Last news in Fakti

22 Март, 2012 12:29 7 134 10

Шеврон ще дупчи за шистов газ до Вранча

  • шистов газ-
  • шеврон-
  • румъния-
  • вранча

След Полша и Румъния залага на шистовия газ като алтернатива на своята енергийна зависимост от Русия, съобщава АФП.

„Шистовият газ е бъдещето“,

заяви президентът на румънската Агенция за природните ресурси (ANMR) Александри Патрути.

Според доклад на американската агенция за енергийна информация залежите на спорната в екологично отношение енергийна суровина в България, Румъния и Унгария се оценяват на 538 млрд. куб..

По тази причина не е е случаен интереса на американската „Шеврон“ (Chevron), канадската „Стърлинг рисърс“ (Sterling Resources) и унгарската МОЛ (MOL) да разработват местните находища. „Шистовият газ представлява голяма възможност за Румъния“, заяви директорът на европейския отдел на „Шеврон“ Томас Холст.

Компанията притежава концесия за 600 000 ха в района на Бърлад, източна Румъния.

От „Шеврон“ са набелязали три перспективни места за предварителни проучвания, но те се пазят в тайна преди да са получени всички разрешения от правителството заради протестите на местното население. От американската компания ще се постараят да избегнат създаването на излишно напрежение и по неофициална информация се очаква сондирането да започне през втората половина на 2012 г., заявиха за Факти.бг местни природозащитници.

Те признават, че

в момента Румъния няма специално законодателство за шистовия газ,

което повдига доста тревожни въпроси. Притеснителен е фактът, че Бърлад, който се намира близо до границата с Молдова, е близко до земетръсния район Вранча.

По тази причина природозащитниците се опасяват, че използвания метод на хидравличен фракинг при проучванията освен, че може да отрови подпочвените води, но и да предизвика размествания на земните пластове и евентуално земетресение.

Кметът на 69 000 Бърлад Константин Константинеску (на снимката) заяви пред АФП, че „Шеврон“ все още не се информирали местното население за своите намерения.

„За мен е много по-важно негативният ефект върху природата от тези проучвания, отколкото обещанията за един псевдо просперитет“, обяви Константинеску.

Втората по големина петролна и газова компания в САЩ -

„Шеврон“, наскоро загуби възможността за проучване на шистов газ в България

заради опасения за последствията от сондажите върху околната среда и след силен натиск от граждански протести.

Припомняме, че на 15 юни 2011 г. правителството даде 5-годишно разрешение на "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови Пазар".

Теренът е разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км. В решението не се уточняваше каква точно технология може да се използва, което предизивика протестите на природозащитниците.

Дружеството беше избрано за титуляр на разрешението след проведен конкурс. В дейности по опазване и възстановяване на компоненти на околната среда по време на и след изпълнението на работната програма "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" трябваше да вложи 4 милиона евро.

Междувременно стана известно, че

запасите от шистов газ на Полша са 10 пъти по-малко от предполагаемото по-рано.

Новата оценка показва запаси за между 346 и 768 млрд, куб. м. Досега се смяташе, че на територията на страната има залежи за 5,3 трлн. куб. м. шистов газ.

Полският геоложки институт е анализирал данните от 39 сондажа, осъществени в период от 30 години между 50-те и 80-те години на ХХ век. Предишните данни за повече от 5 трилиона кубически метри от миналата година бяха на Министерството на енергетиката на САЩ. Но дори и десет пъти по-малки, тези залежи биха стигнали на Полша за време от 35 до 65 години. Залежите на шистов газ са третите по големина в Европа.

На 4 март 1977 г. България е ударена от земетресение с епицентър Вранча

и магнитуд от 7,4 по Рихтер. Жертвите бяха над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

Земният трус беше усетен в цяла България и нанася щети, най-вече в селищата край р. Дунав.

Най-силно беше засегнат гр. Свищов, където бяха разрушени промишлени и жилищни сгради. Паметни плочи за загиналите над 100 човека бяха поставени на площад „Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат „Свилоза“, както и в близост до училището „Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айде бе

    1 1 Отговор
    платена статия !

    С.КТЕР ШЕВрон !!
  • 2 BMW

    0 3 Отговор
    НЕКА ИМ НАДУПЧАТ Г...ВЕТЕ НА ТЪПИТЕ РУМЪНЦИ!!!НАЛИ ГЛЕДАХТЕ ФИЛМА?!?!?!
  • 3 аз

    1 2 Отговор
    малееееее горките румънци
  • 4 Найден

    2 1 Отговор
    Имайки впредвид това, че земетръсното огнище на Вранча е на дълбочина повече от 150 километра в Астеносферата а най дълбоко сонди са стигали до 17 е показателно че материала е поръчков а екоактивистите са някакви платени слуги на Кремъл.

    Коментиран от #8

  • 5 eee

    1 0 Отговор
    Браво на румънците .Нашите псевдоекоактивисти ни върнаха с 50 години назад. Сега ще търсят шистов гас и в Турция и в Сърбия .Само ние се направихме на руски г.золизци.
  • 6 соти

    1 1 Отговор
    Никога ;медьт; не е толкова сладак както го описват Американците--пак си гонят техния интерес.Мислите ли че им пука за нас и за природата ни или за това че може да има заметресения.Мислете малко по-реално№1 №4 №5 малко сте смешни сьс своите коментари.
  • 7 Иван

    1 0 Отговор
    Ти помисли малко, защото нашите протежета на Москва организираха цялата тази кампания. Тези същите ви вземат за будали след като си застроиха бреговата ивица а националните паркове ги бастисаха. Очевидно са взели доста пари под масата при сключването на договора с ГАЗПРОМ. Като не искаме шистов газ ще плащаме високо парно....
  • 8 Атанас Велики

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Найден":

    @4 Не знам до каква степен тези активисти са платени слуги, знам, че болшинството от тях са глупави наркоманчета или от тия странните хора, дето висят с месеци по къмпингите!
  • 9 сеее

    2 1 Отговор
    Не са глупави хората, просто мислят за бъдещето.И не си мислете, че парното ще ни стане по евтино ако на наша територия се добива шистов газ (мога да дам пример с електричеството добивано от атомни електроцентрали - като цена излиза 3 стотинки, а колко го плащаме и тази централа не работи от вчера).Според вас дали французите са глупави, щом са го забранили проучването и добива със закон.
    Надявам се управляващите да мислят малко преди да се впускат в такива начинания, а що се отнася до протестите ги подкрепям.
  • 10 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Аз не искам да ми е по-евтино... Искам държавата ми да е по-силна и независима!