Отидете към основна версия

1 343 19

Йотова настоя държавата да помогне на болницата в Девин

  • девин-
  • болница-
  • илияна йотова

За децентрализацията на общините и обезлюдяването разговаря Илияна Йотова с ръководството и жители на град Девин и село Триград

Снимка: Прессъобщение

Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младите хора в България бяха основни теми на разговорите на вицепрезидента Илияна Йотова с ръководството на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов беше обсъден въпросът с общинската болница.

„Девинската болница се превърна в нарицателно. Преди много години, когато Министерство на здравеопазването беше решило да я закрие, с усилията на отговорни хора успяхме да я спасим. Сега отново е изправена пред проблеми и държавата трябва спешно да я подпомогне, за да продължи да функционира, особено важно е в условията на пандемия“, посочи Илияна Йотова, като подчерта, че затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим в европейска държава в 21 век.

Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

На срещата беше обсъден и въпросът с местните туристически обекти, които са в ръцете на местни функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а същевременно общината полага грижи за тяхното поддържане. „Това е порочният модел, срещу който се борим. Разчитам на стабилно правителство и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми“, подчерта вицепрезидентът.

Обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината бяха теми и на разговора на Илияна Йотова с жители на село Триград. Вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница.

"Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност“, посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони. „Европейските средства стигат само до определени джобове, оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика“, заяви вицепрезидентът, като изтъкна, че за това е необходима политическа воля и мисъл за хората.

За пореден път Илияна Йотова призова държавата да се върне в малките населени места, някои от които са откъснати от света. „Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години“, посочи вицепрезидентът.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове