31 Юли, 2021 19:00 8 490 54

Летящият цирк на "Има такъв народ"

  • има такъв народ-
  • румен радев-
  • пламен николов-
  • герб-
  • тошко йорданов

Въпреки абсурдното начало, на опита на ИТН да състави правителство трябва да му се даде шанс

Летящият цирк на "Има такъв народ" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки абсурдното начало, на опита на ИТН да състави правителство трябва да му се даде шанс. По начина, по който този шанс ще бъде използван, ще стане ясно и какъв играч всъщност е ИТН, пише Даниел Смилов.

Ако летящият цирк на "Монти Пайтън" правеше правителство, резултатът едва ли щеше да е по-абсурден. Вчера малко преди пет часа ИТН се отказаха от втори свой потенциален кандидат за премиер и се спряха на Пламен Николов - човек, подбран от Слави Трифонов чрез телевизионен кастинг и представен като мениджър в международна фирма. Мениджърът е и притежател на докторат в кажи речи всички сфери на познанието, но за сметка на това в българското публично пространство не е известен със заета и отстоявана позиция по нито един социално-политически въпрос.

Предишният кандидат-премиер на ИТН Петър Илиев - обявен в това качество от множество сериозни медии - пък изглежда бе отстранен в последния момент поради лош обществен отзвук, неодобрение от парньорите или дори съмнения за плагиатство. Слави Трифонов прокара друга версия - че Пламен Николов е бил избран за техен кандидат още преди две седмици. И така може да е, но нещата изглеждаха по съвсем друг начин и театърът с Петър Илиев не бе от полза за партията на Слави.

Колко абсурд може да понесе демокрацията

Всичко това може да попадне в графата "абсурд, който демокрацията може да понесе". ИТН обаче са на път да предизвикат и абсурди, които демокрацията не може да понесе. Например откритият от тях модел на "правителство на малцинството", за което само те "носят отговорността", а то се носи на вълните на "плаваща парламентарна подкрепа". Тази иновация е велосипед с квадратни колела: елегантен дизайн, но много труден за употреба. Слави, Тошко и компания натискат здраво педалите, но не са стигнали много далече. А и няма да стигнат.

Малко е срамно да се обяснява защо парламентарният велосипед с квадратни колела не се движи. Но явно това се налага. Проблемът е в концепцията за политическа отговорност, която в парламентарната демокрация се носи от мнозинството в НС. Това мнозинство излъчва правителство, крепи го и приема законодателните му предложения. И това мнозинство може да свали правителството. Срещу това мнозинство трябва да има опозиция - която да го критикува и да се опитва да го разруши. И накрая: електоратът държи партиите, съставили управляващото мнозинство, отговорни чрез избори: ако те не се представят добре, хората не им дават гласа си.

ИТН твърдят, че със своите 65 депутата щели да "носят отговорността" за правителството. Но това е само половината от нужната отговорност и със страшна сила виси въпросът кой ще носи останалите 50 процента? ИТН имат желание това да са ДБ и ИБГНИ - партиите на промяната - но без те да са в коалиция, без да са консултирани за състава на МС и без да имат сключено споразумение по политики и програма. Тук към квадратните колела на велосипеда ИТН добавят и рамка от дървено желязо. И я боядисват в цвета на червената херинга.

Програма няма

Пламен Николов - кандидат-премиерът, който има свежо и позитивно излъчване - изложи в "Панорама" пет приоритета, заради които ДБ и ИБГНИ трябвало да го подкрепят. Един от тези приоритети - мажоритарната система - нито е обществен приоритет, нито пък е нещо, заради което г-н Николов ще получи подкрепа от партиите на промяната. В крайна сметка колко хора, подкрепящи протестите през 2020-а година, искаха някаква особена избирателна система?

Като оставим обсесиите на ИТН с референдума на Слави, остават четири общи приоритета: Ковид, съдебна реформа, пенсии и възстановителен план на ЕС. Това са истински теми на българското общество, но точно по тях трябва да се стигне до разбирателство какви политики ще се преследват. А въпреки разговорите между партиите, досега нищо като програма не е излязло пред обществеността.

Да вземем например проблема с ваксинацията. Ситуацията у нас е пълен провал и наесен може да имаме повторение на кризата с коронавируса. За една година извънредната смъртност в България е около 30 000 души, като официално от Ковид са починали около 20 000. Догодина може да загубим още толкова, ако няма спешна ваксинация на гражданите и други съпътстващи мерки.

Позитивното в развитието дотук е заявеното намерение от Пламен Николов да се сключи писмено споразумение по програма с ДБ и ИБГНИ (а и, предполага се, с БСП). Връщането към нормалната парламентарна логика би блокирало и съмненията, че ИТН ще конструира някакво правителство, което след това ще започне да зависи основно от гласовете на ГЕРБ и ДПС. За да не се стига дотам, писменото споразумение трябва да включва основните политики, които правителството ще провежда, но и основните политики, които няма да провежда. В противен случай рискът е покрай договореното да минават и много законодателни пакети на другите партии и да се окаже, че "правителството на малцинството" е отнесено от плаващите мнозинства, конструирани около ГЕРБ и ДПС.

От шоуто все още може да излезе нещо добро

Въпреки абсурдното начало, на опита на ИТН да състави правителство трябва да му се даде шанс. По начина, по който този шанс ще бъде използван, ще стане ясно и какъв играч всъщност е ИТН. Дали са добронамерени, но неопитни - което е и разбираемо, и в някаква степен симпатично, но при всички случаи предполага партньорско отношение от партии като ДБ, ИБГНИ и БСП. Или пък са амбициозни политически опортюнисти, които лесно могат да станат жертва на множеството политико-икономическите акули в нашата акватория.

Във философията - която е новата премиерска наука - има един принцип на благотворителността (the principle of charity). Той изисква всеки човек да бъде представян във възможно най-добрата му светлина, докато със самото си поведение не развенчае този образ. От тази гледна точка все още ИТН изглеждат като добронамерени, но политически нови и наивни играчи, които създават леко абсурдно шоу в политиката. Все още от това шоу може да излезе нещо добро и на тях трябва да им се помага. Но и те трябва да слязат в някакъв момент от велосипеда с квадратните гуми.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    54 41 Отговор
    12г. ви управляваше Боко Тиквата, сега ревете. Ако беше пак той, щеше да е ок, нали?!

    Коментиран от #4, #7, #28, #29

  • 2 Да вдигт

    36 8 Отговор
    шатрите час по - скоро !
  • 3 от СЗО

    73 12 Отговор
    ВАЖНО!При следващата пландемия носенето на шнорхел и плавници е задължително!
  • 4 Бойко

    13 15 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Ще видим ,след третия тур ,щи кажа
  • 5 ГЕРБ

    54 12 Отговор
    Тоя е едно нищо продавач на плавници и шнорхили и шеф на 15 човека .

    Коментиран от #27

  • 6 Законът за чистия въздух

    13 11 Отговор
    забранява температурата в пънелките да е над 50°с ,че сьонгите ще се покрият с червени лезГии
  • 7 ГЕРБ

    36 48 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Хиляди пъти по добре.След 7/8 месеца ще плачете за Бойко.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 русенец

    32 41 Отговор
    Да сега смятах, че Тиквата е най-тъпото нещо, което е било в българската политика. Сега казвам, че май ще плачем за Тиквата така, както от 30 години плачем за овчарчето от Правец.
  • 10 Хамърхед

    52 6 Отговор
    Вече сме видяли Барни Ръбъл, Сачева, дебелото Лили,мултака,ангелкова, Деси смрадливото и нежно острие като министри,така че и маймуна вече ще изглежда по-подходяща за министър
  • 11 Изчегъртайте Радев!

    22 58 Отговор
    Новият премиер е значително по приятен от натовския генерал и масон Янев, в неговия кабинет няма да има никой от хунтата, гестаповецът рашков, есесовецът кацаров и пр.ще са лош спомен, но като цяло правителство, което ще разчита на БСП и ДПС, е мъртвородено.
    Най добрият вариант са нови избори, на които народът още по отвратен да гласува още по слабо, около 30%, само най големите идиоти, и националният предател, натовският генерал и пуделчето на НАТО да се оттече в трите морета.
  • 12 мислещ

    39 7 Отговор
    На този етап е смехотворно тепърва да се питаме "Дали не са добронамерени, но неопитни". Със същия успех можем да се питаме същото за тиквата (Защото е факт и че е прост, от там винаги ще си е и "неопитен", колкото и години управление да има зад себе си. Само че това, че е прост е само второстепенният проблем. Съвсем същото е и при чалгарите).
  • 13 Пръц

    51 6 Отговор
    Абе,някой виждал ли е на живо лицето Трифонов?Аз сериозно започвам да мисля,че такъв човек съществува единствено във виртуалното пространство?

    Коментиран от #15

  • 14 споко Ва

    2 0 Отговор
    на финаля пише "svirchid!
  • 15 Бойко

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    имам плакат с него с някъв пЪрфюм ,и пише Подуших ,че сме от една порода ,ама не се вижа породата ,че скъсано
  • 16 Ракия с пъпеш

    33 2 Отговор
    Тия ще се изтепат накрая за кокала.
  • 17 Язък

    24 2 Отговор
    за барутя ,
  • 18 Ялчин

    56 6 Отговор
    Хора събудете се статуквото ни пробутва ИТН, нови предсрочни избори това е. Слави се погаври с надеждата на Българския народ.
  • 19 Пич

    27 8 Отговор
    Хахахаха , този ме разсмя... Подиграва ги по начин , който чалгарите си заслужават...
  • 20 Врачка

    37 9 Отговор
    Българите едно време са обикаляли бордеите и шантаните из Европа с надеждата да намерят цар .Е,намериха го.В днешно време правят интервю за работа като Мин—Пред. Най—добре се е справил Пламен Николов според сценаристите и Трифонов.Какво падение,представям си какви ще са му министрите и всички останали по хранителната верига.
  • 21 mi6osp

    48 4 Отговор
    Лидерът на ИТН (който очевидно не е много сложен , образован и интелигентен) , се бои да не бъде упрекнат,че смята да управлява с хора, по-прости от Борисов. Затова изтъква образованието и квалификацията на кандидатите, без да се усети, че само това не е достатъчно да управляваш държава, а не някаква фирма. Очертава се ерзац на управлениетоя на юпитата.
  • 22 На кратко

    37 5 Отговор
    Жална и майка на майка България.Цар,пожарникар,чалгар и некъв дедо били били,убили,пребили.Бих се засмял, но съм преял.
  • 23 На дълго

    20 3 Отговор
    Единственото, което научих от предишната власт е да дърпам пари напред.Ти ми плати сега,пък дали и кога ще ти работя си е моя работа.
  • 24 Хюман Дизайн

    4 11 Отговор
    Изберете премиер със звезда в Плутон.
  • 25 element 05

    14 24 Отговор
    Смилов нема ДБ да бъде главата а Герб тялото нали така. Няма министри , няма постове , няма лапачка за ДБ и кръга Капитал. Слави ги изпозастреля с един откос. Сега ДБ са натикани в ъгъла и траят. Имат избор все пак - дали да се прегърнат с герб 3-ти път или за застанат зад приоритетите на Премиера Пламен Николов. Защото е ВРЕМЕ ЗА ДРУГО. И последно не разбрах кога ИТН са предлагали Петър Илиев и къде ? Вчера Прокопиевите и Пеевските медии в един хор си кандидатираха Премиер, оплюха го и го свалиха без участието на ИТН. Голем майтап беше. Тия тъпанари не разбраха че Слави ги води на каишка.......
  • 26 ХАН КРУМ

    48 4 Отговор
    32 ГОДИНИ ТОЗИ НАРОД ДАВАШЕ ШАНС ,СЛЕД ШАНС. И С ВСЯКО ДАВАНЕ ШАНСОВЕ НАМАЛЯВАШЕ СОБСТВЕНИЯ СИ И ТОЗИНА ДЪРЖАВАТА СИ. СТИГА ТОЛКОВА.ПРОЦЕСИТЕ ИСКАТ УПРАВЛЕНИЕ , КОНТРОЛ И СПРАВЕДЛИВОСТ , ОТ КОМПЕТЕНТНИ И ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ.ТОВА НЕ Е ПУЦ ЗА НЕКАДЪРНИ И НЕПОДГОТВЕНИ ХОРА.ПРОДАВАЛ ДЖАПАНКИ И ПЛАВНИЦИ, А МОЖЕ И ЦАРЕВИЦА НА ПЛАЖА И ХОП МИНИСТЪР– ПРЕДСЕДАТЕЛ. АБЕ СЛАВИ ТИ ВРЕД ЛИ СИ БЕ ЧОВЕЧЕ?
  • 27 МАЙ МАЙ

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    ТОВА Е МАРИАН БАЧЕВ ДЕГЕЗИРАН КАТО ШНОРХЕЛА🤓
  • 28 Стига

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    С тея шансове! Нито сме опитни заичета, нито живеем по 300г...хайде улево, нямаме време да се занимаваме с Проект Мутре-2
  • 29 С. Трифонов

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Иди си с мир човеко... Така трябва
  • 30 Премиер

    5 1 Отговор
    Има 'Бележити български жени'. Книгата впечатлява.
  • 31 Някой

    12 19 Отговор
    Всичкият този хаос, който настъпи в страната е благодарение на дубайския кавал, защото и протестите и всичко започна след задържането му миналата година! Явно влияе по някакъв начин на Радев, който от своя страна наистина настрои хората едни срещу други! Вчера освиркваха и хората на ИТН! Искали си Рашков и т.н. с тениски на Божков! Нека си действат хората на Слави, както си знаят най-добре!
  • 32 Готин

    14 4 Отговор
    Сега да ви успокоя. Правителство на ИТН ще ИМА и то избрано с пълното мнозинство на ГЕРБ и ДПС (ако турчолята схванат кондиката). Хайде със здраве и да ви е честито! "Внимавайте какво си пожелавате, да не ви се сбъдне"
  • 33 Матей

    13 0 Отговор
    Шанс ли,никакъв шанс!? ДВ не може да ни дава акъл с кого да си правим такива експерименти на живо,да се пробва кьораво ,куцо и сакато.Ми и аз може би умея да свиря на роял,трябва да се пробвам.Кка ви се вижда ,а! Хайде-хе!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТошИтУ

    11 0 Отговор
    Нямало програма,как да няма бе:казахме Фи шЪ фЪ опраИмИ на 7/8 оборота!Ай мискини с мискини!
  • 36 Ввв

    14 0 Отговор
    Наистина са 1:1 с Монти Пайтън,Тошко и останалите палячовци
  • 37 НЯМА ТАКЪВ ПРОСТ НАРОД

    27 1 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ТАКА И НЕ СЕ НАУЧИХМЕ ДА СИ ВАДИМ ПОУКА ОТ ПОДОБНИ ПСЕВДОПАТРИОТИ, КОИТО НИ ОПРАВЯХА ЗА 800 ДНИ И ТОЗИ СЕЛЯНИН СЛАВИ Е ПОРЕДНИЯТ !

    Коментиран от #48

  • 38 Премиер

    14 0 Отговор
    който иска да ревизира чужди спогодби е по зле и от оня с едната книга през живота си Винету !
  • 39 Гост5949

    15 1 Отговор
    От циркаджии какво да очаквате освен цирк?
  • 40 Тони

    10 10 Отговор
    Правителство няма да има и изхода е само един: Президентът Радев да прави партия.

    Коментиран от #43

  • 41 666

    11 17 Отговор
    Хаосът в държавата идва от руския шпионин Радев. Гешев арестувайте лицето което се прегръща с КГБ посланичката на Русия. В противен случай държавата загива. 🤩🤩🤩🤩
  • 42 докога бре?

    15 1 Отговор
    България стана Учебен център за некомпетентни и ниопитни хора в политиката. Хора без нужните качества и опит са поставяни от задкулисни хора в сянка да "ръководят" и "управляват" България. Докога???
  • 43 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Тони":

    Партия но в затвора при бай Ставри.
  • 44 Местния

    2 2 Отговор
    МАЖУРИТАРНА И РЕФЕРЕНДУМИ АКО НЕЩО СЕ ЗАКУЧИ САМО РЕФЕРЕНДУМИ ОСТАНАЛОТО Е АЛА.БАЛА 🤔
  • 45 Кинжал

    12 1 Отговор
    Кой взема симпатичните решения в тази измислена партия, има ли организационни органи и структура или се вземат еднолично?! Риторичен въпрос!
  • 46 Тошетт

    10 2 Отговор
    Ами избори през октомври или напролет, ако Нинова реши да си даде ... подкрепата :) Христо Иванов правилно се отдръпна.
  • 47 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Шоуто трябва да продължи.
  • 48 Просветен илюминат

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "НЯМА ТАКЪВ ПРОСТ НАРОД":

    Не се коси,от ваксините е.
    Изтрещяването е в разгара си.
    Цирка тепърва предстои да се развихря.
  • 49 Пешо

    10 13 Отговор
    Хора не разбрахте ли злото е в Президентството Сатаниста е само слугата на Злото.
  • 50 Василевса

    4 2 Отговор
    Поклони се на Ювиги хан, Шнорхелий и си иди в Полский Тръмбеш да поливаш домати с градския ти Веско Маринов.
  • 51 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    Шанс ли?!
    Х*Й за ИТН!
  • 52 Даниел Смилов!! Брада, очила,

    5 1 Отговор
    Задължителните Атрибуни на млад Ингелектуалец!! "Център за Нищо правене," Празнодумци безброй, само да не работят!! Преливане от Пусто в Празно!! Търтей!!
  • 53 али ризЪ

    0 1 Отговор
    балхари топре тошли назад в анна пуйкийе.
    бюййорум
  • 54 А не!

    1 1 Отговор
    Ще кажете ли на смилов, че много съглашателство не води до добро - справка: Реформаторския блок и трикарски. Аман от тоя релативизъм и примиренчество. Итн са поредния проект и няма значение, че предлагат малко по-лустросани министър председатели от предишния примат.