Отидете към основна версия

4 304 54

Цветан Василев: Плевнелиев защитава бизнес-интереси

  • цветан василев-
  • плевнелиев-
  • бизнес-интереси

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка дава пространно интервю за австрийския вестник "Дер Щандард". За да обясни актуалната българска действителност, той влиза в странни подробности - от типа еврокомисарката Кристалина Георгиева май е леля на бившия изпълнителен директор на "Икономедия" Бисер Боев.

Патосът на интервюто с Цветан Василев е срещу Иво Прокопиев, един от собствениците на "Икономедия", и връзките му с президента Плевнелиев.

"Кръговете, които направиха Плевнелиев президент, се опитват в момента да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели, проблемът е, че приятелите му са от кръга на вестник "Капитал", с които е имал бизнес контакти, но е обвързан и със система от неправителствени организации като "Отворено общество". Например политолога Огнян Минчев и подобни, които зад фасадата на демократичното общество, защитават частни интереси", казва Василев.

"Президентът бе избран заради харизмата на Бойко Борисов. Сложете го начело на някоя партия и вижте какъв ще е резултатът. Той представлява бизнес интереси, а не интересите на народа. Аз съм заинтересуван от стабилността в страната, а не от улични протести. Те биха обслужили интересите на Иво Прокопиев. Никога не съм вземал участие в съставяне на правителство, докато половината правителство на Борисов - икономическият, финансовият министър и самият Плевнелиев бяха излъчени от горепосочените кръгове", обяснява собственикът на КТБ.


В отговор на въпрос, че Василев е смятан за един от най-влиятелните хора в страната, Василев отговаря, че никога не е участвал във формирането на правителствата. Но половина на правителството на бившия министър-председател Бойко Борисов бяха избрани от същите кръгове, които споменах по-рано.

На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила банката за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство. "Но моите врагове предизвикаха това разследване, а сега тласкат президента да продължи атаката", казва той.

След това Василев в детайли обяснява пред австрийския вестник кои са били състуденти в правителството на Борисов и как сега кръгът "Капитал" се опитвал чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от политиката на Симеон Дянков, при положение че той бил избор на същия кръг. Василев заявява, че  първото предложение за номиниране на министъра на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г., е бивш генерален директор на "Икономедиа", Бисер Боев. Неговата леля е Кристалина Георгиева, която е еврокомисар на България в Брюксел, а негов съученик е бивш министър на финансите Симеон Дянков. В крайната фаза вместо Боев, в предишното правителство за министър на икономиката бе избран Трайчо Трайков, който бе приятел на Дянков.  След което говори за дистанцирането на Кристалина Георгиева от политиката на Дянков.


"Тяхната политика се провали, защото те правеха само едно нещо - провеждаха политика на икономии, без да вземат пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", възмущава се Василев.
Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, Василев обяснява с гъвкавостта й за разлика от други финансови институции. И с това, че предлага най-добрата оферта. За пример дава покупката на Виваком, която КТБ придоби миналата есен заедно с ВТБ "Капитал" и разказва как през 2004 г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на Булброкерс, собственост на Прокопиев.

След това Василев обяснява, че Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

За позицията на Нова българска медийна група срещу президента Василев казва "те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван."

Василев отрича да влияе на журналистите. "Не бива да подценяване журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително да съвпада с мнението на членовете на правителството. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ 7, чиято структура на собствеността се промени.", твърди той.

Според Василев финансовата и икономическата политика се е провалила. Не са успели да се справят с влиянието на световната финансова криза, а по-късно и с евро дълговата криза, България е следвала само политика на строги икономии. Без да се взема предвид, че по-голямата част от населението живее в екзистенц-минимума. Затова смятам, че не е подходящо, когато президентът сега казва, че по време на представянето на временното правителство: Това е рестартиране. Какво рестартиране? Едни и същи хора са на заден план, заявява Василев.

"Да направим обзор на медиите в България. Имаме един банкер, който подкрепя Нова българска медийна група, един депутат и майка му, чиято собственост е НБМГ, един голям фармацевтичен бос и един голям предприемач, който предпочита да живее в Сингапур за по-голяма сигурност, отколкото в София. Колко медийна свобода може да има при тези обстоятелства?", пита журналистът от "Дер Щандард". "Рисувате странна картина. Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на Икономедия, а ги менажира жената на президента", твърди Василев. На въпрос смята ли се за олигарх, той отговаря , че е толкова олигарх колкото и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън, Бернар Арно. Но казва, че не е олигарх в смисъла на бизнесмен, който има връзки с правителството и ги използва в бизнеса си.

На въпрос за политическите му убеждения Василев казва, "аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падането на валутния борд например."

Вижте пълният текст на интервюто:“Президентът представлява предприемачески интереси” /Пълен текст/

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове