Отидете към основна версия

2 352 25

Демерджиев за ареста на Борисов: Нямам основание да се съмнявам в съда

  • иван демерджиев-
  • съд-
  • прокуратура-
  • бойко борисов

Той отправи и предупреждение към прокуратурата

Кадър БНТ

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви пред БНТ, че няма основание да се съмнява в коректността на съда, който днес окончателно обяви арестът на Бойко Борисов за незаконен.

"В съдебният акт ясно е посочено, че е пристъпено към арест без нито едно годно доказателство. При липса на доказателства, такива действия не би следвало да се извършват и след като са извършени, е нормално да се търпят санкции в тази връзка. Нямам оперативна информация за ареста и няма как да го коментирам. С материалите аз не съм имал възможност да работя, но нямам никакво основание да се съмнявам в коректността на съдебния акт.", каза Демерджиев.

Вътрешният министър заяви, че не може да коментира обвиненията за политически произвол от страна на МВР, но изтъкна, че откакто той е встъпил в длъжност, основното му изискване към служителите на реда е да се придържат стриктно към закона.

Иван Демерджиев призова да не се прави паралел между казуса с ареста на Бойко Борисов и разследването за изгубените милиони за строежа на АМ "Хемус". По казуса с магистралата се водят две досъдебни производства, по които, според Демерджиев, има саботаж от страна на прокуратурата.

"Имало е готовност от страна на свидетели по делото за АМ "Хемус" да разкрият много по-далеч накъде отива схемата, но след като прокуратурата не е предприела съответните действия, тези свидетели са се разколебали. Ако прокуратурата беше реагирала своевременно, сега казусът с АМ "Хемус" можеше да бъде разрешен", изтъкна Демерджиев.

Той допълни, че се надява по казуса на бъдат привлечени още обвиняеми, а работата на МВР в тази посока продължава - правят се още проверки за незаконно строителство, неправилно квалифициране на строителни работи. Проверява се и цялата сума, платена за строежа на магистралата.

"Когато има данни, ще споделя накъде водят нишките. Когато обвиняваме в аванс някого, аз съм юрист и спазвам презумпцията за невиновност, така че очаквайте от мен данни, когато са обективни.", каза вътрешният министър.

Иван Демерджиев отправи и предупреждение към прокуратурата във връзка с действията на органите на реда срещу търговията с гласове и корпоративния вот на предстоящите избори през октомври.

"Не е възможно да приключи ефективно борбата с престъпността без взаимодействие между полиция и прокуратура. Но ако една от двете институции саботира този процес, нормално е другата да има претенции към нея. Не трябва да се води война с прокуратурата, но съм заявил пред тях, че ако някъде се натъкнем на данни, че се саботират действията ни и ни се пречи да стигнем до първоизточниците на тези порочни практики - купуване на гласове, корпоративен вот и така нататък, ще представим тези данни пред обществеността.", изтъкна той.

По повод призивите на ГЕРБ да разследва действията на кабинета "Петков" за газовите доставки Демерджиев каза, че всеки подобен сигнал ще бъде проверен, а има ли данни, че са извършени нарушения или престъпления, ще бъдат разследвани.

Иван Демерджиев увери, че очаква резултати от предприетите мерки срещу войната по пътищата, защото те ще се прилагат постоянно и няма да имат кампаниен характер.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове