Отидете към основна версия

1 151 7

Търговците не свалят цените на яйцата

  • мирослав найденов-
  • яйца-
  • търговци
Снимка: БГНЕС

Голяма част от веригите са получили обаждане от техните доставчици, производители на яйца, че ще задържат цените. Няма обаждания, че ги намалят. Ще ги потърся, защото обещаха не само да ги задържат, а да ги намалят, заяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с представители на търговските вериги в страната, на която беше обсъдена цената на яйцата.

„Вчера имах разговор с голяма част от производителите на яйца, които се опитаха да ме убедят, че надценките на яйцата в търговските вериги са около 10-12 ст., оказа се, че е 10%, което означава между 2 и 4 ст. Надявам се, че са коректни в тази информация. Не знам защо производителите смятат, че надценката е 10 ст.”, каза министър Найденов.

„За да пресечем опит за нерегламентирана търговия с яйца от нашите западни съседи, има денонощно организирано дежурство на БАБХ. Ще се засили контролът по отношение на уличната търговия, за да не се прави опит да се предлагат яйца на по-ниски цени”, категоричен е министърът.

„Ще имам още една среща с производителите на яйца, за да видя дали ще спазят обещанието, и дали тук няма опит за задържане на определени количества яйца, за да се предизвика дефицит, който да доведе до поскъпване, защото те са в началото на веригата”, заяви Мирослав Найденов.

Имам уговорен разговор с полския министър на земеделието и ще видим каква възможност има - Полша да увеличи доставката на яйца, тъй като те са най-големият производители в ЕС, посочи министърът. Ще видим дали няма задържане и от нашите производители, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини