Last news in Fakti

9 Март, 2012 13:34 1 848 1

Наши птицевъди искат да продават яйца извън магазините

  • яйца-
  • полша-
  • внос-
  • птицевъди

Българските производители ще следят дали яйцата от Полша са от законни ферми

Българските производители обявиха, че ще следят дали яйцата, които се очаква да влязат от Полша, са от законни ферми, които отговарят на изискванията за хуманно отношение към птиците. Вчера министър Мирослав Найденов обяви, че ще пусне вноса на полски яйца, тъй като кокошият продукт е у нас е на рекордно високи цени.

Целта е така да се регулира пазара у нас, а до решението се стигна след поредица от разговори и преговори, от които стана ясно, че цените родните яйца могат само да бъдат задържани. Към днешна дата яйцата среден клас на територията на страната се търгуват между 30 и 40 стотинки за бройка.

„Убедени сме, че ако от Полша влязат по-евтини яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми“, твърдят се браншовиците.

Те се чувстват представени в негативна светлина в развитието на проблема, тъй като са основно обвинявани за скъпите яйца. Ето защо предлагат в големите градове да се продават яйца от камиони с хладилни камери. Родните производители настояват министърът на земеделието да им съдейства изцяло по отношение на инициативата и да посочи места за продажби.

„Българското птицевъдство преживява изключително труден момент, защото на производителите се наложи да направят големи инвестиции заради новия еврорегламент. От 11 млн. птици в момента са останали едва 2 млн. в страната е статистиката, която посочиха браншовиците“, обясниха с декларация от Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ.

„Към този момент няма свърхпроизводство на яйца в Полша, там цените също са високи, защото колегите направиха като нас големи инвестиции, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към птиците“, коментира производителят Иван Ангелов от браншовия съюз.

„След проведените разговори с търговските вериги преди няколко дни с министъра на земеделието и храните, обществеността остана с впечатлението, че основно българските производтели са виновни за високите цени, защото веригите премълчаха големите търговски отстъпки, които се договорят индвидуално с всеки производител. В различните случаи те могат да стигнат до 20-30%, което означава, буквално българският производител на яйца продава под себестойност“, се казва в позицията на родните производители на яйца.

Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предлага да осигури яйца на доставни цени за Великден.Предложенето е направено до министъра на земеделието и се чака отговор. 

Средната цена на едро на яйца размер М за изтеклата седмица е 0,32 лв./бр., с 0,06 лв./бр. или 23,1% по-висока спрямо предходната седмица. По области, цените варират от 0,27 лв./бр. в Бургас до 0,36 лв./бр. в Ловеч. Във всички области се регистрира повишение на цените на седмична база от 0,03 лв./бр. (в Бургас и Варна) до 0,10 лв./бр. (в Русе).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххххх

    1 0 Отговор
    господа спекуланти (кокошкари и прекупвачи), май този път министъра ви обърка плновете да станете милиардери покраи великден за сметка на окъсания народ.....