5 Април, 2013 12:39 1 991 3

Иво Прокопиев: За три години има 843 публикации срещу мен

  • цветан василев-
  • иво прокопиев-
  • икономедия
Иво Прокопиев: За три години има 843 публикации срещу мен - 1
Иво Прокопиев. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След интервюто на Цветан Василев за австрийския Дер Щандарт,  което директно обвини президента Плевнелиев, че представлява предприемачески интереси, като беше визирано конкретно името на Иво Прокопиев - съсобственик в "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник"), вчера БНР направи пространно интервю с Прокопиев, което Факти.бг цитира дословно:

 

Водещ: Издателят и бизнесменът Иво Прокопиев е гост на "Нещо повече". Търсихме го още миналия понеделник, когато излезе интервюто с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, в което Прокопиев е обвинен за задкулисен играч, който в момента се опитва да вземе властта. Тогава той беше в чужбина и ни обеща това интервю. Здравейте и ви благодаря, че дойдохте.

Иво Прокопиев: Здравейте, благодаря и аз за поканата.

Водещ: Г-н Прокопиев, имам много въпроси, не знам дали ще успея да задам всичките, но поне да започнем от най-важните. И така – откъде дойде това ожесточение между вас и г-н Василев и докъде може да се стигне? Какъв е този сблъсък, какъв е залогът?

Иво Прокопиев: Първо, това не е нещо ново. Второ – в някакъв смисъл това интервю (на Цветан Василев - бел.ред.) има и полезна страна, защото то оголи и показа как стоят нещата в действителност. За да дойда тук, направих една справка, която искам да цитирам. За последните 3 години от 2010 досега изданията на г-н Василев, групата около "Монитор", "Телеграф", ТВ7 са публикували 843 негативни публикации срещу мен,. Така че, това очевидно не е от днес, не и от вчера.

Водещ: Защо е тази война между вас? Днес вие сте олигархът Прокопиев.

Иво Прокопиев: Е, очевидно не съм олигархът. Но нещата започнаха, ако си спомняте в края на 2009  – началото на 2010 г., Съюзът на издателите, всички главни редактори в него поискаха с едно писмо до министър Дянков държавата да разкрие информацията къде държавните предприятия държат парите си. След като тази информация беше направена публично достояние и след като вестник "Капитал" публикува журналистическо разследване колко опасни са тези взаимовръзки между медии и власт, банки и политика, започна и тази систематична, бих казал, кампания срещу мен.

Водещ: Вие защо заминахте в Сингапур?

Иво Прокопиев: Атаките бяха по много линии, не само медийни, също икономически, регулаторни, политически, включително лични, така че комплексът от тези неща доведе до това ние със семейството ми да вземем решение няколко години да живеем извън България.

Водещ: По ред на нещата. Доколко вие сте близък с президента Плевнелиев и може ли да опровергаете подозренията, че вие сте основния кукловод, че ваши хора са в служебния кабинет, че хора от правителството на Борисов също са били ваш избор? Имената на Симеон Дянков, на Трайчо Трайков, на Кристалина Георгиева ги свързват с вас.

Иво Прокопиев: С ГЕРБ имахме чисто институционални отношения. Тогава бях председател на КРИБ и като председател на най-голямата и водеща работодателска организация общувахме много активно с всички политически сили, включително и с ГЕРБ. Мога да кажа, че КРИБ имаше и има в момента доста сериозно влияние върху икономическата политика, тогава може би повече отколкото сега, и върху смислените неща, които бяха направени през тези години в България - понижаването на данъците итн. така, Така че ако сме имали някакво влияние и взаимодействие с ГЕРБ, то е било чисто институционално.

Оттам нататък по отношение на служебното правителство сега абсолютно ясно и категорично мога да кажа, че нямам никакво отношение. Физически даже не бях в България, когато това правителство се сформираше.

Водещ: Т.е. вие отричате, тези хора са свързани с вас - и Плевнелиев, г-н Дянков, Кристалина Георгиева?

Иво Прокопиев: Честно е да бъде казано, че с президента Плевнелиев се познаваме и бяхме дългогодишни семейни приятели, но в момента позицията, на която е той, налага много ограничения и отношенията, които бяха лични, в момента практически са замразени, до момента, в който той няма да бъде президент.

Водещ: Кольо Парамов твърди и алармира, че вие имате полза от това да се срути валутният борд, защото имате огромни дългове.

Иво Прокопиев: Това е в категорията икономически глупости, защото...

Водещ: Вие имате ли такива огромни дългове?

Иво Прокопиев: Първо, огромни дългове спрямо кое? Всяка фирма има активи и пасиви.

Водещ: Пише, Иво Прокопиев дължи 600 милиона.

Иво Прокопиев: Това е от по-старите тези между другото, това е теза от 2009 – 2010 г. колко тежки дългове има "Алфа Финанс", как една ли не фалира и тя оттогава фалира сигурно 55 пъти. Така че една група, особено една финансова група, каквато е "Алфа финанс холдинг", тя има и активи, и пасиви, и собствен капитал (Иво Прокопиев е един от акционерите в "Алфа финанс холдинг" - б.ред.).

Това, което е важно, колко добре е капитализирана групата и доколко успява да управлява своята задлъжнялост. Това, за което може би г-н Парамов не си дава сметка, е, че в България почти всички задължения са в евро и самото твърдение, че ако имаш задължение в евро, имаш интерес да падне валутният борд, е нелепо, защото ако приходите ти са в лева, а задълженията са ти в евро, ти имаш обратният интерес – бордът да е стабилен. Това е принципен икономически коментар, защото над 80% от банковия кредит в България е в евро.

Водещ: Ще коментирате ли вашите дългове още, вие разпродадохте част от...

Иво Прокопиев: Да, това беше точно връзка с преструктуриране и трудностите. Всяка фирма в България има трудности. Тази криза наистина е много тежка и доведе до това на фирмите да се наложи да оперират в извънредни обстоятелства. Това, което ние правим, ние сме инвестиционна група, купуваме и продаваме активи. В последните няколко години повече продавахме, отколкото купувахме.

Водещ: Т.е. вие си връщате дълговете, така ли да разбирам?

Иво Прокопиев: Това казвам, да точно от гледна точка на управление на задлъжнялостта. Ние нямаме необслужени задължения.

Водещ: До този момент.

Иво Прокопиев: Да.

Водещ: И не сте избягали в Сингапур, защото имате дългове?

Иво Прокопиев: Най-малкото съм избягал в Сингапур или където и да е, защото почти половината от времето го прекарвам в България, където са основните ми бизнес интереси. Просто това, което взех като решение, е да намаля значително публичните си изяви и участия в неправителствени организации, и го спазвах до момента, в който не беше премината една граница, в която аз видях как се променя отношението на хората в резултат на тези 843 публикации. Все едно виждат човек, когото не са виждали никога и гледат с широко отворени очи. В момента аз съм готов да отговоря на тези въпроси и съм готов да отговарям на всички бъдещи въпроси, които бъдат зададени.

Водещ: Може би публиката ще каже – защо сега да му вярваме на този човек, вие сте страна в конфликта. Хората виждат един сблъсък между двама влиятелни хора с много пари и имат чувството, че бизнесът с медии не е заради медиите, а медиите са инструмент за бизнеса. Как да се ориентират хората?

Иво Прокопиев: Това, че всички са еднакво лоши, всички са крадци и разбойници, че няма почтен бизнес, че успехът винаги е свързан с нарушение на закона, беше една от целите на тази кампания и въобще на идеологическата кампания, която беше систематично проведена за очерняне на българския бизнес и на българските предприемачи.

В някаква степен тази кампания протече успешно, за съжаление, защото това, което виждаме в момента от протестите, хората наистина, особено тези в по-трудно положение, априорно не харесват никакъв вид бизнес. Казвайки това, в същото време трябва ясно да се каже, че никакъв вид решаване на каквито и да е социални проблеми или проблеми с високата безработица, не са възможни без активизиране и подкрепа на тези, които създават работни места. Във всяка пазарна икономика това са частните предприемачи.

За да допълня вашия въпрос и след това за протестите, което много ясно искам да кажа, че аз нямам нито личен конфликт, нито какъвто и да е икономически конфликт с г-н Василев. Това, което става, аз от негова страна не знам какво е, но от моя страна единствено е желанието да предпазя физически, дори с цената на моя личен и бизнес интерес, независимостта на групата "Икономедиа", която е от малкото останали, не казвам единствената, от малкото, които си позволяват да казват нещата такива, каквито са.

Водещ: Когато ставаше въпрос за цената на тока, пак беше замесено вашето име.

Иво Прокопиев: Да. По един нелеп начин как варовикът вдигал цената на...

Водещ: За прекаленото използване на зелената енергия.

Иво Прокопиев: А, за зелената енергия?

Водещ: Да, за зелената енергия и за "Каолин" също така (Иво Прокопиев е акционер в "Каолин" - б.ред.).

Иво Прокопиев: Тази кампания имаше две фази. Първата беше за варовика. Беше толкова нелепо, че няма накъде. След това за зелената енергия - това е много по-голямата, може би това е за отделен разговор. Но там това, което има смисъл да бъде казано, защото и днес е тема. Според мен днес бяха извършени доста незаконни действия спрямо инвеститорите в зелена енергия.

Водещ: Има огромен излишък на ток, сега това е положението.

Иво Прокопиев: Зелената енергия беше секторът в българската енергетика, в който инвестициите станаха по правила, по силата на закон и правила, които важаха за всички. Който беше готов да мобилизира капитал и да поеме риск, имаше възможност да участва в този пазар. Не е проблем на инвеститорите, че се получи това, което се получи. Нали заради слабата регулация може би наистина се построиха повече мощности, отколкото държавата имаше нужда в момента. Но това не е проблем на инвеститорите, а е изцяло проблем на регулатора и на политиката на парламента и на правителството, които са ги създали тези правила.

Така че сега се сатанизират хора, които са рискували собствен капитал и те буквално да бъдат унищожавани с незаконни мерки е абсолютно недопустимо, защото ако това става в момента срещу ВЕИ инвеститорите, утре може да стане срещу минни компании, вдугиден може да стане срещу търговията на едро и оттук нататък да убедите някой да дойде да инвестира в България ще става все по-трудно.

Водещ: Тристранният съвет се разпадна заради този закон на Яне Янев за публичност на имуществото на участниците и в частния бизнес. Вашето мнение какво е?

Иво Прокопиев: Това е популистки закон.

Водещ: Днес президентът призова тристранният съвет да заработи.

Иво Прокопиев: Доколкото разбрах, работодателите са напуснали тристранката заради този закон.

Водещ: Да.

Иво Прокопиев: Яне Янев е един от говорителите в кампанията срещу мен, бих казал един от най-активните. Не знам доколко мотивите на този закон са били насочени срещу мен персонално или по принцип. Подобен подход не постига никакви цели, а обратното – той засилва точно това подозрение към бизнеса, че всички са бандити и престъпници.

Водещ: Вие бихте ли декларирали имуществото си?

Иво Прокопиев: Аз нямам никакъв проблем да декларирам, въпреки че не попадам в обхвата. Но това, което този закон и подобни кампании на базата на този закон правят е, че правят невъзможно участието на нормални, на свестни хора в обществени организации, които са подложени под ударите на този закон по две причини. Защото това засяга тяхната степен на лична свобода и на защита. И неслучайно казвам защита, защото криминогенната обстановка в момента е такава, че ако ти декларираш доходи и имущество, моментално ставаш цел на потенциални всякакви атаки. А институциите са такива, че няма кой да те защити.

Водещ: И да попитам и за СРС-гейта, ако мога така да се изразя. Вашето име беше споменато. Вие да знаете да сте подслушван?

Иво Прокопиев: Аз няма как да знам дали съм подслушван. В България всички казват, че са подслушвани. Не мога да кажа доколко това е основателно. За мен - може би в различни периоди съм представлявал интерес точно заради този медиен балон около мен, но нямам доказателства, че съм бил подслушван, няма и доказателства, че не съм, така че няма как да дам коментар.

Водещ: Вчера пак прочетох статия за вас. "Иво Прокопиев трови Шумен". Има гражданска организация, която заявява, че тровите и хора в Меричлери. Вашият бизнес предизвиква онкологични заболявания.

Иво Прокопиев: Това е поредната вълна глупости и лъжи, които се разпространяват.

Водещ: Има цяла гражданска организация.

Иво Прокопиев: Е, да има гражданска организация на бивши агенти от ДС.

Водещ: Това твърдите вие?

Иво Прокопиев: Не, аз не го твърдя. Това е публично достъпна информация, това е факт. Така че точно такъв тип говорители са използвани в тези клеветнически кампании. Тяхната роля е да бъдат бушони, защото всъщност те са тези, които аз съдя за клевета.

Водещ: А вие кого съдите?

Иво Прокопиев: Г-н Емил Георгиев, който е председател на "Екогласност", го съдя точно за тези твърдения, които вие цитирате. В тях няма...

Водещ: За Шумен?

Иво Прокопиев: Шумен е нещо ново, само да кажа, за степента му на достоверност, кариерите, които споменават, са на 40-50 км от Шумен. Само това е достатъчно, за да стане ясно, че няма как нещо, което е на 50 км, да трови нещо друго. Другата кампания – за Меричлери, беше доста дълго дъвкана и продължава да се дъвче. Там ако не са направени 10 проверки на най-различни здравни, екологични и всякакви ведомства, всички казват – няма нищо. И въпреки това по стария принцип на ДС една лъжа се повтаря 105 пъти, докато започне да звучи като истина, познато.

Водещ: Да ви питам как оценявате работата на служебния кабинет.

Иво Прокопиев: Нямам някаква контекстуална информация, за да дам някаква подробна оценка. Според мен в основните неща - някак си да върне усещането за управляемост и стабилност на икономиката и държавата, се справи. Това, което чувам както коментари по отношение на изборите, е, че е относително безпристрастен, което е най-важната му роля - да бъда равно отдалечен от всички и да даде възможност да има честно състезание.

По отношение на събитията в енергетиката по-скоро бих дал негативна оценка, защото това, което става в последните дни с енергийната система, в общи линии е пълен хаос.

Водещ: Какво трябва да стане според вас?

Иво Прокопиев: Първо, информацията трябва да стане публично известна, защото в момента има едно замерване с цифри, числа, факти, полуказани, полунедоказани, аргументите са повече улични, правото на по-силния и на този, който може да извади хора на улицата да протестират, той е в по-превилегирована позиция с този, който има право по закон. Така че, ако трябва да се каже план за действие с две стъпки – първо да стане ясно каква е фактическата ситуация, да се анализира и след това да се търсят решения в рамките на закона.

Независимо колко е тежко положението в един или друг сектор, ако ние като икономика, държава и общество си позволяваме да извършваме действия с добра умисъл може би, на тези, които ги правят, но в нарушение на законите, ние нямаме никаква дългосрочна перспектива. Това е, което в момента се случва в българската енергетика.

Водещ: Вие кога ще се върнете от Сингапур и имате ли политически амбиции?

Иво Прокопиев: Нямам политически амбиции. За другото нямам конкретни планове.

Водещ: Нямате планове да се завърнете в страната да работите?

Иво Прокопиев: На този етап – да.

Водещ: Да поговорим и за протестите. Този въпрос зададох и на г-н Михайлов. Какво мислите са разслоението бедни – богати в България. както каза Иван Кръстев вече няма ляво – дясно, а положението е горе –долу. Има голяма пропаст между богатите и бедните, имаше последно изследване 6,5 пъти е разликата в България.

Иво Прокопиев: Да, и това е големият проблем, защото това, което се случи в България, всъщност, е в ситуация на изключително лоша и враждебна среда, откъдето дойдоха проблемите на българската икономика. Тези, които отговаряха за икономическата политика, не успяха в достатъчна степен да приспособят икономиката да поеме този външен шок. В резултат се получи това, което се получи - нови 400 00 безработни, които са макроикономическото обяснение на тези проблеми с бедността и социалните проблеми, които хората имат. Оттук нататък става много сложно да се прави каквато и да е икономическа политика поради тези изострени социални отношения, от една страна.

От друга стана, поради невъзможността да бъде проведен нормален разговор в общественото пространство, защото много от участниците в този разговор, са фалшиви. Те априори обслужват други интереси, стоят като независими медии, социологически агенции, независими НПО. Но всъщност са хванати и са заложници на някакви интереси. При наличието на такъв голям бъг в системата много трудно протича разговорът и се мобилизира обществена подкрепа за непопулярни действия. А няма как дългосрочно България да бъде конкурентоспособна икономика, ако не продължи да върви напред.

Водещ: Какво очаквате от изборите през май? Какво ще стане в България, според вас?

Иво Прокопиев: Не мога да дам прогноза, защото в момента е чист хазарт, ако трябва да отгатвам кой какви резултати ще има и какви коалиционни планове са възможни. Това, което мога да кажа от гледна точка на политиката обаче и на ценностите, е, че България в последните месеци извървя с големи крачки много дълъг път назад. В момента е там, където беше може би като разговор в обществото 2006 – 2007 г. Ние какъв тип икономика и общество искаме, искаме ли пазарната икономика, как да защитим тези най-слаби слоеве, които са безспорно подложени на такъв тип удари при преход, хората са уморени от това да чакат и те са прави да са уморени, защото толкова дълъг период нищо радикално не се случи в подобряване на живота на благосъстоянието на хората.

Водещ: Хората стават по-бедни.

Иво Прокопиев: В последните 4 г. обаче. Трябва да сме честни, в периода 2001-2008-ма имаше значително подобряване на жизненото равнище. Така че за мен, ако трябва да кажа положителния сценарий, той е във връщането към разбирането, че една икономика, едно общество могат да са успешни само когато институциите и законите в тях работя в интерес на хората. Това, което беше разбито до голяма степен и сега трябва да се ремонтира – усещането за върховенство на закона, откъдето идва усещането за справедливост.

А негативния сценарий е обратният - това разрушаване на институциите, те да бъдат доразрушени и хората съвсем да загубят надежда.

Водещ: Още ли сте почетен консул на Канада в България?

Иво Прокопиев: Да. То е по-скоро представителна функция.

Водещ: Очаквания, докъде ще стигне тази война?

Иво Прокопиев: За себе си мога да кажа, че не водя война.

Водещ: Защо мълчахте три години?

Иво Прокопиев: Бях взел такова принципно решение и си го спазвах. Мисля, че за по-дългия период от време това беше правилното решение. Просто в момента е мината една граница.

Водещ: Защо сега решихте да дадете това интервю?

Иво Прокопиев: Вие ме поканихте, няма друга причина.

Водещ: Никой ли не ви е канил три години?

Иво Прокопиев: Имаше епизодични покани, но между другото, това е оценка и за "Хоризонт", защото е една от медиите, които показват характер и са независими и хората могат да вярват на информацията, която "Хоризонт" дава.

Водещ: Благодаря ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Ангелов

    0 0 Отговор
    БИВШИЯТ ШЕФ НА ОДМВР СТАРА ЗАГОРА: ПОДСЛУШВАНИТЕ НЕЗАКОННО В РАМКИТЕ НА ЗАКОННОТО ПОДСЛУШВАНЕ СА СТОТИЦИ! ЦВЕТАНОВ Е ГОТОВ ДА СМАЧКА ВСЕКИ НЕУДОБЕН ПО ПЪТЯ СИ!

    Министър Цветанов в стремежа си да налага политическата си воля, той или те – са готови да смачкат всичко по пътя си, само и само да бъде наложена, а зад тази политическа воля смея да твърдя стои неговата лична и в дълбочина и личен интерес Откакто Цветанов е дошъл в МВР, той води борба не с автентичната престъпност, това, което става на терена по естествен начин, а води борба с инсценирана и режисирана от него престъпност, провокирана, което по същество е също престъпление в чисто правен аспект, но към него. Всичките операции – яхти, хероини, нас в международен план ни дискредитират, а Цветанов се хвали – ето защо той не успя да издържи изпита за Шенген. Той със спекулативни методи, с циркове, с филмчета от типа на новина – картинка не можа да измие очите на международните ни партньори. От страни в страна може да му вървяха номерата, но там не.

  • 2 В.И.

    0 0 Отговор
    Ако след 89-та имахме министър Цветанов,щяхме да си спестим ужасни престъпления,които ни съпътстват вече 20 г.
  • 3 alisia

    0 0 Отговор
    Фирма близкa до ДПС одитира Икономедиа на Иво Прокопиев
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.982152111817735.1073741833.912792262087054&type=1