Last news in Fakti

15 Юли, 2019 15:43 3 787 24

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

  • минерални води-
  • минерални извори-
  • софия

Другият обект е новият аквапарк в парк "Възраждане", с минерална вода от извора Баталова воденица, който в момента се строи на площ от 25 дка

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ) - 1
Снимки: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

През тази година инвестираме над 20 млн.лв. в използването на минералните води на София за хората, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя провери работата по възстановяването на сградата на минералната баня в Банкя, на празника на минералната вода, здравето и дълголетието на Банкя, който започва от днес и ще продължи няколко дни.

Започнахме възраждането на знаковите минерални бани на София. Тази година осигурихме 20 млн. лв. за реставрация на банята в Банкя, банята в „Овча купел“ и изграждането на първия общински аквапарк в минерална вода на 25 дка към новия парк „Възраждане“. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Йорданка Фандъкова.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

Половината от реставрационните и строителни дейности на банята в Банкя са завършени и догодина по това време тя ще отвори за посетители. Заедно с реставрацията на басейните изграждаме и инсталация, с която цялата сграда да се отоплява с минерална вода. Планираме и строителство на 25-метров басейн за плуване на ниво -1.

По мое настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча Купел“ и „Горна Баня“ – целта ни е да инвестираме в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

Другият обект е новият аквапарк в парк "Възраждане", с минерална вода от извора Баталова воденица, който в момента се строи на площ от 25 дка.

Обявена е и процедурата за избор на изпълнител за възстановяване на банята в Овча купел, която кметът Фандъкова специално е поискала да бъде прехвърлена от държавата на общината.

Целта ни е постепенно да върнем блясъка на София като град, който е създаден около минерални извори, посочи кметът Фандъкова.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

Банята в Банкя трябва да отвори врати за граждани през май догодина, обяви кметът на Банкя Рангел Марков. Той припомни, че ремонтът започна през ноември миналата година, а инвестицията е на стойност 8 млн. лв. Реконструкцията е възможна чрез отдаване на правото на строеж за срок от 35 години на пенсионното дружество, което в момента извършва ремонта.

В непосредствена близост дружеството ще построи хотел, който ще има връзка с банята, посочи Марков. Той каза, че сега трябва да бъде подготвено стопанисването на сградата, за което има пет варианта.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

Ремонтът на банята в Банкя включва цялостно възстановяване на сградата, на фасадата с архитектурните елементи и на интериора. Освен фасадата, в автентичен вид ще бъдат и дървените съблекални, фоайето и двата басейна. Подовете също ще бъдат реставрирани със старите плочки, там където те се запазени, посочи Марков. Където не са - ще бъдат поръчани абсолютно същите във фабриката в Чехия, където са произведени преди повече от 100 години, подчерта кметът.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)

Той каза, че освен басейните за балнеолечебни процедури, ще бъде изграден и 25 метров плувен басейн в задната част на сградата, на ниво - 1, по примера на минералните бани в Будапеща и Баден.

Фандъкова инвестира над 20 млн. лева в използването на минералните води на София (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантирано от

    2 7 Отговор
    ГЕРБ
  • 2 ФАКТ

    26 5 Отговор
    Нещо Фандъко много се разтича като усети, че Майчето и диша във врата, но всеки случай тия 20млн. не си ги вади от джоба.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 ОправихаСофия

    17 2 Отговор
    С 2 млрд. годишен бюджет вече оправиха цяла София, сега е ред и на Банкя да се оправи ... дано да не е по същия начин само, че вода, акули, перки ... мазало ще стане.

    Коментиран от #7

  • 4 ЕДИНСТВЕНИЯТ ФАКТ

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТ":

    В ЦЕЛИЯТ ТИ ПОСТ,Е ЧЕ СИ МНОГО ПРОСТ.! факт

    Коментиран от #13, #14

  • 5 нане

    15 2 Отговор
    Айдеее, почна предизборната кампания. Ама НЯМА да те огрее Фандък!
  • 6 Споко

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТ":

    Галевица няма как да стане кмет,народа знае че е маскара.
  • 7 El chochone

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "ОправихаСофия":

    Бесеперастията започна да вие на умряло
  • 8 хаха

    8 1 Отговор
    ИМА ДА СЕ ПЛАЦИКАТЕ С БОРКО!
  • 9 САМО питаме...

    16 2 Отговор
    20млн. От личната сметка на Данчето ли са и дали банята не се реставрира заради новия хотел и чий ще е той???
  • 10 пффф

    11 1 Отговор
    то прецакаха минералната вода в софия на центъра, а сградата вътре водата си се ползва от велможи! направиха едни чешмички мале мила - ни да пиеш от тях, ни да си налееш вода... а едно време цяла софия си наливаше от центъра минерална вода и бяхме световно известни с това... че и баня си имаше! посочете ми друга столица, която в центъра си да има минерална водица! няма мхм ... царе сме по съсипничество и присвояване! присвоиха си много минерални извори и станаха частни! нима не е тъй? глупости ли пиша?

    Коментиран от #11

  • 11 Масон

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "пффф":

    Вярно и точно . Таз тъпа демокрация разруши , доста неща за който ще се мъчим да ги върнем .
  • 12 Активист на ГЕРБ

    11 3 Отговор
    Абе как така 10 години не се сети да се реставрират сградите, водата ли беше спряла, или мераклии нямаше? Кметице, зарадвай ни душице златна, кажи кои са концесионерите? Само първата буквичка! Моля те!
  • 13 ФАКТ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕДИНСТВЕНИЯТ ФАКТ":

    Прост или сложен, не съм от селяндурите, дето пренаселиха София, а и на всеки е ясно, че започва голямото надцакване за местните избори, кратуно "умна"!
  • 14 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕДИНСТВЕНИЯТ ФАКТ":

    А ти охлюв пращиш от акъл като вожда ти Тиквун!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 777

    3 3 Отговор
    10 години крадене стигат!!
    Стига фандъци!!
  • 17 Зевса

    1 3 Отговор
    А колко ще откраднете?
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Съобразно природните дадености, София е и балнеоложки център, което е отразено и в герба на града. „...........Според последните проучвания на територията на София са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 268,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС....” [1], стр.14.
    Развитието на София, като световен балнеоложки център, може да става поетапно, с висока степен на етапна завършеност, което дава възможност за относително ниски годишни капиталови разходи. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи и без изготвянето на специална подробна обща програма. Достатъчно е за ремонтирането или изграждането на отделните обекти да се изготви индивидуален проект който да е съобразен с характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други стопански дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие.
    Икономичските изгоди за града ще са многобройни и значителни, като не е за пренебрегване и социалния ефект, но с оглед на по-кратко изложение тези въпроси тук няма да бъдат развити...
    Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода з

    Коментиран от #19

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Наличието на добре развита мрежа на централното топлоснабдяване ще осигури необходимата топла вода за хигиенните нужди и отопление в балнеоложките центрове, без да се замърсява въздуха от локални котелни инсталации. Същевременно пък „Топлофикация София” ЕАД ще има един стабилен източник на доходи.
    Наличието в града на многобройни културни, спортни и търговски обекти ще осигурява приятното прекарване на времето свободно от лечебни процедури.
    Нужно е да се вземе в предвид , че балнеологията е свързана в значителна степен с физиотерапията, която се извършва със съвременни високотехнологични апарати и от медицински специалисти – рехабилитатори...
    Имайки на предвид обстоятелството, че минералната вода спада към възобновимите ресурси, то очертаващите се переспективи са неограничени във времето, което е предпоставка за устойчивото развитие на столичния град на България.

    [1] Витоша-пътеводител, Руен Крумов, изд. МЕДИЦИНА И ФИЗКУЛТУРА, София – 1990 г.
  • 20 Николинка

    0 1 Отговор
    Много кинти ,много инвестиции , 50/50
  • 21 Исторически регрес

    0 2 Отговор
    Римските диктатори построиха куп бани в Сердика, демонокрадите ги съсипаха.
  • 22 гощо

    0 0 Отговор
    Крайно време е!
  • 23 смях

    0 0 Отговор
    Предлагам да се построи безплатна баня на центъра на София, за да се къпят просяците, защото след Ковид е по-плачевно отпреди...Учат ни как да си мием ръцете, а ни изкараха на улицата...В 21 век да има замирисали просяци е наистина смешно...Повече от една година смешната медия ни показва как да се съпонисваме и да се мием, а реално ни оставиха без работа и домове...
  • 24 'съпонисване на центъро на София'

    0 0 Отговор
    Да осигурят безплатни сапуни и бани, че само с филмчета в нета не става...Цяла година ни показват как 20 секунди да се съпунисваме, но вече нямаме пари за съпуни и вода...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове