Отидете към основна версия

2 337 31

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

  • калоян паргов

БСП трябва да се бори за защитено право на труд на хората, които се намират под линията на бедност, категоричен е лидерът на столичните социалисти

Снимка: БСП

Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава. Това каза лидерът на БСП - София по време на дискусия в Хасково. Той беше поканен за участие в нея от председателя на организацията на социалистите в града Делчо Тонев. В разговора се включи и заместник-председателят на Градския съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева. Пред социалистите от Хасково Калоян Паргов отново постави въпроса за това чия партия трябва да бъде БСП. Той заяви, че в предстоящата кампания за избор на председател иска да участва в сериозна и смислена дискусия за бъдещето на партията.

"Много критики получих след опита ми да повдигна за обсъждане темата за средната класа, призна той. - Вече 30 години ни задават въпроса чия партия е БСП. Време е да си отговорим. Кого защитаваме? Средната класа е гръбнакът на обществото. Не са олигархичните формирования и икономическите структури от такъв тип. БСП трябва да се бори за защитено право на труд на хората, които се намират под линията на бедност. На тях трябва да осигурим перспектива и да ги защитим от експлоатацията на капитала. Затова убедено смятам, че нашият стремеж, дългосрочната ни цел трябва да бъде изграждането отново на средна класа, която да бъде здравата основа на една стабилна социална държава. БСП е партия на трудещите се. Но не само на хората на наемния труд. Защото днес има много работещи, които са самонаети. И БСП не може да няма отношение към тях. Много ми се иска БСП да не имитира правене на политика. Да не имитира лява политика. И много ясно да си дава сметка за условията, в които трябва да прави лява политика".

Калоян Паргов посочи три ключови думи, които задължително трябва да са в речника на всички в БСП в предстоящата кампания - консолидация, държавност и еволюция. "След битката със себе си, на партията ѝ предстои битка за властта, каза лидерът на столичните социалисти. - Подготовката на БСП за парламентарните избори започва точно сега, със спечелването на битката със себе си. Затова консолидацията на партията и на лявото е толкова важна. На местните избори през миналата есен в София показахме как е възможно да се случи. Този модел можем да го приложим и в други градове на изборите, които предстоят. Говорим и за консолидация на онази част от обществото, която иска промяна на модела на управление в България. Държавата ни в момента е поставена в патова ситуация. Активната прокуратура не може да замени слабостите на институциите и управляващите партии, които не предлагат реални решения на българското общество. Държавните институции в момента са делегитимирани. Очевидна е тоталната липса на доверие към тях заради невъзможността им да се справят с предизвикателствата. Липсва държавност. Разбира се, нужна ни е и еволюция. Еволюция в мисленето. Ако се опрем на прагматичността, на балансираността, на достойнството и патриотизма, резултатите няма да закъснеят. Всичко това трябва да бъде вплетено в посланията и в излъчването на БСП, за да можем заедно да постигнем успех".

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове