Last news in Fakti

8 Март, 2012 17:32 2 103 16

Яйцата от Полша идват

  • яйца-
  • кокошки-
  • полша

Цели се сваляне на цената

Полша ще достави яйца на българския пазар, съобщи Министерството на земеделието и храните. Вносът се налага заради значителното поскъпване на яйцата в последните дни. Въпреки опитите да се намали цената и множеството разговори, не се наблюдава съществена промяната на цената в магазина.

Към днешна дата яйцата среден клас на територията на страната се търгуват между 30 и 40 стотинки за бройка.

Ето защо ресорният министър Мирослав Найденов днес разговаря по телефона с полския си колега Марек Савицки, който обещал, че веднага ще проведе срещи с местните производители за осигуряване на количества яйца за българския пазар. Полските стопани ще откликнат на молбата за засилване на доставките към България, е казал министър Савицки.

Данните показват, че в Европа средните цени на яйцата на дребно в магазинната мрежа са скочили в различна степен през изтеклата седмица. Цената у нас достигна рекордната стойност от 40-50 стотинки за  брой. Шоково увеличение имаше и в Прага, където цената съвпада с българската.

Към 6 март яйцата в Европа се търгуват така: Берлин – 0,25 лв/бр, Виена – 0,30 лв/бр, Париж – 0,60 лв/бр, Лондон – 0,60 лв/бр, Атина – 0,65 лв/бр, Братислава – 0,25 лв/бр, Любляна – 0,30 лв/бр, Варшава  - 0,16лв/бр.

Вчера Варшава дори се похвали, че у нас ще бъдат внесени яйца от щастливи кокошки, съобразени с Европейската директива за хуманно отношение към животните.

От писмото до медиите на Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолство на Варшава в София става ясно, че в страната към февруари тази година само около 4 млн. от 33 млн. т.е. 12% кокошки са отглеждани в клетки все още не напълно адаптирани към изискванията на Директивата на Съвета 1999/74/ЕО и този процент постоянно намалява.

Именно с документа се обяснява вдигането на цените на кокошия продукт у нас.

Голяма част от търговските вериги са получили обаждане от техните доставчици, производители на яйца, че ще задържат цените. Няма обаждания, че ги намалят, стана ясно вчера от изявление пред медиите на Мирослав Найденов, дошло след среща с представители на търговските вериги в страната.

Ден по-рано той разговаря и с фирми от бранша, които обещаха да пробват да задържат цената. Производителите припомниха, че себестойността на българските яйца се е вдигнала, заради растящите цени на фуражите и горивата, също така и заради големите инвестции за покриване на задължителните от тази година за ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клаус Лешке

    1 0 Отговор
    ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКИ ЯЙЦА!!! АЗ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ!! НЕКА НЕ СЕ ПОДДАВАМЕ НА СПЕКУЛАЦИИТЕ НА АЛЧНИТЕ ИЗЕДНИЦИ!!! АКО ТРЯБВА ИЗКАРАЙТЕ ПРАЗНИКА БЕЗ НИТО ЕДНО ЯЙЦЕ, НО НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА БЪДЕТЕ ШАНТАЖИРАНИ И ЛЪГАНИ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Гън

    1 0 Отговор
    Унищожиха овцефермите сега агнешкото било скъпо.А изнасяхме ние за Европа и за арабите.Унищожиха свинефермите сега ядем вносно замразено.Унищожиха кравефермите сега ядем 30 годишно говеждо.Сега пък дъмпинг на яйцата.Защо не внесат по евтин ток,горива,лекарства и др. продукти които са от жизнено важно значение ,а се хващат в яйцата които нищо не отхвърлят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фокусника

    0 0 Отговор
    Себестойността на яйцата се била вдигнала, щото..... дрън дрън!
    А как бе, ма.ка ви да е.а, едно яйце в Германия и Австрия може да струва 0,25лв. и 0,30, лв., а у назе у кварталната бакалия у смотания Видин може да струва 0,42лв.????? А????? Що рекохте??
  • 8 ghosttown

    1 1 Отговор
    Как да подкрепяме българските производители като чужденците ни продават по евтини стоки ???
  • 9 Фокусника

    1 0 Отговор
    Кой бе, е тоя, дето измисли термина"Щастливи кокошки"???
  • 10 Фокусника

    0 0 Отговор
    Що не го направят по 1 лв яйцето тогава!!!!Такива като теб, нека купуват!
  • 11 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Това че Марек Савицки ще говори с местните полски производители е добре, но още по-добре ще е ако те от своя страна говорят с кокошките. Иначе няма да има резултат.
  • 12 поли

    1 0 Отговор
    Разбира се ,че ще купуваме полските яйца .Може ли 1 яйце да струва колкото 1 кебабче.
  • 13 клиент

    1 0 Отговор
    Преди месец спряха вноса за да може да се печели добре от производството на яйца у нас. Да ама тъпите яйчари се самозабравиха и вместо да си подредят бранша с подкрепата, която им оказа държавата, пак ще питат къде с...т гладните! Хак им е! Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи!
  • 14 Росмен

    0 0 Отговор
    Нашите управляващи както и производители в това число и Стопанска камара постоянно правят сравнение на цените с Германия, Белгия въобще с ЕС. Но защо ненаправят цметката с една средна работна заплата в ЕС колко яйца можеш да си купиш или колко бензин. Това което правят гореспоменатите се нарича геноцид. Те погребват собствения си народ за да пълнят гуши. Випреки доброто си желание г-н Борисов няма да може да се справи с корумпираната армия чиновници и алчни производители. Чиновниците винаги щенамират начин да си вземат своето по различни начини ( бонуси, участие във фондове и управителни съвети и др.) Та и аз подкрепям Стефа и един министър председател – не купувайте българско. А министър Найденов с неговите щастливи кокошки да вземе тези яйца и да ги мъти, защото направи народа нещастен.
  • 15 Кокошкар

    0 0 Отговор
    Ще си гледаме носачки на балкона. Щастливи разбира се, че живеят в елитен столичен квартал
  • 16 Атанас Цветковски

    0 0 Отговор
    Чакайте само и прасетата да станат щастливи и да почнат да си играят с играчки...