Отидете към основна версия

987 0

Сърбия лиши хиляди българи от право на глас

  • софия-
  • избори 2011-
  • бъэлгари цариброд и босилеград-
  • лишени от глас-
  • вмро

Хиляди българи бяха лишени от право на глас в Цариброд и Босилеград, след като Сърбия отказа да разкрие изборни секции в двете общини, съобщи ВМРО. За проблема алармира Демократичният съюз на българите в Сърбия. Отказът на Сърбия идва след като нашите сънародници са изпълнили всички законови изисквания за разкриването на секциите.
В същото време се оказа, че секция няма да има и в българското консулство в Ниш. Така сънародниците ни в Западните покрайнини на практика остават без възможност за гласуване. От Демократичния съюз на българите предлагат на българското правителство да помогне на хората с българско гражданство в пограничните общини да гласуват по адресната си регистрация в България.
ВМРО настоява за спешни действия от страна на българското Министерство на външните работи. Ако министерството не успее да постигне разкриване на секции в Цариброд и Босилеград, ВМРО предлага изборни секции да бъдат разкрити на самите гранични пунктове в близост до Цариброд и Босилеград, както и в консулството ни в Ниш. Така поне частично ще бъде обезпечена възможността на сънародниците ни да гласуват. 
Политиката на всички сръбски правителства до този момент е недобронамерена спрямо българската общност в Западните покрайнини. Въпреки това, наскоро българското правителство отново декларира „безрезервна подкрепа” за членство на Сърбия в Европейския съюз.



 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини