Отидете към основна версия

3 256 40

Радев разпуска парламента във вторник и назначава служебно правителство

  • румен радев-
  • президент-
  • служебен кабинет-
  • народно събрание-
  • укази

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри

Снимка: БГНЕС

Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в държавата, предаде Епицентър. бг.

Във вторник държавният глава ще издаде укази, с които ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи датата на извънредните парламентарни избори и ще назначи служебно правителство, второ за неговия мандат.

Вчера Радев обясни, че за да има избори на 11 юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

На 11 май третото правителство на Борисов ще предаде управлението на изпълнителната власт на кабинета, съставен от държавния глава.

„Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, увери вчера държавният глава.

Правителството на Радев идва в момент, когато доверието в ГЕРБ е на най-ниско ниво, а върху премиера в оставка Бойко Борисов се стовариха тежки обвинения в корупция, злоупотреба с власт, рекет върху бизнесмени, прозвучали пред комисията "Манолова".

Очаква се от кабинета на Радев да продължи линията на разнищване на корупционните практики във властта на ГЕРБ.

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

За Бойко Рашков, който сега съветва Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е премиер, но явно държавният глава ще възложи премиерските функции на дясната си ръка ген. Стефан Янев.

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за ревизията на кабинета „Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях.

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

С номинация за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната е бившият военен министър Николай Цонев. Той ще наблюдава службите.

Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009.

На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

За икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

В кабинета на Радев няма да има министри от БСП. Президентът си беше харесал Деница Златева, Весела Лечева и Желю Бойчев. Кандидатурите им обаче трябва да минат през обсъждане и решение на Националния съвет на БСП, както е последното решение на пленума на социалистите.

Това усложнява процедурата, затова президентът е решил да се откаже от БСП-министри, а да покани експерти на левицата за зам.министри.

"Ще трябва да се спазят партийните процедури", беше категоричният отговор на Нинова.

Така Златева, Лечева и Бойчев ще се разминат с министерски кресла.

Предполага се, че Борисов ще продължи болничните си и предаването на властта в Министерския кабинет ще стане от Томислав Дончев, който в момента е и.д. премиер, пише Епицентър.бг.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове