Отидете към основна версия

8 586 55

ДАНС влезе в Община Тетевен

  • данс-
  • акция-
  • тетевен-
  • кметство

Незаконна сеч на общински гори и злоупотреба с евросредства са сред най-вероятните причини за разследването на службите за сигурност

Снимка: БГНЕС

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) влезе в кметството на община Тетевен, предаде BIG5, позовавайки се на свои достоверни източници. Най-вероятната причина за проверката на агенцията за сигурност са обществени поръчки и проекти, по които работи общината, включително и такива с еврофинансиране.

А проектите, поне обявените на сайта на общината, не са един и два.

За отбелязване е, че кмет на Тетевен е Мадлена Бояджиева, за която BIG5 вече списа, че е човек на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и вече два мандата играе ролята на негова „касичка“. Към това медията добавя и факта, че синът на Бояджиева – Христо Ничев, прави завидна кариера направо от студентската скамейка по времето на управлението на Цветанов.

Ето още от материала на BIG5:

Едва завършил Право в Софийския университет, Христо Начев става юрисконсулт на водещи лизингови компании, както и сътрудник към Комисията по правни въпроси през целия период на действие на 44-то обикновено Народно събрание (2017 – 2021 г.), и като такъв взема участие в изготвянето и приемането на множество законопроекти и инкорпорирането на наднационални актове в законодателството на Република България, в това число е член на работната група изготвила и съгласувала последните мащабни промени в Гражданско процесуалния кодекс, приети през 2019 г.

Синът на тетевенската кметица е включен и като външен експерт в списъка към Агенцията по обществени поръчки и като такъв може да участва в комисии по провеждане на обществени поръчки и процедури по Закона за обществените поръчки.

Още не е ясно какво точно проверяват агентите на ДАНС, но не може да подминем факта, че община, в която дървената мафия буквално вършее пред очите на кметица и горски шефове, е обявила гръмка програма за опазване на околната среда на община Тетевен 2021-2027 г. Източници на финансиране на мащабните екологични проекти са не само общинският и държавният бюджети, но и Кохезионен фонд, Европейски фонд за регионално развитие, Финансови ресурси по линия на МОСВ, Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Механизъм „съвместно изпълнени” в рамките на протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата и поне още дузина източници на финансиране.

В Програмата обаче, надхвърляща 100 страници с подробни описания на дейности, няма и ред за паричната стойност на проекта и дейностите по него. Според местни жители, ефекти от т.нар. опазване на околната среда няма как да се случат, обаче, докато масовата и неконтролируема сеч в района не спре.

Друг проекти и програми на община Тетевен, привличащи внимание, са тези за използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Община Тетевен работи по две такива програми: Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2013-2022 г. и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Тетевен 2021-2023 г. Отделно има и Програма за енергийна ефективност на Община Тетевен 2021 – 2027 година. Факт е обаче, че хората в общината продължават да се отопляват така, както са го правили и преди 50 години и се чудят къде и в какво са отишли големите суми по тези програми, които Общината е обявила на сайта си.

Според източници на медията от планинския град, отговорът не е труден, тъй като било публична тайна в района, че синът на Мадлена Бояджиева – Христо Ничев, както и Тони Стоев, са реализатори или посредници по финансовите „отчисления“.

Има голяма вероятност ДАНС да проверява и дървената мафия в региона. Медията многократно е писала за бруталните нарушения и беззакония в Тетевенско, където неконтролируемият дърводобив е свързан с имената на кметицата Мадлена Бояджиева и Цветомир Симеонов – началник отдел „Управление и стопанисване на общински гори“ гр. Тетевен.

Стотици са сигналите за тежки камиони, натоварени с ценна дървесина, които излизат натоварени до краен предел от защитените територии в Тетевенския Балкан, нарушавайки естественото обитание и емиграция на стотици животни. И всичко това под мълчаливата благословия на общинското и областно ръководство в района, за което вече почти няма съмнение, че представлява дървената мафия в Тетевен. Струва си само да припомним, че преди известно време в центъра на Тетевен бяха отсечени 100-годишни дървета, за да се построи… паркинг, завършва BIG5.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове