При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей /НИМ/ в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия, съобщиха от НИМ.
Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър /дн. Силистра/. Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.
Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф. Константин Тотев обаче, откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.
Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век.
„Докато има ракия, България е непобедима” – казва директорът на НИМ Божидар Димитров.