Отидете към основна версия

4 Февруари, 2020 12:13, обновена 4 Февруари, 2020 12:13 15 176 297

Президентът: Правителството води към разпад! Трябва да се сложи край! (ВИДЕО)

  • румен радев-
  • президент-
  • правителство

Държавният глава официално свали доверието си от кабинета

Снимка: БГНЕС

В официално обръщение от Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев свали доверието си от правителството. На събитието присъстваха съветниците и секретарите на държавния глава, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на медиите.

Президентът остро разкритикува управляващите за отказа им да поемат отговорност за кризите с безводието в Пернишко и чуждите отпадъци, които се горят у нас. Румен Радев е категоричен, че кабинетът е заложник на лобистки интереси.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно, но за съжаление това не се сбъдва. Свидетели сме на остра криза на всички нива и на методично погазване на законите. Кабинетът отказва да понесе отговорност за кризата в Перник, за горенето на чужди боклуци в топлоцентрали - България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите заради интересите на шепа бизнесмени", обоснова се държавният глава.

"Бедността и неравенството се задълбочават, търгува се с национален суверенитет, за да се осигури личното политическо оцеляване. Държавните органи си позволяват да плашат протестиращи. Има настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство води до разпад на държавността. Трябва да се сложи край. Официално снемам доверие от правителството, което не работи за българските граждани и води до остра криза в обществото. Деленето не е между леви и десни, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за права съм редом с вас", изтъкна президентът Румен Радев.

Ето и цялото обръщение на президента Румен Радев:

От 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 128 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове