Отидете към основна версия

10 Септември, 2019 15:34, обновена 10 Септември, 2019 15:34 4 693 187

Обвиниха Николай Малинов в шпионаж, Решетников със забрана за влизане в България

  • николай малинов-
  • шпионаж-
  • решетников-
  • леонид решетников

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев дадоха подробности около разследването

Снимка: БГНЕС

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС. Това стана ясно по време на изявление на главния прокурор Сотир Цацаров в сградата на МВР по повод разследването за шпионаж, станало известно вчера.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

"Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания".

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев Малинов е работил в полза на двете организации близо девет години, като само в последните три се е срещал близо 30 пъти с директора на Руския институт за стратегически изследвания Решетников и с бизнесмена Константин Малофеев.

При обиските от последните дни са намерени редица документи, от които е станало ясно, че Малинов е изпълнявал задачи, за които е било плащано - на него и на фирмите му. Освен да предоставя информация за политическата обстановка в България и на Балканите, Малинов получавал пари и за да организира съответни мероприятия, както и за създаване на политическа партия, която да работи за промяна на геополитическите интереси на България. Трябвало да бъде създаден и аналитичен център и да бъдат придобити телевизионните канали от бившата група на ТВ7.

При обиските разследващите са намерили докладна записка изготвена от Малинов, която е била написана на руски език и в която той описвал необходимостта от геостратегическа преоринетация на България към Русия, както и какви мерки трябва да бъдат взети за тази цел. Тя била относно "необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме проект "България".

В документа било описано още, че геополитическа преориентация на България трябвало да се случи на основаната на православието, славянската култура и традиции. Усилията трябвало да се насочат в пет основни направления - дейност на НПО сектора, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.

При обиските са открити още документи, в които се намеква и за прехвърляне на дялове на "Виваком", говори се и за руската банка ВТБ. Имало данни и за това, че интерес представляват и цели в селското стопанство.

Разследването по случая започнало, след като била разбита схема за пране на пари и в последствие ДАНС започнала проверка по линия на финансовото разузнаване. От данните станало ясно, че отношение по казуса има и банкера Цветан Василев, както и фалиралата вече банка КТБ.
Така например от януари до март 2015 г. са били договаряни сделки за прехвърляне на активи на "Виваком" и действия с военните заводи "Дунарит" и "Авионамс".

В свои записки Малинов написал, че сделката с телевизионните канали не могла да бъде осъществена, тъй като в деня, в който трябвало да бъде подписан договорът, в сградата се появили ЧСИ и полицаи. Впоследствие СЕМ отказал лиценз на нов телевизионен канал.

Освен името на Цветан Василев в разследването излязло и това на Емилиян Гебрев, отново покрай коментираните сделки във военната индустрия. Според Гешев на срещите си в Русия Малинов се е виждал и с Решетников, и с Малофеев - именно от тях той получавал задачи, пари за изпълнението им и се отчитал за извършената дейност до момента. Част от парите идвали от кипърска фирма на Малофеев.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове