Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 20:22 2 253 44

Петкова: Българите дават и снемат доверие от правителството

  • теменужка петкова-
  • президент-
  • балкански поток

По думите ѝ засегнатите от президента теми, като водната криза и вноса на боклук, са теми, по които правителството работи сериозно

Петкова: Българите дават и снемат доверие от правителството - 1
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че думите на президента Румен Радев ще попречат на управлението. Винаги е добре институциите да говорят помежду си, но не може да се върви срещу неговата воля. Топката не е в нашето поле.

Това заяви пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод по-ранното изявление на държавния глава, че сваля доверието си от правителството заради редица кризи в отделни сектори.

„Българската конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството – това са българските граждани. Всички процеси по отношение на доверието преминават през избори. Това, което президентът заяви, мога да го определя като евтин пиар“, изтъкна тя.

За „Лице в лице“ Петкова уточни, че управляващите винаги са подавали ръка и са давали своята експертиза, когато е била поискана.

По думите ѝ засегнатите от президента теми, като водната криза и вноса на боклук, са теми, по които правителството работи сериозно. Тя заяви, че са предприети конкретни действия от страна на компетентни органи.

Петкова подчерта, че водопреносната мрежа на Перник не е променяна от 70 години.

„Министърът на икономиката Емил Караниколов е неотлъчно до кмета на Перник Станислав Владимиров. На прага сме да решим проблем, който не е решаван от много време, коментира тя“.

Министър Петкова коментира и важни теми в областта на енергетиката и предстоящите преговори за цената на газта:

България ясно заяви своите приоритети в сферата на енергетиката. На първо място стои диверсификацията на природните ресурси – доставката на природния газ и свежото ядрено гориво. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В студиото на „Лице в лице“ тя подчерта, че след визитата си в САЩ е успяла да разговаря с редица представители на администрацията на президента Доналд Тръмп. В диалога българската делегация е обяснила защо е важно да се построи "Балкански поток" и защо трябва да се прави разлика между него и „Турски поток“.

По думите ѝ когато си честен и откровен със своите партньори, няма причина те да не се вслушат в аргументи.

„Балкански поток“

„Докато „Турски поток“ улеснява преносът на газ между Турция и Русия, „Балкански поток“ представлява разширение на газопреносната мрежа от турско-българската граница до българо-сръбската. Той се строи с пари на „Булгартрансгаз“ и инфраструктурата е българска собственост“, подчерта енергийният министър.

Петкова обясни, че при изпълнението на проекта „Балкански поток“ са спазени всички европейски директиви. Освен това КЕВР е одобрила методиката за определяне на тарифите.

Също така налице е свободен капацитет на изхода за Сърбия. Това означава близо 3 млрд. куб. м. газ, които могат да бъдат транспортирани по инфраструктурата.

Тя беше категорична, че проектът ще създаде възможност за гарантиране на енергийната сигурност на България.

Освен „Балкански поток“, Теменужка Петкова изтъкна, че интерконекторът с Гърция ще стане факт до края на годината. Взето е и решение за изграждане на терминал за втечнен газ край Александропулис, както и поддържането на резерв между 300 и 500 млн. куб. м. от него.

„Турски поток“

„До реализацията на проекта, България транзитираше през своята газопреносна структура около 17 млрд. куб. м. газ. От тях, 14 бяха за Турция, 2 за Гърция и 800 млн. за Северна Македония“, обясни Петкова.

По думите ѝ с неговото построяване България вече не транзитира тези количества. В парично изражение тази сума се равнява на 110 млн. долара на година, което е сериозна сума за българската икономика, допълни тя.

Според нея е важно да се отбележи и стратегическата роля на България на европейската газова карта. Тя смята, че това е в изцяло в унисон с концепцията за изграждане на газоразпределителен център у нас. Освен това е направена и сериозна стъпка за либерализацията на пазара на природен газ. Развива се и борса, за което ще се търси ликвидност.

Газът от Русия

Енергийният министър обясни, че страната ни потребява приблизително 3 млрд. куб м газ годишно, като основната част се доставя от Русия.

Тя коментира, че България ще продължи да внася газ от там, но отбеляза, че е подписано и споразумение с Азербайджан за годишна доставка от 1 млрд. куб м. Също така спомена, че от юни 2019 г. до сега са получени над половин млрд. куб. м. втечнен газ.

Цената на газта

Петкова заяви, че в момента текат преговори с руската „Газпром“ за цената на газта. Очаква се до средата на февруари да бъде взето решение. Тя сподели, че страната ни работи добре с Русия, която ни има доверие.

АЕЦ „Белене“

Министърът отбеляза, че обвързващите оферти за строежа на атомната централа се очакват към края на месец май. Тя беше категорична, че няма корупционни практики при процедурата по избора на стратегически строител.

Петкова обясни, че по време на визитата на премиера Бойко Борисов при американския президент Тръмп са били определени важни теми, по които е стартирал процес по стратегически диалог. Една от темите е била именно енергетиката.

Затова и се очаква американски технически експерти да пристигнат у нас за втори път. При първото им посещение е бил даден достъп до редица централи, които да бъдат инспектирани, коментира Петкова.

„Очакваме през февруари да дойдат отново, като предстои да разберем причината за тяхната визита“, допълни тя.

Министър Петкова заяви, че въглищните централи имат своята ключова роля в електроенергийната система на страната и подчерта, че България е заявила своето намерение да използва мощностите до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

„Пледираме пред Брюксел за справедлив и плавен преход, който да бъде съобразен с всяка отделна страна и да не застрашава нейната енергийна сигурност“, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буков

    91 4 Отговор
    А доверието към теб, неуважаема другарко Трътлева, е кръгла нула.

    Коментиран от #10

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    85 4 Отговор
    Никой жив българин не е дал доверието си на ГРОБ. Само ако се считат тсиганите и чорбаджиите предатели за българи, а те не са.
  • 3 анонимен

    54 3 Отговор
    Грух грух грух
  • 4 Иванов

    68 2 Отговор
    Дано попаднеш в тълпата заедно с премиера и останалите министърчета за да усетите народната любов. Убеден съм, че има Господ и няма да се радвате на накраденото
  • 5 боцмана

    53 3 Отговор
    Така си е и твърдо се надявам след следващите избори да не ви виждам повече противните крадливи мутри.
  • 6 El chocjone

    3 50 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е МЪДЪР,И ЗАТОВА ГЛСУВА ДОВЕРИЕ НА БОЙКО ЗА ДВАНАДЕСЕТИ ПЪТ.!!!
  • 7 Асан

    2 24 Отговор
    Аллах Акбар спмо Дост!

    Коментиран от #34

  • 8 Некадърници

    50 2 Отговор
    10 г. Управлявате и накрая вода няма , ама се плаща.

    Коментиран от #11

  • 9 Вие НЕ сте избрани от

    52 2 Отговор
    народа.Всички знаем как спечелихте изборите. ТРЯБВА да си ходите.
  • 10 ВИЕШ ЛИ ДУКОВ,ВИЕШ ЛИ.???

    2 32 Отговор

    До коментар #1 от "Буков":

    ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ ВИЕШ.!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Све

    31 3 Отговор

    До коментар #8 от "Некадърници":

    Водата е най-малкият проблем на България
  • 12 ТОЧКАТА

    34 3 Отговор
    лъжеш!!!Това го прави посолството!!!!!ТО дава и снема доверие!!!!!!!Народът само гласува,а ТУРЧЕВ брои бюлетините...може и Мустафа сега!!!!!
  • 13 Асан

    2 40 Отговор
    Мразя Васил Левски

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "ВИЕШ ЛИ ДУКОВ,ВИЕШ ЛИ.???":

    А ти вече си спрял да виеш, щото удобно си се наместил на кора, на който те въртят....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ФИНЦИ

    42 0 Отговор
    ТЪПА КУЧКА СИ ТИ ТРЯБВАШЕ ВЕЧЕ ДА ТЕ НЯМА ОДИ СИ В ПАЗАРДЖИК ПРИ ГИНКА ВЪРБАКОВА КУРВООООООООО КО ДОВЕРИЕ В ГЕРБАДЖИИСКИ ОТРЕПКИ С КУПЕНИТЕ СИ ИЗБОРИ ЛИ ИЛИ С ПОДКРЕПАТА НА САЩ И ТАЛИБАНКАТА ХЕРО МУСТАФА ЛИ МАИКА ВИ ДА ................. ГЕРБАДЖИИСКА
  • 17 Цако

    43 1 Отговор
    Проблема не е дали работите по "засегнатите теми", а е защо ги допуснахте. В нормалните държави ако виновните не дадат оставка, народа ги измита. Тук обаче става дума за стадо, затова още не сте в затвора, където ви е мястото. И не забравяйте, че вашето стадо е от 6-700000 овце, останалите ХОРА не ви харесват.
  • 18 Шопо

    35 1 Отговор
    Тая е най-простста путк@ която се е раждала някога! И много грозна трътла !!!
  • 19 Шопо

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "Асан":

    На майкя ти у миризливата шутка ?
  • 20 Да нема оставка

    30 0 Отговор
    Счетоводителката Теменуга, пардон Фиона винаги е готова да защити своя ЩРЕК !!
  • 21 стига сте си бърсали задниците с българи

    21 0 Отговор
    на.Чи то Питкова , що се отнася до масово представяния българин , отдавна ви е отнето това доверие , а някои въобще не са ни го и давали и то не малко. Не се правете на разсеяни , че сте яхнали властта със 17 % от имащите право на глас , останалото е манипулации , фалшификации , пазаруване и разни подобни.
  • 22 Един

    24 0 Отговор
    Да ви кажа, Ризова през цялото време притискаше Теменужка че има забрана от САЩ да се строи Турски поток, а тя потвърждава че ще се построи защото вече е много законен. Но далновидните хора знаем, че ако турски поток се осуети от България в един момент ще имаме руски войски от изток и сръбси от запад , а Нато ще каже там вие се оправяйте свойски защото ще знае че в Русия пръста ще е на копчето. Така, че да не се философства много, не предателска България е в основата на строителството на Турски поток друга дэржава е причината друга по точна и по мила. А Русия когато милее за някого, тя е щедра за разлика от Сащ. И България това го знае най добре.
  • 23 Обикновен човек

    29 0 Отговор
    Доверие към вас: ГЕРБ???!!! По скоро Българският народ е склонен да грабне в ръце по една дрянова тояга неокастрена и бой по тъпите ви кратуни ,Вашата партия ГЕРБ е като една огромна ,подла и ненаситна змия и докато не се смаже главата и мир и благоденствие в тази държава няма да има!!!!!!!
  • 24 Иван

    20 0 Отговор
    Айдеее! Счетоводителката пак се изказва с "експертно" мнение за българската енергетика. Аман от "експерти" като нея... Е
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Доверието

    18 0 Отговор
    Не е давано, а е взето насила през лоши закони и правила.
  • 27 Теменуг

    16 2 Отговор
    И това ще стане ..... Просто президентът беше пръв !
  • 28 Гхуру

    17 1 Отговор
    По-скоро кафевите с техните кюфтета, дават власт, не истинските гласоподаватели. Ако не са кафевите няма и 4% да минете, клоуни!!
  • 29 Шшшт

    18 0 Отговор
    Теменужкее, к'во прай Гинка ???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нушето

    13 1 Отговор
    ни обясни какво значи на практика продажба на суверенитет.
  • 32 Столипиново

    5 1 Отговор
    Така е како. Ние даваме и зимаме доверието. А ти кво ще дадеш?
  • 33 Ееее

    0 2 Отговор
    Радев да не е извънземен?
  • 34 Споко!Ножът е дървен!

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Асан":

    Викай,Викай сега ти се е паднало!Взехме ти размера и координатите,сега чакай армаган!Ама после бате така,бате онака,какво си мислиш че като си в Странско,няма да те стигне това за което си заслужи отдавна.Асане,Асане изгоря като клечка във външна циганска тоалетна...
  • 35 Пламен

    6 0 Отговор
    Петкова,аз свалям доверието си от правителството!!!
  • 36 Усмивката

    6 0 Отговор
    Ма това Петкова ли е?...Помислих че е досущ жител на Столипиново
  • 37 радев

    6 0 Отговор
    Цоцоланата, да не се изказва. Тя няма сиво като началниците си. Прост народ ни управлява, хора..., прост!
  • 38 Що така бе стрино

    3 1 Отговор
    2 ст. Кв/час дневна тарифа, 1 ст.нощна тарифа беше що беше. Реформаторите нападнаха и ето 2 лв. Кв/час за депутатски ток от ВЕЦ или на съпругата на германския посланик.
  • 39 Джулия

    6 0 Отговор
    Как е могла да натвори толкова много глупости тази невзрачна, нискочела женица-пишман-министър на един от най-важните отрасли в икономиката ни! Кой я инсталира на този пост?

    Интересно, когато преди години бившият президент Плевнелиев сне доверието си от правителството на Орешарски, никой не се изказа, че видиш, т'ва нямало значение щото "българите давали и отнемали доверие!" Що сега говорите друго БЕ? Да не би да сте променили Конституцията тихомълком или просто сте глупави и не помните какви сте ги дрънкали в миналото?

    "Пeткoвa зaяви, чe в мoмeнтa тeкaт прeгoвoри c руcкaтa „Гaзпрoм“ зa цeнaтa нa гaзтa. Oчaквa ce дo cрeдaтa нa фeвруaри дa бъдe взeтo рeшeниe. Тя cпoдeли, чe cтрaнaтa ни рaбoти дoбрe c Руcия, кoятo ни имa дoвeриe."

    Това по-горе е просто една грозна и тлъста лъжа! Кой ви има доверие на вас! Русия, на която неведнъж подлагате динени кори, когато мащабни проекти са пред завършване: "Южен поток", АЕЦ Белене и т.н.? Наистина ли са чак толкова тъпи тези наши управляващи? Гнус ме е от тях. Повдига ми се само като видя мутрите на тази, на БорисОфф, на Захариева, Ангелакова и т.н.

    Надявам се, че рано или късно ще изпитат народната "любов". Дано да е рано.
  • 40 Зaтoвa и ce oчaквa aмeрикaнcки тeхничecк

    4 0 Отговор
    Още нещо, което ме потресе:

    "Зaтoвa и ce oчaквa aмeрикaнcки тeхничecки eкcпeрти дa приcтигнaт у нac зa втoри път. При първoтo им пoceщeниe e бил дaдeн дocтъп дo рeдицa цeнтрaли, кoитo дa бъдaт инcпeктирaни, кoмeнтирa Пeткoвa.

    „Oчaквaмe прeз фeвруaри дa дoйдaт oтнoвo, кaтo прeдcтoи дa рaзбeрeм причинaтa зa тяхнaтa визитa“, дoпълни тя."

    Значи тия "очакват" някакви си американски "експерти" да дойдат отново, след като вече веднъж са били допуснати да "инспектират" нашите централи, но тия не знаят каква е целта на посещението този път!!!

    Президентът спомена за продажба на суверинитет! Прав е! Може ли да пуснеш някой в дома ти да те инспектира без дори да знаеш с каква цел! Ето само заради това би трябвало да бъдат изритани от властта и натикани зад решетките. Гешев, къде си?
  • 41 Един

    7 1 Отговор
    Изобщо не съм ви давал доверието си! АМА ВИЕ СИ ГО ПРИСВОИХТЕ - И ПАРАДИРАТЕ С ТОВА!
  • 42 Кукуригу

    1 0 Отговор
    Браво Нуше!Сега Премиер-Мисира ща похвали!
  • 43 SAAB

    2 0 Отговор
    Да така е ....само ,че главанако и цецо разменят чувалите !
    400 000 администрация и 500 000 патладжана + уйдурмата цецо !
  • 44 123

    2 0 Отговор
    Кои българи тия дето им плащате по изборите да гласуват за вас тия дето източват държавата със социалните помощи, аре бегаи ма зелко срам немаш и ти съсипа енергетиката внасяме ток от Турция а им продавахме ,Белене Белене за вас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове