Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 16:40 4 621 5

Дебатът за шистовия газ – безсмислен

  • шистов газ-
  • протест

Шистовият газ - новият страх на еколозите в България. Според експерти, в близките няколко години това ще бъде основният източник на енергия в световен мащаб. Еколозите са против, заради методологията на добиване на този газ - хидрофракинг. Те се опасяват от унищожаване на околната среда, коментира студентската телевизия Алма матер.

Въпросът "за и против шистовия газ" е безсмислен. По-скоро трябва да се запитаме дали сме в състояние да позволим у нас да бъде направено такова проучване в рамките на законите, правилата и нормите, които действат, споделя доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет. Той добавя, че дебатът беше изместен под натиска на улицата, а трябваше да се проведе, защото това са съвременни технологии и нашето законодателство трябва да е актуално.

Основната тревога на екозащитниците е, че при добива на шистов газ "става въпрос за едно огромно количество от отровни химикали с вода и те са скрити под маската на "флуид" или "търговска тайна".  Тази смес се нагнетява под земята и поне 60% от тях остава завинаги в почвата", според Мариана Христова от партия "Зелените".

Според доц. Льомов процентите фигурират между 30 и 50 - в зависимост от геолого-техническите условия. Той добавя, че "коктейл от химикали" се използва при всички технологии, свързани с хидравлично разкъсване на пласта, но фирмите пазят в тайна "рецептата". За него опасността не са съставките, а контролът върху този процес и законодателната рамка, която ще действа. 

Със 166 гласа "за", парламентът прие пълна забрана за проучванията и добива на шистов газ в страната, както и за използване на метода на хидравличния удар (фракинг) с голямо налягане (над 20 атмосфери) при конвенционалните проучвания на нефт и газ. Тоталната забрана бе предложена от ГЕРБ след решение на премиера Бойко Борисов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    Всичко е бандитизъм.
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    А мойта основна тревога е че въпросният газ ще е собственост на фирмата регистрирала търговско откритие в случая Шеврон . И дори да предположим че технологията е безопасна( в което силно се съмнявам) Българската държава , камоли пък народа няма да получат почти нищо. Така че господа американци не виждам причина да ви подаряваме ресурсите си.
  • 3 Анонимен

    0 0 Отговор
    Прави ми впечатление как се характеризират протестиращите. От една страна те са "еколози" (чети - малък брой добронамерени чудаци), от друга страна - "натискът на улицата" (чети - неорганизирана, нискоинтелигентна тълпа). В същото време, кадрите показват хиляди млади хора, които навярно знаят езици, имат интернет, и добре знаят срещу какво протестират.
  • 4 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    О, да, нека го възобновят дебата! Да се изясни разликата между "мораториум" и "пълна и окончателна забрана върху ХИДРО ФРАКИНГ"!! Защото това е ПАГУБНА технология, целяща да отрови Земята на дедите и на децата ни! Долни ШЕВРОНТИИ, за 50 милиона все ще се продават... Няма да се хванем! Отзовете Уолрик, вместо да ни мамите! Искате обсада ли? Много сте заГАЗили! Ний НЕ сме за продан, Свобода на Словото и чиста Природа, или ще си ходите!!!
  • 5 Споделено във Фейсбук

    0 0 Отговор
    "Не мога да забравя как един гражданин се подписа,... той бе много възрастен, може би над 75 години и едвам вървеше с патрица, ... но се приближи до масата и без да разпитва поиска да се разпише. Този възрастен човек едва се крепеше, за да подпише той остави патерицата и се подпря на масата с едната ръка за да подпише с другата, ... предложих да му помогна, но той не прие, искаше да си постави подписа с гордост, като да вършеше нещо свещенно, сам, въпреки че ръката му трепереше, ... . Когато си тръгваше споделих че съм впечатлен дето на него му е ясно, докато някои ни обявяват за платени агенти, ...а господинът бе категоричен „На вас няма кой да ви плати!”, ... и като си тръгваше, допълни през сълзи „Ние, ние сме си виновнииии ...” .
    Тези сълзи не мога да ги забравя, не мога да забравя и как се приближи, как за нищо не попита, как всичко му бе ясно, .. и как с достойнство си постави подписа!
    Предполагам Той няма да прочете това, ... но искам да му кажа ПОКЛОН ГОСПОДИНЕ !!!"