Отидете към основна версия

3 678 75

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме 100 златни дни

  • проф. тодор кантарджиев

Той заяви, че не е привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията, че да се достигне до разбиране от нуждата за ваксинация

Снимка: БГНЕС

От следващата седмица влизат в сила новите ограничителни мерки. Закъсняхме ли фатално и изпуснахме ли четвъртата вълна на коронавируса?

"Мерките, за да имат ефект, трябва да бъдат навременни. Не мога да кажа, че настоящите са навременни - изпуснахме 100 златни дни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община.

Той добави, че през тези дни е трябвало да се разяснява допълнително какво ще последва през есента, за да се засили ваксинацията.

Професор Кантарджиев заяви, че не е привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията, че да се достигне до разбиране от нуждата за ваксинация.

Специалистът сподели, че се наблюдава значителен ръст на заболелите и хоспитализираните, а има и много, които не се регистрират, скрита заболяемост, което е опасно за предприемане на адекватни и коректни мерки.

Професорът най-много се притеснява, че новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата, но подчерта, че бременните не бива да се притесняват за плода, защото заразата не се прехвърля.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че персоналът в лечебни заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира, но да не се подхожда със задължение, а с убеждаване.

Относно новите варианти на коронавируса и ваксините, вирусологът заяви, че те действат, но в по-малък процент, а за най-новия вариант той подчерта, че не се разпространява бързо, но също ваксините по-малко му действат.

Проф.Тодор Кантарджиев бе категоричен, че мутации ще продължава да има, но важното е да се продължава с ваксинацията, като те ще продължават да се коригират така, че да могат да действат на новите варианти. А за третата доза той вярва, че е за хора с автоимунни заболявания и със слаба имунна система.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове