Отидете към основна версия

3 810 73

Радев откри конференция по ядрени изследвания в Русия

  • румен радев-
  • ядрени изследвания

Събитието се проведе в режим на видеоконференция

Снимка: БГНЕС/Архив

Президентът Румен Радев откри с приветствие редовното заседание на Комитета на пълномощните на правителствата (КПР) на държавите-членки на Съвместния институт за ядрени изследвания, разположен в Дубна, Русия. Събитието се проведе в режим на видеоконференция. Ето какво каза държавният глава:

"Уважаеми организатори и участници в сесията на Комитета! Дами и господа!

За мен е голяма чест и привилегия в навечерието на 65-ата годишнина от създаването на Съвместния институт за ядрени изследвания да приветствам членовете на най-висшия му ръководен орган - Комитета на пълномощните на правителствата на участващите държави.

През годините вашата организация непрекъснато разширява обхвата на научните изследвания, подобрява научната инфраструктура и интензивно развива международното сътрудничество.

Неслучайно съвместните екипи на Източното и Западното полукълбо изпълняват важни задачи, поставени от ООН и други международни организации с цел подобряване на качеството на живот на планетата Земя и напредък в редица важни области на науката.

Възхищавам се на концепцията за вашето бъдещо развитие като голям многостранен международен научен център, който осигурява единството на фундаменталната наука и иновации в редица области, както и изпълнява значителна образователна програма.

Убеден съм, че членове на Научния съвет на Института, видни учени от участващите страни, известни физици от редица страни, както и Европейската организация за ядрени изследвания са гарантите за ефективно сътрудничество и успешно развитие на научните дейности.

За съжаление пандемията попречи на България да проведе следващата сесия на най-висшия ръководен орган на института тази година и именно в България те съвместно стартираха празничните събития, посветени на честването на значимата 65-годишнина на Съвместния институт за ядрени изследвания.

Българската страна положи много усилия, за да направи следващата сесия за КПР достойна. Горд съм, че председателството на България в Комитета на пълномощниците на правителствата на държавите-членки на ОИЯИ през 2014-2017. беше плодотворно и решенията, взети по това време, важни за развитието на Института, като началото на строителството на фабриката за супертежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NICA и други, имат значителен принос както за бъдещето на Института, така и за развитието на високите технологии.

Сигурен съм, че планираните научни събития ще се състоят веднага щом ситуацията позволи и моята страна ще се радва да отвори вратите си за колеги от Дубна и участващите страни.

Напълно подкрепям инициативата на българските учени да обявят следващата 2021 година за България в Съвместния институт за ядрени изследвания, за да привлекат максимален брой научни организации към съвместни дейности.

Страната ни е готова да отвори първия информационен център на Съвместния институт за ядрени изследвания в Европа и да вземе участие в откриването на пътуваща изложба, посветена на неговата дейност.

Дами и господа! Имаме изключителен шанс - да развием научно сътрудничество в областта на изследването на основните свойства на материята, да работим в полза на устойчивото развитие и съвместното преодоляване на съвременните екологични проблеми и подобряване на качеството на живот.

Позволете ми да ви пожелая ползотворна работа на сесията, много здраве и успех в изпълнението на проекти и програми за 65-годишнината на Института! "

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове