Отидете към основна версия

4 998 76

В 6 участъка на АМ „Хемус“ сме си купили магистрала „на зелено“

  • ам „хемус“-
  • мррб-
  • „автомагистрали“ еад-
  • арх. виолета комитова

675 млн. лв. са платени авансово от „Автомагистрали“ ЕАД за отсечки от магистралата с незапочнато строителство

Снимка: МРРБ

1,38 млрд. лв. са платени авансово от Агенция „Пътна инфраструктура“ на „Автомагистрали“ ЕАД за строителството на първите 6 участъка от магистрала „Хемус“. Това са 71% от общата стойност на договора за тези отсечки, възлизаща на 1,95 млрд. лв., като от проекта са завършени само 4%. 675 млн. лв. са платени авансово от „Автомагистрали“ ЕАД в периода юни-август 2020 г. за участъци от автомагистралата, за които няма издадени строителни книжа. Това стана ясно на пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във връзка с изграждането на магистралата.

На нея бяха обявени резултатите от назначената през месец юни от регионалния министър проверка в държавната компания. В участъци от 4 до 9 данъкоплатците сме си купили магистрала „на зелено“, каза министър Комитова. Тя обясни, че строителство се извършва само в първите три от общо девет участъка, на които е разделено непостроеното трасе с обща дължина 237 км на аутобана. За участъци 4, 5 и 6 има влезли в сила подробни устройствени планове. За тях остава да бъдат проведени отчуждителни процедури, да се направи проектиране, след което да се издаде разрешение за строеж.

За последните три участъка проектирането не е започнало. Строителство се извършва само в участъците, за които има издадени строителни книжа, подчерта министърът. Зам.-министър Тодор Анастасов коментира, че договорите между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на АМ „Хемус“ включват изискване за гарантиране на авансовите плащания. Такова се съдържа и в договорите между дружеството и неговите контрагенти. В повечето случаи обаче не са издадени банкови гаранции, а средствата са застраховани в няколко застрахователни дружества.

„Заради грешно проектиране, завършването на АМ „Хемус“ през 2024 г., 2 както обещаваше бившият премиер Бойко Борисов, е химера“, посочи г-н Анастасов и уточни, че няма как да се прогнозира кога ще е готов аутобанът, при положение, че от 9 участъка се работи само по три, които са с обща дължина 51,5 км от общо 237 км. Фирмите, които работят в участъци 1, 2 и 3, не са спирали да строят, защото те имат разрешения за строеж, имат пари, имат и договори. Те са получили много повече пари, отколкото е необходимо. Не бих спряла строеж без причина.

Никой от нас няма интерес и досега не съм издала нито един акт, с който да наложа спиране, заяви министър Комитова. Няма как да се спрат участъци 4, 5 и 6 (които имат само подробен устройствен план), нито 7, 8 и 9, които пък нямат нищо). Т.е. във всички тези участъци – 4, 5, 6, 7, 8 и 9, няма как да се спре строителство, което не е започвало, допълни Комитова. Министърът подчерта няколко пъти, че най-скъпото строителство е недовършеното и тя и министерството нямат никакво намерение да спират магистрала „Хемус“, която е на всички данъкоплатци и хората от Северна България очакват тя да се случи.

В отговор на въпрос дали ще бъде спазен срокът за завършване на магистралата арх. Иван Шишков – съветник на регионалния министър, каза, че проектирането не е започнало навреме. Според него нищо не е пречело да се направят проект и подробен устройствен план за цялата магистрала. Предвид това никой не може да каже кога ще бъде завършена, допълни той. Началникът на ДНСК Влади Калинов информира, че в участъци 3 и 4 на магистралата са увредени около 84 декара горски площи. Там са извършени изкопи, след което не са спазени изискванията за депониране на земна маса, като тя не е извозена. ДНСК работи по получените сигнали. Те ще бъдат предадени и на Министерството на околната среда и водите.

В пресконференцията онлайн се включиха и представителите на вече вписаното в Търговския регистър ново ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, които заявиха, че дружеството ще работи по нов начин. Проектите ще се изпълняват прозрачно, законосъобразно и в срок. Освен възложената от МРРБ, проверка в държавната компания вече направи Сметната палата, напомни министър Комитова. Такава се извършва и от Националната агенция по приходи. От 3 юни е започнала и прокурорска проверка.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове