Отидете към основна версия

6 064 168

Радев връчи мандата на ИТН: Кой е Пламен Николов?

  • румен радев-
  • има такъв народ-
  • пламен николов-
  • герб

Дали ще бъде постигнато споразумение за подкрепа на кабинет на ИТН и кои партии ще застанат зад него, предстои да стане ясно в следващите дни

Снимка: БГНЕС

Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов - номинацията за премиер на ИТН. До седмица правителството трябва да бъде гласувано, в противен случай на ход са ГЕРБ.

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Пламен Николов, който е номинацията на ИТН за премиер, получи мандата от името на партията. Срокът за сформиране на правителство е седем дни.

Кой е Пламен Николов?

Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Завършил е в Софийския университет и е специализирал в Австрия.

Николов е ново име за политиката. В сайта на ИТН четем, че той има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Николов е роден през 1977 година в Горна Оряховица. Говори английски, немски и руски език.

"Имаме пет приоритета, с които трябва да се справим", заяви Николов в първия си разговор с журналисти след получаването на мандата. Като приоритети той посочи Плана за възстановяване и устойчивост, справянето с Ковид кризата, преизчисляване на пенсиите, промяна на изборната системата и съдебна реформа. "Можаритарният вот остава на дневен ред", каза още Николов.

Смениха ли ИТН номинацията за премиер в последния момент?

По-рано през деня се появи информация, че кандидатът за премиер на ИТН ще е юристът Пламен Илиев. Илиев е главен асистент по Конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е получил магистърската си степен по право. След това е специализирал във Великобритания и Ню Йорк.

Кантората на Петър Илиев е била консултант на парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание. Илиев е бил и адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов. Според медийни публикации той е зет на Пламен Червеняков - бивш член на ръководството на БСП Пловдив и настоящ отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на БСП. След връчването на мандата, Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира пред bTV, че при среща с "Има такъв народ" те са заявили, че няма да подкрепят кандидатурата на Илиев.

Във Фейсбук Борислав Сандов от "Демократична България" написа: "Барбадос е офшорна зона, включена дълги години в "черния списък" на ЕС. Адвокатска кантора с двама юристи и един куп счетоводители ясно показва с какво се занимава тази кантора. Години наред се боря с офшорките и категорично не бих подкрепил офшоркаджия за Премиер. Нека е ясно отсега". Петър Илиев е почетен консул на Барбадос в България.

Ще има ли правителство?

Предстои в следващите дни "Има такъв народ" да предложи състав на Министерския съвет и да продължи преговорите с останалите политически сили в търсене на подкрепа за него. Правителството трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство, това означава 50% + 1 от присъстващите. Това теоретично дава възможността, ако по време на гласуване се регистрират 121 депутати, т.е. има кворум, кабинетът да бъде приет и само с гласовете на депутатите на ИТН, които са 65. За стабилно мнозинство обаче са необходими поне 121 депутати.

За целта от партията на Слави Трифонов водят преговори с БСП, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Среща се проведе и с ръководството на ДПС. В последните дни напрежението между ИТН и декларираните от тях като потенциални партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ескалира, след като от партиите на Христо Иванов и Мая Манолова поискаха гаранции, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат изолирани от бъдещата власт. Иванов и Манолова също така разкритикуваха пазенето в тайна на състава на кабинета, който ИТН ще предложи. От партията на Трифонов от своя страна обвиниха двете останали партии, че тласкат страната към избори и нападнаха служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които бяха посочени и от ДБ, и от ИСБНИ като подходящи за един бъдещ кабинет. Остри критики към Василев и Петков отправиха и от ДПС.

Дали ще бъде постигнато споразумение за подкрепа на кабинет на ИТН и кои партии ще застанат зад него, предстои да стане ясно в следващите дни. Ако това не се случи, следващият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ГЕРБ.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове