Отидете към основна версия

4 861 26

Кмет дава на прокуратурата мъж, искал често достъп до обществена информация

  • прокуратура-
  • кмет-
  • дряново

Кметът на Дряново иска държавното обвинение да установи какво прави Ангел Ангелов с получената информация

Кметът на община Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжна прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, съобщава aip-bg.org.

Гражданинът, на когото се наложи да пише обяснение пред прокурор защо ползва Закона за достъп до информация (ЗДОИ), е Ангел Ангелов. Жител е на Дряново и известен в градчето със своята обществена ангажираност и непримиримост към нередности и злоупотреби.

Колко често Ангелов използва ЗДОИ?

Според справка, представена от кмета Семов на прокуратурата, през 2016 Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд - Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

Какво притеснява дряновския кмет?

Чии интереси обслужва Ангелов питайки със средствата на ЗДОИ, пита Мирослав Семов

Гражданинът изпращал заявленията по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“, пише в сигнала. „За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси за това, че Ангелов използвал информацията, за да я разпространява в местното издание „Дряновица“.

Към сигнала си Семов прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които Ангелов е стигнал, използвайки ЗДОИ. „След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация, Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата. И следва най-странното: „Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“. Според кмета става дума за злоупотреба с права и информация, заради което той настоява прокуратурата да извърши проверка.

Гражданинът пред прокуратурата

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов. Пак там той посочва, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Колкото до това за какво използва информацията, малка част от нея е намерила място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“, но той не счита това за нарушение, тъй като е убеден, че обществото трябва да знае как работят кметът и екипа му.

Подаването на заявления по ЗДОИ не е престъпление

Факт е, че у нас гражданите често са по-активни от журналистите, от които се очаква търсенето и разпространението на информация. Безспорно е също, че никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация. Защото аргументите, че чиновниците хабят административен капацитет, за да отговарят на заявления, са смешни.

Комичен е и другият аргумент на Семов – че администрацията не печели нищо, когато до нея се подават заявления по електронен път. Дряновският кмет би трябвало да е наясно, че Законът за достъп до обществена информация не е направен, за да заработва приходи на администрацията, а да служи на гражданите, които са в правото си да знаят как работят управляващите. Питайки институциите, гражданите не злоупотребят с права, а използват дадените им по закон. А дали в случая все пак става дума за злоупотреба, изчакваме прокуратурата да се произнесе.

Емилия Димитрова, координатор на ПДИ в Габрово

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове