Отидете към основна версия

6 945 186

ГЕРБ: Радев лъже брутално, мнението на сенаторите е лично

  • румен радев-
  • сенатори-
  • сащ-
  • даниел митов

Бившият външен министър Даниел Митов, който сега се кандидатира за депутат от партията на Бойко Борисов, обяви, че позициите на сенаторите са лични, а не институционални

Снимка: БГНЕС

Двама американски сенатори излязоха с критична позиция към властта в България за проблеми с корупцията и върховенството на закона. Това предизвика сериозен отзвук у нас. Президентът Румен Радев се позова на изявлението на сенаторите.

От ГЕРБ пък реагираха с извънредно изявление. Бившият външен министър Даниел Митов, който сега се кандидатира за депутат от партията на Бойко Борисов, обяви, че позициите на сенаторите са лични, а не институционални.

Зам.-външният министър Георг Георгиев – младежки лидер на ГЕРБ, пък обвини държавният глава, че лъже брутално и че руши Конституцията, като взима страна в предизборната кампания. Румен Радев рушал репутацията ни в света.

Американските сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Това се случва в началото на предизборната кампания за изборите за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо, информира svobodnaevropa.bg.

То беше разпространено в четвъртък и в него сенаторите казват, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

"С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности", казват двамата.

България беше разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди излязоха да протестират срещу корупцията и настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на "Репортери без граници" за медийна свобода и на Трансперънси интернешънъл за нивата на възприятие на корупцията, припомнят двамата.

"Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата да съобщават истината, без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание", пишат още сенаторите.

Менендес и Риш припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията.

"И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения", завършва писмото, цитирано от svobodnaevropa.bg.

След това президентът Румен Радев обяви пред медии и във "Фейсбук": "Не съм „опонент“ на правителството, а коректив на това, което виждам, и срещу това, от което негодуват българите. Ако властта се беше вслушала в исканията на хората, България нямаше да получи съкрушителна оценка за състоянието на корупцията, задушената свобода на медиите и политизираното правосъдие от Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата си, и заради които хората протестираха. Ако правителството не иска да се вслуша в моите послания, то нека поне чуе оценката и препоръките на един стратегически партньор."

В резултат, от ГЕРБ обявиха извънредното си изявление в 16 ч.

Даниел Митов каза: "Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното: първо, когато става въпрос за въпросната позиция, тя е позиция - лична, на двама членове на американския Сенат. Това не е позиция на Сената, не е позиция на американския Конгрес. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен. Непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава. Очевидно, обаче, отдавна не е имало посещение.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове