Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 11:14 956 2

52 хиляди срещу фракинга

  • подписка-
  • шистов газ
52 хиляди срещу фракинга - 1
Снимка: БГНЕС

Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода „хидравлично разбиване” внесе в Народното събрание подписка. Силни викове „Не на шистовия газ“ огласиха градинката до парламента минути преди началото на днешното заседание. Около 30 души пиха ритуално чай преди да бъде внесена подписката, в която са се включили 52 хил. души от 350 населени места в България и чужбина.

Подписката има за цел актуализация на Закона за подземните богатства с цел осъвременяване на мерките за защита на природата и човешкото здраве, в съответствие с новите сондажни и проучвателни технологии, както и приемане на законова забрана за нагнетяване на въглероден диоксид във всякакъв вид под земята, както и приемане на законова забрана за прилагане на технологията на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидроразрив на пласта, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропант, както и механични и/или органични пълнители,под налягане, по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт, природен газ, в това число и шистов газ, пише в писмото, което придружава подписката до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

„С настоящето писмо внасяме официално нашите искания за законова забрана за нагнетяването на въглероден диоксид във всякакъв вид под земята, както и за законова забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт, природен газ, в това число и шистов газ. Очакваме в срока, предвиден в закона, да обявите своето решение и мерките за неговото изпълнение”, се казва в писмото.

52 000 български граждани от над 350 населени места в България и по света, положиха своя подпис, въпреки множеството изискуеми от закона лични данни, се казва още в писмото, което бе връчено заедно с подписката за законова забрана за прилагане на технологията хидравлично разбиване на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от Гражданската инициатива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bold

    0 0 Отговор
    Руски комунистически п....ги дирижирани от съветските власти,които искат да останат монополисти в доставките на газ и да ви държат високите цени.Прост и тъп народ са тез комунистически последователи в БГ.
  • 2 ...

    0 0 Отговор
    ТЪПИЯ СИ ТИ, АМЕРИКАНСКА П....ГО! ПРОУЧИ МАЛКО ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, НАПИШИ НА ЕДИН ЛИСТ ПОЛЗИТЕ И ВРЕДИТЕ И ЩЕ СЕ ОБЕДИШ, ЧЕ ТОВА Е ВРЕДНО ЗА БАЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!!! САМО ПРИРОДАТА НИ Е ОСТАНАЛА В ТАЯ РАЗГРАБЕНА ДЪРЖАВА....