Отидете към основна версия

6 703 43

Радан Кънев с писмо до Манфред Вебер, обезпокоен е от пасивността на ЕНП

  • радан кънев-
  • манфред вебер-
  • енп-
  • върховенство на закона

Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин

Снимка: БГНЕС

По повод на срещата на Европейската народна партия във връзка с предстоящата сесия на Европейския парламент, на която членовете на партията ще обменят мнения с председателя Доналд Туск, евродепутатът Радан Кънев е изпратил следното писмо до членовете на ЕНП, в което изразява безпокойството си от пасивността на ЕНП по отношение на задълбочаващата се институционална криза в България.

Ето какво пише Кънев до Вебер и до членовете на ЕНП:

Скъпи Манфред,

Скъпи колеги,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) утре и във връзка с размяната на мнения с нашия Председател, г-н Туск, отново се обръщам към вас, изразявайки притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха почти два месеца откакто се обърнах към вас по тази тема и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас – левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание. Имайки предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен.

Политическата коалиция, застанала най-твърдо зад исканията на протестите и темата за върховенството на закона – "Демократична България", е пряко свързана с ЕНП, през център-дясната си програма, чрез членството в ЕНП на една от партиите от коалицията – ДСБ, чрез моя мандат в ЕП, като член на групата на ЕНП. "Демократична България" е най-проевропейската политическа сила в България и единствена, която силно подкрепя всички основни приоритети на ЕС и ЕП, включително Зелената сделка и програмата за дигитализация. Подкрепата от избирателите ни и младите българи за ЕНП не е даденост. Тя е пряко обвързана с това дали ЕНП защитава основните си ценности, приоритети и принципи в конкретната ситуация в България.

Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата злоупотреба от страна на Главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин по който да се запази доверието на българските граждани. Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана, чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на Главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза, в защита на правата на българите, като граждани на ЕС.

Оставам на разположение, ако решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като с удоволствие бих разяснил позицията на "Демократична България" за ситуацията в България.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове