Отидете към основна версия

17 543 11

Най-старият действащ манастир в Европа е в България

  • манастир-
  • св. атанасий-
  • златна ливада-
  • чирпан
Снимка: bulgariamonasteries.com

Най-старият действащ манастир на Европейския континент е в България .Той се намира край чирпанското село Златна ливада и носи името на Александрийския патриарх Атанасий. Светата обител е на близо 1700 години и е привлекателно място както за български, така и за чуждестранни туристи, съобщава БГНЕС.

Манастирът е един от 100-те туристически обекта в България и е обявен за паметник на културата. Според научни и археологически проучвания "Свети Атанасий" е основан през 344 година от самия Атанасий - един от най-големите радатели за чистотата на православната вяра. В своята 1700- годишна история той многократно е разрушаван и съграждан отново за да посреща днес хилядите туристи ,които го посещават. Едно от уникалните места там е постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение. Много хора посещават обителта и заради лековитите свойства на водата там.

Под пещерата, в манастирския двор, се намира извор, който днес типично за този край е наречен Аязмото. От време оно хората в селото знаят, че лекува кожни, нервни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи. 88-годишната баба Минка разказва, че от баба си научила, че на летния Атанасовден във водата можеш да видиш дори Свети Атанас.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини