Шафранът се използва за лекуване на коронавирус, каза председателят на Българска национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров. В Турция се смесва екстракт от шафран с произведена спиртна база и се използва за дезинфектанти.
„Шафранът е най-полезен за изчистване на човешкия организъм от шлаките и лекува най-малко 100 вида от най-опасните болести за човешкия организъм. В момента се използва за лекуване на Алцхаймер, за нарушено зрение, прочистване на организма, за предпазване на имунната система“, допълни Тахиров, цитиран от Дарик.
Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител.
Шафранът, който от години е най-скъпата в света подправка, расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция. Характерни за шафрана са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафран.