Отидете към основна версия

2 005 53

Илхан Кючюк: България започва да спъва развитието на ЕС

  • илхан кючюк-
  • френско предложение-
  • рс македония-
  • ес

Той определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега

"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС. Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които България трябваше да лидира, е свързана с разширяването на ЕС и с това как Албания и Северна Македония да бъдат част от него.

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония, съпредседател на АЛДЕ.

Той подчерта категорично, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес, защото това допълнително ще усложни международния облик на България.

Илхан Кючюк определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега:

"Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос. ... Категорична грешка беше въпросът да се прехвърля като горещ картоф в Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по Конституция - външната политика се моди от МС, а не от парламента".

По думите на евродепутата задължително е било да има единство на мнението на управляващата коалиция, която не е успяла да намери консолидация в себе си, и включването на опозицията е било неглижирано.

Ако България приеме позиция по предложението за РСМ, вече политическият натиск няма да е върху нея, а ще се търсят други механизми за налагане на едно или друго предложение, обясни Кючюк и добави:

"България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите - те намират своите гаранции по европейски начин".

Евродепутатът коментира решението на Европейския съвет за даване на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз, като посочи, че това е силен политически сигнал. Той изтъкна, че не допуска двете страни да изпреварят в преговорите РСМ и Албания.

Във връзка с появата на депутата от ДПС Делян Пеевски в пленарната зала за гласуването на вота на недоверие и на протестите около сградата на парламента, Илхан Кючюк изказа мнение, че това не трябва да изненадва никого, защото Пеевски е народен представител и е присъствал и на други дебати и ключови гласувания в това Народно събрание.

"Нетърпимостта на обществото към правителството е толкова голяма, че събира представители на различни партии. Ако говорим за политическо единомислие, категорично не може да има нито единомислие, нито единодействие с партии, които не поделят нашите идеи и ценности. Как ДПС и "Възраждане"? Какво да правят ДПС и "Възраждане" на едно място? Ние сме заявили правото на протест, вероятно и "Възраждане" са заявили протест. Пакетирането на ДПС с "Има такъв народ", което върви услужливо по медиите, искам да бъде развенчано", заяви още евродепутатът.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове