Отидете към основна версия

1 468 24

Българите в чужбина искат да гласуват по пощата

  • румен радев-
  • гласуване-
  • консултации-
  • срещи-
  • избори

Президентът обсъди с представители на общности от наши сънародници, живеещи извън страната, предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев ще представи настояването на българските общности зад граница спешно да се въведе гласуване по пощата за предстоящите парламентарни избори, предаде БНР.

Държавният глава обсъди вчера организацията и провеждането на вота зад граница с българи в 8 от страните с най-голям брой наши сънародници.

Румен Радев смята, че към настоящия момент единствено с гласуване по пощата може да се осигури конституционно право на вот в условията на пандемия и на тежки рестрикции, въведени в чужбина, като ще се разчита на политическата воля да бъдат направени и съответните законови промени у нас:

"Има начин да се защити и тайната на вота, и да се гарантира гласа на всеки един от вас. Знаете, в Румъния и във всички други държави това се решава с двоен плик за тайната на вота, това се решава с една обективна комисия, разширена, така че да има представители и на политическите партии, и на граждански организации".

Сънародниците ни предпочитат гласовете им по пощата да се броят от комисии в дипломатическите представителства в чужбина, докъдето те да изпратят писмата с бюлетините. Няма проблем, според тях, те да заявят желанието за гласуване на сайта на ЦИК, за да получат бюлетина по пощата.

Представителите във Великобритания, Турция и САЩ поискаха с промени в Изборния кодекс да се разреши да се разкрият повече от 35 секции в тези страни:

"Невъзможно е на една от най-активните диаспори, наброяваща над 200 000 души да се очаква да гласуваме в 35 секции при отсъствието на всякакъв начин да гласуваме дистанционно".

Представляващият българската общност в Турция поиска секциите на предстоящите избори в Турция да са 135, както на изборите през 2009-та, както и изборите да се проведат през април или май.

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори:

"И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Като нещо по-смислено, това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания, подчерта, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца. Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове