Отидете към основна версия

3 684 87

Икономист: Остава впечатление, че е решено да ни върнат в лапите на „Газпром“

  • руслан стефанов-
  • газ-
  • доставки-
  • газпром-
  • цена

По думите му, в последната половин година „Газпром“ ефективно изнудва Европа като непрекъснато намалява доставките на газ, така че да предизвика тези шокови нараствания на цените

Очаквам КЕВР да одобри увеличението на цената на газа с 60%, тъй като дори и с него тя остава по-ниска в сравнение с европейските пазари в момента. Спрямо миналата година увеличението на цената е почти четворно.

Това каза за Euronews Bulgaria Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

Очаквам в скоро време българското правителство да предприеме мерки за намаляване на въздействието на това увеличение върху домакинствата и бизнеса.

По думите му, в последната половин година „Газпром“ ефективно изнудва Европа като непрекъснато намалява доставките на газ, така че да предизвика тези шокови нараствания на цените. Европа досега успява да се справи и аз мисля, че ще успее да се справи и през зимата. Голямото притеснение както на българските регулатори, така и на европейските е дали ще има достатъчно газ за индустрията. Европа е доста по-подготвена от миналия такъв епизод през 2009 г. Планът за доброволно намаляване на консумацията с 15%, който не смятаме, че ще има голям ефект, освен ако не се добави и възможност за колективен отговор по отношение на доставките на газ. Все още няма единен европейски отговор. В България поради ниското потребление – само 1% от общото европейски потребление – не мисля, че ще имаме проблем да намерим необходимите количества, каза Стефанов.

Българският бюджет е в едно от най-добрите състояния по отношение на дефицит и дълг, така че българското правителство има достатъчно инструменти да удържи на този продължаващ шантаж от „Газпром“ и да осигури необходимите количества на социално поносими цени.

Според Стефанов, забавянето на газовата връзка с Гърция граничи с трагикомичното, но в крайна сметка ще бъде готова навреме.

Изказванията на служебния премиер и служебния енергиен министър оставят впечатлението, че сякаш вече имат взето решение, че трябва да върнат България в лапите на „Газпром“. За това се използват различни аргументи, включително недострояването на връзката с Гърция, за да се отвори вратичката за преговори с „Газпром“.

Ако все още има някой, който се заблуждава, че да се върнеш в обятията на един монополист, който в продължение на десетилетия е изнудвал и отнемал по около 300 млн. годишно от България в следствие на по-високи цени, спирал е безконтролно газа както през 2009 г., значи тези хора не разбират абсолютно нищо от геополитически рискове и съответно от пазарни и трябва да имат някаква друга мотивация, каза Стефанов.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове