Отидете към основна версия

4 667 5

Дебатът за шистовия газ – безсмислен

  • шистов газ-
  • протест

Шистовият газ - новият страх на еколозите в България. Според експерти, в близките няколко години това ще бъде основният източник на енергия в световен мащаб. Еколозите са против, заради методологията на добиване на този газ - хидрофракинг. Те се опасяват от унищожаване на околната среда, коментира студентската телевизия Алма матер.

Въпросът "за и против шистовия газ" е безсмислен. По-скоро трябва да се запитаме дали сме в състояние да позволим у нас да бъде направено такова проучване в рамките на законите, правилата и нормите, които действат, споделя доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет. Той добавя, че дебатът беше изместен под натиска на улицата, а трябваше да се проведе, защото това са съвременни технологии и нашето законодателство трябва да е актуално.

Основната тревога на екозащитниците е, че при добива на шистов газ "става въпрос за едно огромно количество от отровни химикали с вода и те са скрити под маската на "флуид" или "търговска тайна".  Тази смес се нагнетява под земята и поне 60% от тях остава завинаги в почвата", според Мариана Христова от партия "Зелените".

Според доц. Льомов процентите фигурират между 30 и 50 - в зависимост от геолого-техническите условия. Той добавя, че "коктейл от химикали" се използва при всички технологии, свързани с хидравлично разкъсване на пласта, но фирмите пазят в тайна "рецептата". За него опасността не са съставките, а контролът върху този процес и законодателната рамка, която ще действа. 

Със 166 гласа "за", парламентът прие пълна забрана за проучванията и добива на шистов газ в страната, както и за използване на метода на хидравличния удар (фракинг) с голямо налягане (над 20 атмосфери) при конвенционалните проучвания на нефт и газ. Тоталната забрана бе предложена от ГЕРБ след решение на премиера Бойко Борисов.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини