Отидете към основна версия

9 121 46

Домусчиев: В енергетиката има държавен картел, Петкова ни баламосва

  • кирил домусчиев-
  • държавен картел-
  • енергетика

Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита

Не съм представител само на едрия капитал. В КРИБ членуват над 12 хиляди фирми. Много хора искат да ме изкарат олигарх и да неглижират това, което правя. Затова държа да отбележа, че покриваме всички сектори. В България всеки обича да говори, особено политиците и всеки казва "Дайте да дадем", но никой не предлага конкретни решения, които да обсъдим с бизнеса и хората.

Това каза бизнесменът Кирил Домусчиев в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

"Не съм гледал президента Радев. Рядко чета и кой какво е казал. Всеки говори за някакви утопии и и никой не се замисля как и от къде ще дойдат решенията и парите. Понякога решенията звучат разумно, но в крайна сметка всичко опира до момента, когато си на власт, да имаш куража да свършиш нещо. В повечето случаи не виждаме реформа. Тия приказки са политически приказки, на които сме свикнали", обясни Домусчиев.

Попитан от Беновска какво мисли за упреците на президента Румен Радев, който твърди, че парламентът приема закони, от които той би имал интерес, той каза: "Нямам интерес в тази поправка, въпреки че ми я преписаха. Нямам акт, който трбява да ми се опростява. Нито за 50 милиона, нито за 2 милиона. Това са приказки, които се тиражират. Напоследък чета как политици коментират и по-големи цифри, но нямам актове, които трябва да платя аз или фирмата ми. Данъчните служби могат да потвърдят това. Това са празни приказки."

Бизнесменът смята, че Бюджет 2019 е най-добрия до момента, заради малкия външен дълг. "Това говори добре за правителството и индустрията. Всичко е в основата на това да има ръст на потреблението и добро заплащане. Те са водещи фактори за ръста на БВП и причината да нямаме нови заеми. Приходите в частния сектор ще продължават да растат. Има недостиг на кадри, за това специалистите ще бъдат все по-ценни и ще получават по-щедри възнаграждения. Всеки, който не е доволен от професията и образованието си може да се преквалифицира и да работи нещо, което му харесва повече", каза още Домусчиев.

В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза още председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него заради лошата политика на държавата в сектора цената на тока е убийствена и непредсказуема.

Домусчиев каза, че в основата на държавния картел е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който чрез ТЕЦ "Марица изток" 2, мините, които доставят въглищата и АЕЦ "Козлодуй", диктува цените. Той уточни, че в момента, заради високите цени на тока на енергийната борса, има спрели временно чугунолеярния предприятия и заводи за обработка на метал. Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита.

Според Домусчиев при тази ситуация би трябвало да се свика Съвета за национална сигурност, а ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите. Вместо това, премиерът Бойко Борисов натоварил министърът на енергетиката Теменужка Петкова да реши проблема. През седмицата тя обясни, че според Българската независима енергийна борса, поскъпването на тока е в определени дни и часове, което се обяснявало със завишено търсене от страна на участници на пазара.

"Аз нямам надежда. Петкова от години е министър, но нищо не се променя. Тя ще ни забаламоса като политик с цените на борсите в Румъния и Унгария, но нека към техните цени хората да добавят 37 лева задължение към обществото на всеки мегават, да добавят високите такса достъп и пренос, в които е включен и студен резерв, какъвто няма почти никъде в Европа, да добавят всичките екстри. Скоро ще трябва да добавят и емисиите, които ще плаща БЕХ за емисиите от въглищните централи", обобщи Домусчиев.

Той поясни, че в енергетиката няма никакви реформи и даде пример, как в гръцкия ТЕЦ "Агиос Димитриос", с мощност сходна с тази на "Марица Изток" 2, работят 770 души със сезонно заетите, докато у нас са 2405.В същото време в мините били ангажирани 2500 човека, при 7200 в България.

Попитан дали ще има предсрочни избори, Домусчиев обясни, че няма да вземе отношение, защото това не му е работа. Той все пак даде гледната точка на бизнеса: "Нашата позиция, е че предсрочните избори не са решение. Не може улицата да диктува. Независимо кое е правителството - ляво или дясно, то трябва да се остави да си изпълни програмата. Временните правителства винаги са водели до лошо".

Коментирайки новия бюджет Кирил Домусчиев каза, че той е добър, защото в него има заложени доста разходи за хората. Това, което КРИБ не приели, било договарянето на четири очи със синдикатите за увеличаване на максималния осигурителен праг и минималната заплата. "Това не кореспондира с предизборните обещания и стратегията на управляващата коалиция. Въпросът е дали да вярваме на следващите избори, че ще бъдат спазени обещанията, които дават", допълни той.

Според Домусчиев приходите в бюджетната сфера биха могли да са и по-добри, ако там се извършат реформи. Той поясни, че в частния сектор също ще растат приходите, ако някой иска да си запази кадрите. "Догодина очакваме двуцифрен ръст на средната работна заплата, но за хора специалисти", е мнението на председателя на КРИБ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове