Отидете към основна версия

3 846 24

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

  • минерални води-
  • минерални извори-
  • софия

Другият обект е новият аквапарк в парк "Възраждане", с минерална вода от извора Баталова воденица, който в момента се строи на площ от 25 дка

Снимки: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

През тази година инвестираме над 20 млн.лв. в използването на минералните води на София за хората, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя провери работата по възстановяването на сградата на минералната баня в Банкя, на празника на минералната вода, здравето и дълголетието на Банкя, който започва от днес и ще продължи няколко дни.

Започнахме възраждането на знаковите минерални бани на София. Тази година осигурихме 20 млн. лв. за реставрация на банята в Банкя, банята в „Овча купел“ и изграждането на първия общински аквапарк в минерална вода на 25 дка към новия парк „Възраждане“. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Йорданка Фандъкова.

Половината от реставрационните и строителни дейности на банята в Банкя са завършени и догодина по това време тя ще отвори за посетители. Заедно с реставрацията на басейните изграждаме и инсталация, с която цялата сграда да се отоплява с минерална вода. Планираме и строителство на 25-метров басейн за плуване на ниво -1.

По мое настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча Купел“ и „Горна Баня“ – целта ни е да инвестираме в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните.

Другият обект е новият аквапарк в парк "Възраждане", с минерална вода от извора Баталова воденица, който в момента се строи на площ от 25 дка.

Обявена е и процедурата за избор на изпълнител за възстановяване на банята в Овча купел, която кметът Фандъкова специално е поискала да бъде прехвърлена от държавата на общината.

Целта ни е постепенно да върнем блясъка на София като град, който е създаден около минерални извори, посочи кметът Фандъкова.

Банята в Банкя трябва да отвори врати за граждани през май догодина, обяви кметът на Банкя Рангел Марков. Той припомни, че ремонтът започна през ноември миналата година, а инвестицията е на стойност 8 млн. лв. Реконструкцията е възможна чрез отдаване на правото на строеж за срок от 35 години на пенсионното дружество, което в момента извършва ремонта.

В непосредствена близост дружеството ще построи хотел, който ще има връзка с банята, посочи Марков. Той каза, че сега трябва да бъде подготвено стопанисването на сградата, за което има пет варианта.

Ремонтът на банята в Банкя включва цялостно възстановяване на сградата, на фасадата с архитектурните елементи и на интериора. Освен фасадата, в автентичен вид ще бъдат и дървените съблекални, фоайето и двата басейна. Подовете също ще бъдат реставрирани със старите плочки, там където те се запазени, посочи Марков. Където не са - ще бъдат поръчани абсолютно същите във фабриката в Чехия, където са произведени преди повече от 100 години, подчерта кметът.

Той каза, че освен басейните за балнеолечебни процедури, ще бъде изграден и 25 метров плувен басейн в задната част на сградата, на ниво - 1, по примера на минералните бани в Будапеща и Баден.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове