Отидете към основна версия

1 632 58

Радев: С Полша сме единни за укрепването на Източния фланг на НАТО

  • румен радев-
  • полша-
  • единни-
  • укрепване-
  • източен фланг-
  • нато

Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния флаг на Алианса, каза държавният глава 

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда. „Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народи, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията“, заяви след срещата Румен Радев, цитиран от bTV. По думите му тази война е заплаха за международната сигурност.

„Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите“, заяви още Радев.
„Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности“, допълни държавният глава.

Той отбеляза, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. Радев заяви, че и в Румъния текат сходни процеси.

„В тези държави от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили. Полша освен своите модерни близо 50 F-16 очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана“, изтъкна още президентът.

Той заяви, че го казва неслучайно. Прави го, защото годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до „определен дефицит на способности“. Това от своя страна изисква неотложни мерки за неговото преодоляване.

„Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.“, обясни държавният глава.

По думите му, ако България не предприеме спешни мерки в това отношение, рискуваме да „загробим“ 110-годишната ни военна авиация и „да се молим на комшиите“ да поемат нашите ангажименти.

„Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва“, добави Радев.

Полският президент е готов незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили.

„Единни сме и в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас означава не само развитие на собствения отбранителен капацитет. Означава много повече съвместни учения и тренировки с нашите съюзници на източния флаг и повишена ситуационна осведоменост. Означава по-голяма устойчивост на мобилността и на системата на логистика“, заяви Румен Радев.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол