Last news in Fakti

12 Януари, 2021 06:05 1 465 24

Българите в чужбина искат да гласуват по пощата

  • румен радев-
  • гласуване-
  • консултации-
  • срещи-
  • избори

Президентът обсъди с представители на общности от наши сънародници, живеещи извън страната, предстоящите избори

Българите в чужбина искат да гласуват по пощата - 1
Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев ще представи настояването на българските общности зад граница спешно да се въведе гласуване по пощата за предстоящите парламентарни избори, предаде БНР.

Държавният глава обсъди вчера организацията и провеждането на вота зад граница с българи в 8 от страните с най-голям брой наши сънародници.

Румен Радев смята, че към настоящия момент единствено с гласуване по пощата може да се осигури конституционно право на вот в условията на пандемия и на тежки рестрикции, въведени в чужбина, като ще се разчита на политическата воля да бъдат направени и съответните законови промени у нас:

"Има начин да се защити и тайната на вота, и да се гарантира гласа на всеки един от вас. Знаете, в Румъния и във всички други държави това се решава с двоен плик за тайната на вота, това се решава с една обективна комисия, разширена, така че да има представители и на политическите партии, и на граждански организации".

Сънародниците ни предпочитат гласовете им по пощата да се броят от комисии в дипломатическите представителства в чужбина, докъдето те да изпратят писмата с бюлетините. Няма проблем, според тях, те да заявят желанието за гласуване на сайта на ЦИК, за да получат бюлетина по пощата.

Представителите във Великобритания, Турция и САЩ поискаха с промени в Изборния кодекс да се разреши да се разкрият повече от 35 секции в тези страни:

"Невъзможно е на една от най-активните диаспори, наброяваща над 200 000 души да се очаква да гласуваме в 35 секции при отсъствието на всякакъв начин да гласуваме дистанционно".

Представляващият българската общност в Турция поиска секциите на предстоящите избори в Турция да са 135, както на изборите през 2009-та, както и изборите да се проведат през април или май.

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори:

"И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Като нещо по-смислено, това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания, подчерта, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца. Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво, генерале

    16 13 Отговор
    Този път няма да позволим банкянската тиква и провинциалните мутри да ни измамят!!!

    Коментиран от #6, #9, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тулуп

    12 3 Отговор
    А с смс на кратък номер не ноже ли ?
  • 4 Диверсант

    17 7 Отговор
    И кои са тия български общности. ????? Българите сме единствената нация която няма общност по света. Завистта и егоизма ни е изразен много по силно зад граница отколкото в България. За близо 20 години всички неприятности които съм имал са били все от нашенци. С това гласуване само ще се повтори американската измама.

    Коментиран от #22

  • 5 гост

    15 8 Отговор
    Няма как за едни по пощата, за други не. Като имат голям мерак да гласуват, да не са заминавали .От тия желаещи,половината нямат никакво намерение да се връщат в България.Няма никакво основание да се изпълняват екзотични желания . Или се приема за всички ,или не.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Честни избори

    10 2 Отговор
    На всичи избори ДПС са облагодетелствани, като в Турция се разкриват много повече секции отколкото в други държави с българи. По този начин техните избиратели се покриват на 150% (защото много от тях там гласуват по два пъти), докато гласувалите в дръги държави българи не достигат и 10% заради недостатъчните иборни секции. Освен, че с недостатъчия борой секции многобългари се лишават от конституционното им право да гласуват, то това дава предимвтво и на една определена партия, което е недопустимо.
    Борбата за честни избори трябва да започне оттук.
  • 8 12345

    7 0 Отговор
    Всеки иска сега да яхне извънредното положение и да вкара избори по пощата, по емейла, по фимейла, по шимейла, през партийните централи, през Еконт, Спиди, Лео, Шанаджийски експрес и прочие. Май Бб ще им го с 200, като отмени извънредното положение на 27 март.
  • 9 Тролче

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво, генерале":

    Не пишете глупости доказвайте че има хора дето ви вярват или на тях разчитате!
  • 10 Руменчо

    5 2 Отговор
    имате законодателна инициатива. Защо не си внесете едно законопроектче за гласуване по пощата и да видим другарката Нинова как ще го посрещне?
  • 11 Някой

    9 1 Отговор
    Да го ду...ат! Видяхме до какво води провеждане на избори по пощата. А като знаем традициите на България в т. нар. "манипулиран вот",то въобще не трябва да се допуска такова нещо. Който иска да гласува, ще си идва в България, или ще пътува и чака с часове по опашките пред посолствата.
  • 12 Ю Кортес

    8 0 Отговор
    Това значи още поне 200 000 гласа за ДПС.
  • 13 Чочо

    10 0 Отговор
    В Гърция и германия това е забранено.
  • 14 Щерев

    8 0 Отговор
    На последните избори 60% от подадените гласове от Холандия бяха за ДПС.Организират се,пътуват,гласуват.аГаньо пърди в къщи и му е през к..После,по пощата,по нета,от клозета
  • 15 Гражданин

    4 0 Отговор
    Е и аз искам електро автомобил Тесла за изборите,ама няма.Ще си останете с искането!
  • 16 Нагъл Бългериан зад граница

    2 2 Отговор
    Ква поща, направо по Емейл. В кой век живеете вие в Българията. Ама Румбата Радев е послушен, ще направи всичко
  • 17 НАТЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    На пожарникаря.Бъдете викаме Ал банди,защото са еднакво смешни и прости,"картичка"
  • 18 Как е в Германия

    10 0 Отговор
    Гласува се само в страната. Няма как фесове които не знаят български да ми дават наклон на еди кво си. Радев стига с тия мошенгии.
  • 19 Бай Шиле

    7 0 Отговор
    Знаем ние по пощата какви шашми стават. Въобще дори да не си правят устата. С ковид, без ковид, на място само с бюлетинката. Който живее в чужбина да си гласува за тамошните правитеслства, където живее.
  • 20 Молявисебе

    5 0 Отговор
    Един кукавелник от Чикаго искаше явно гласуване. Боже, съвсем са изперкали. Журналистката вика забранено е от конституцията - той може да се направи нарушение.Ку-ку-ку. Не трябва хора, които имат постоянно местожителство извън БГ да гласуват и точка. Техен личен избор е това и ние не сме длъжни да ги дондуркаме, както и те да ни определят кой да ни управлява.
  • 21 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво, генерале":

    Стига глупости и фалшиви твърдения.Направи си труда да направиш справка-колко избори са организирани от правителства на ГЕРБ.Заради такива като теб,хората ще гласуват за ГЕРБ.Продължавайте все така.
  • 22 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диверсант":

    Публикувано във факти.бг: /Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента/-все такива.
  • 23 Мунчо мунчо

    4 0 Отговор
    спри се помисли/ама военен и мисъл?/ ДъПъСъ те "избраха" сега те ти искат оставката,но са ти казали,че те единствено ще гласуват,за партията ви майка бкп/бсп създателката на дпс. Що толко се дереш,за братята ти "турци"със българско гражданство?? И що по пощите? Направо саковете в автобусите,и право при вас червените хиени да броите.п.п. От моите познати в Европа,и Америка живеещи там отдавна доста са, на нито един не му дреме кога са изборите у нас! Камо ли да гласува....мунчо.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    След машинното и ПОЩАДЖИЙСКОТО, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! А сега сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони.
    Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/
    ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове