Last news in Fakti

7 Март, 2012 16:59 3 486 7

Полша: За България само яйца от щастливи кокошки

  • яйца-
  • полша
Полша: За България само яйца от щастливи кокошки - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша изнася за ЕС, включително и за България, яйца от щастливи кокошки, защото такива са изискванията на последната директива на Общността. Това става ясно от писмо на Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолство на Варшава в София.

По този начин се опровергава заплахата към производителите на яйца на земеделския ни министър Мирослав Найденов, че ако не свалят цените ще разреши евтиния внос на яйца на нещастни кокошки от Полша.

От писмото до медиите на Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолство на Варшава в София става ясни, че в страната към февруари тази година само около 4 млн. от 33 млн. т.е. 12% кокошки са отглеждани в клетки все още не напълно адаптирани към изискванията на Директивата на Съвета 1999/74/ЕО и този процент постоянно намалява.

Едновременно трябва да се отбележи, че до края на юли 2012 г. яйца от кокошки, отглеждани в не адаптирани клетки, могат да се използват в преработвателната промишленост на вътрешния пазар или за износ за страни извън ЕС, които допускат такива яйца.

Трябва да се подчертае, че като се има предвид малкият процент от не напълно адаптирани ферми и потенциала на полската хранителна индустрия, както и полският износ към страни извън ЕС, не трябва да има опасения, че яйцата от не напълно адаптирани ферми ще попаднат на българския пазар, успокояват от търговската мисия.

Полските власти провеждат постоянен контрол върху процеса на адаптиране на птицефермите към изискванията на Директивата на Съвета 1999/74/ЕО, правилното маркиране на яйцата и тяхното предназначение.

Същевременно трябва да се отбележи, че медийната информация показва, че процентът в България и Полша на не напълно адаптираното производство е подобен, а едновременно значително по-нисък от някои други държави от ЕС.

В момента наблюдаваме в България голямо търсене на яйца. Не само цената се вдига, в някои магазини се случва че няма яйца. Големи търговски вериги търсят доставчици. Ако търсенето няма да бъде уравновесено с вноса, ще се ограничи предлагането на пазара, което по натурален начин ще се отразява на цената. Според данни на Министерство на земеделието и храните публикувани през май 2011г. към 31 декември 2010г. в България имаше 6,2 млн. кокошки носачки, заедно с ярки 7,8 млн., а към края на 2009г. те бяха 8,8 млн.

Нямаме пълни данни колко кокошки носачки има в момента но според данни представени в медии през януари тази година, като резултат между другото на въвеждане на новите изискваня към клетките и затваряне на някои ферми, в България сега има 2,8 млн. кокошки носачки отглеждани в клетки, включително тези отглеждани в не напълно адаптираните.

Отглеждане в клетки е основен начин на отглеждане на кокошки с цел продукция на яйцата. Като се има предвид, че през миналите години България също внасяше яйца, тези данни ясно сочат, че продукция в момента е недостатъчна и за да се балансира пазара е нужен внос.

Едновременно според притежаваната от нас информация относно доставката, която не беше допусната на българския пазар миналия месец, тя е произхождала изключително от две ферми, които са напълно адаптирани към новите изисквания записани в Директивата на Съвета 1999/74/ЕО.

Същевременно повдигнатия в медиите случай с немаркирани яйца не означава, че те произхождат от не адаптирани клетки, тъй като в Полша се маркират с номера на фермата както яйцата от кокошки, отглеждани в напълно адаптирани клетки, така и от тези, които са в процес на приспособяване. Яйца от кокошарниците без адаптирани клетки допълнително се маркират, в съответствие с приложимите правила, с червена точка с диаметър от 5 мм, която заменя досегашната първа цифра "3", която означава клетъчно отглеждане. Отсъствието на маркировка на яйце с номер на полска ферма вероятно означава само, че може да е имало моментно прекъсване в работата на маркиращите принтери в процеса на сортиране и пакетиране. Според член 28 на регламента (ЕО) № 589/2008 на Комисията от 23 юни 2008 година за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета относно стандартите за търговия с яйца, установявящ допустимите отклонения при маркирането на яйцата, при проверка на партиди и опаковки се допуска отклонение от 20% на нечетливо маркираните яйца. Откритите отклонения бяха далеч под тази цифра.

Предвид горното, моля да разпространите тази информация. Едновременно искам да подчертая, че Полша е голям производител и износител на яйца в Европа, но според наши информации полските производители нямат в момента проблеми с пласиране на тяхната продукция, търсенето в момента навсякъде в ЕС е увеличено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М Голям М Умен

    2 0 Отговор
    Колкото по-щастливи стават тия кокошки, толкова по-нещастни стават потребителите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мартин Николов

    1 0 Отговор
    Само внасяме от чужбина,а колко безработни хора има в България-напримир ако купувахме от български селяни поне щеше да има повече хора с работа
  • 4 мартинееее

    0 0 Отговор
    плащай му левче на бг производителя,като толкова ти е жал за него.Аз искам евтини яйца.Кокошката си е кокошка.какво значение има къде ги е снесла.
  • 5 иво

    1 0 Отговор
    Тоя Найденов така ги гледа тия яйца,все едно за пръв път вижда.

    Коментиран от #6

  • 6 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "иво":

    @5
  • 7 българска работа

    1 0 Отговор
    щастливи кокошки, мизерен народ.....