Отидете към основна версия

1 988 79

Плевнелиев: Правителството на Петков е едно от най-слабите, наред с тези на Виденов и Орешарски

  • росен плевнелиев-
  • кирил петков-
  • правителство-
  • жан виденов-
  • пламен орешарски

"Тази невъзможна коалиция, която е базирана единствено на омразата и на изчегъртването, трябва да се крепи всеки ден", коментира президентът 

Снимка: БГНЕС

"Отново закъсняваме и сме в изолация, оставени сами някъде в периферията. Не това е правилното решение за България. Така беше и с темите за пандемията, за Република Северна Македония, за кризата с Украйна".

Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, който е отличен като Личност на годината на Украйна през 2015 г.
По думите му с войната на Русия в Украйна светът е станал черно-бял:

"Не Украйна е в Русия, а Русия е в Украйна и бомбардира училища, театри, детски градини, избива невинни хора. Крайно време е българските политици да вземат решение по този въпрос. Което означава, че трябва и да възпитават българите. ... България трябва да помогне на Украйна".

Плевнелиев изтъкна, че около 2/3 от българите са за достойно и активно членство на България в ЕС и НАТО и за подкрепа на Украйна, но много политици продължават да се заиграват с малцинствени групи, крайно реакционно настроени.

Коалицията може да се разпадне, ако БСП се оттегли заради евентуално решение за военно-техническа помощ за Украйна, смята той и коментира:

"Тази невъзможна коалиция, която е базирана единствено на омразата и на изчегъртването, трябва да се крепи всеки ден. И напред ли ще се крепят по същия начин - на цената на изолацията на България и на цената на компромиси на нашето членство в ЕС, НАТО и бъдещо членство в еврозоната. ... Това ни обрича на бедност и на нестабилност".

Росен Плевнелиев попита защо не е бил проведен дебат по същество за избор на управител на БНБ и за влизане на страната ни в еврозоната.

Според него коалиционното правителство на Кирил Петков е едно от най-слабите, които някога е имала България, наред с тези на Жан Виденов и на Пламен Орешарски:

"Общото между тях е, че винаги БСП играе водещата роля и всички ги слушат и се съобразяват".

Той призова да бъде проверено "това паническо уволнение на ръководството на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", защото, според Плевнелиев, това е доказателство, че са изнасяни индиректно оръжия за Украйна:

"Управляващите трябва честно да излязат и да кажат, че индиректно изнасяме оръжия за Украйна - първо през Фонда в ЕС, доставящ оръжия, в който България плаща вноската си, второ - очевидно е имало такъв казус и през "Кинтекс".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол