Отидете към основна версия

1 941 8

Важните новини във ФАКТИ на 29.08.2022 г.

  • росен христов-
  • теменужка петкова-
  • росен желязков-
  • загинал-
  • кирил петков-
  • починала-
  • мая манолова-
  • слави трифонов-
  • слави василев-
  • пп-
  • красимир каракачанов-
  • асен василев-
  • александруполис-
  • георги гьоков-
  • бсп-
  • бюджет-
  • валентин радев-
  • николай хаджигенов-
  • стефан янев-
  • тошко йорданов-
  • газпром

Увеличава се двойно - от 500 на един милиард кубични метра

Енергийният министър: Постигнато е споразумение да удвоим капацитета в Александруполис

"Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис", заяви енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев. Държавният глав прие представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", уточнява БНТ.

Теменужка Петкова: Твърденията на ПП за концесията на "Лукойл Нефтохим" са поредните лъжи и опорки

Твърденията на ПП за концесията на "Лукойл Нефтохим" са поредните лъжи и опорки. Аз не знам с какво право коментират подобни теми, след като сключиха онзи скандален меморандум с Gemcorp. Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

ГЕРБ опита да отговори за Росенец

„Росенец“ става тема, когато няма други аргументи. Така от ГЕРБ отговориха на критиките на „Продължаваме промяната", че партията на Борисов е дала „нефтеното пристанище на концесия на цената на три магазина в мола“.

Шофьор загина при катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина при катастрофа на АМ „Тракия“, съобщиха от полицията.

Около 17.15 часа на 28 август е постъпил сигнал за автомобил, катастрофирал извън пътното платно в района на 44 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София.

От екип на Спешна помощ на място е констатирана смъртта на водача.

Пътниците са транспортирани за преглед и освободени. По случая се води разследване.

Активист на "Възраждане" подгони Кирил Петков по АМ "Тракия" (ВИДЕО)

Активист на "Възраждане" погна Кирил Петков на магистрала "Тракия". Той заяви, че е пчелар и го обвини, че нищо не е направил за пчеларите в България.

21-годишна жена почина след секцио

21-годишна жена от Горна Оряховица загуби живота си след цезарово сечение, съобщава „Борба“

Мая Манолова, Вера Иванова и Никола Вапцаров повеждат листите на ИБГ в София

„Големите партийни мастодонти се провалиха. Затънаха в корупция, продадоха националния интерес и загърбиха хората. Време е за силна, истинска, лява, социална и борбена формация, която да защити интересите на българските избиратели.“
Това заяви Мая Манолова при регистрацията на листите в София на Изправи се България за изборите на 2 октомври. Новата социална формация се явява заедно с майките на деца с увреждания от Системата ни убива.

Слави Трифонов отговори на критики и подигравки за референдума с Желю Желев (ВИДЕО)

По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г.

Слави Василев: Българите не бива да се страхуват от президентска република

"Президентска република е общо понятие, което не би трябвало да кара българите да се страхуват, че това е авторитарен режим. Това не е концентрация на властта в един човек, а концентрация само на изпълнителната власт, което не означава, че той ще взема сам решенията, а че ще бъде пряко отговорен пред народа". Това заяви пред БНР политологът Слави Василев, който от началото на първия мандат на Румен Радев застъпва тезата за промяна на държавното устройство в посока президентска република.

Чолаков: ПП и ДБ си представят съдебната реформа с "бухалки"

Темата за съдебната реформа през последните години беше иззета първо от „Демократична България”, а след това - и от „Продължаваме Промяната”, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управленски послания. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ на брифинг, посветен на сектори в предизборната кампания на партията.

Каракачанов: Границата е пробита в главите на българските политици

"Националната ни сигурност е пробита! Никак не я пазим границата!". Тази констатация направи пред БНР почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов, министър на отбраната и вицепремиер по сигурността в третото правителство на Бойко Борисов.

Асен Василев: Към 31 юли бюджетът беше в излишък, Велкова го знае много добре

Бившите управляващи от „Продължаваме Промяната” отговориха на критиките на Министерство на финансите. От Бургас Асен Василев обяви, че към 31 юли бюджетът е бил в излишък от над 1 млрд. лева.

Радев: България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис

България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

Гьоков поведе червената листа в Стара Загора

"БСП за България" внесе за регистрация листата си в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. "Явяваме се с обновена листа от кандидати за 48 Народно събрание, която включва личности от региона. Средната им възраст е 45 години. Най-младият кандидат е Радиана Неделчева, тя е на 23 години и е студент. Всеки е експерт в своята област, има много млади хора, които тръгват по пътя на политиката". Това каза след внасянето на документите в Районната избирателна комисия в Стара Загора водачът на листата Георги Гьоков.

БСП продължава да настоява, че без руски газ не може

„Ние считаме, че на този етап без Русия не може. Но ако има други варианти, да, нека да ги пробваме”. Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Борислав Гуцанов от БСП по повод газовите доставки у нас. „Ако стане така, че втечненият газ е по-изгоден, нека да взимаме втечнен газ. Ако успеем от някъде другаде да взимаме газ, нека той да бъде. Но нека това да е, което е най-доброто за страната ни”, допълни той.

Министърът на финансите: Актуализация на бюджета е невъзможна!

"Има непредвидени разходи, които ще се наложи да се вземат от преструктурирането на бюджета. Една част от средствата по програмите, които се изпълняват ще бъдат европейски средства. Но има и такива, за които трябва да се търсят национални икономии". Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова.

"Актуализация е невъзможно да бъде разработена, не очакваме преизпълнение. Като източник за актуализация на приходите не е наличен. 10 млрд. и 300 млн. гласуван дълг не смятаме, че трябва да бъде увеличаван, за да се правят икономии. Тригодишна бюджетна прогноза - статистическите данни към 17 август предварителна прогноза, която ще бъде актуализирана през септември. Очаква се 2023 година БВП да се забави на 2.2%, забавяне на инфлацията с 5%.

Според месечната прогноза целевите нива за дефицит са около 5 млрд и 200 млн.. Ръст в социалните направление в размер на 5 млрд. лв. - голяма част от разходите на пенсии. Здравеопазване - разходи, които не дават гъвкавост за преструктуриране. Ако не се предприемат действия в данъчната, разходната политика много лесно бихме стигнали до процедура на свръхдефицит и ще се отдалечим от желанието си за влизане в Еврозоната.

До края на юли, докогато са последните официални данни за състоянието на държавната хазна, в нея има излишък от 1,5 млрд. лева. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче все още не са дали ефект върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разходи от хазната.

Все още се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. Също така пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за настоящата година, с което би трябвало да се покрият предстоящи падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за следващите години е ключов документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета догодина. Това ще е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да предостави актуализирани оценки за ефекта от високите цени на енергоносителите и храните.

Една част от средствата по програмите ще бъдат отдадени на бежанците. За други трябва да търсим натурално финансиране. Дали служебното правителство ще подготвя актуализация на бюджета за следващата година, не знам.

"Трябва да финасиране спешни и приоритетно разходи".

Другата тема е бюджетната прогноза за 2025 година, беше разработена предварителна макроикономическа прогноза и на базата на нея сме разработили тригодишен бюджет и се очаква БВП да расте. Очаква е да се запази и средна годишна инфлация.

Ексминистър: Управляващите изпуснаха контрола над ситуацията с мигрантите

Преди няколко месеца управляващите е трябвало да вземат мерки срещу засиления трафик на мигранти. Мерките, които взима МВР сега ще имат ефект, посоката е правилна, но моят въпрос е защо не е направено нещо преди това и защо стигнахме дотук. Това заяви в "Денят започва" по БНТ бившият вътрешен министър Валентин Радев.

Хаджигенов: Няма да настъпим четвърти път една и съща мотика

Няма да настъпим четвърти път една и съща мотика, резултатът е предизвестен, така или иначе. Така Николай Хаджигенов обясни защо "Ние идваме!" и ЕНП се отказаха от участие в предсрочните избори. Той допълни, че ще продължат да правят политика извън парламента.

Стефан Янев: ЕС се държи като следвоенна плячка

Високите цени на газа и липсата на предвидимост водят до стрес сред населението и бизнеса. Има обещания, че се защитава националния интерес, но не виждаме практически резултати. Това заяви в "Денят започва" по БНТ лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Тошко Йорданов пак намекна, че ни предлагат скопен референдум

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира предложението на Слави Трифонов за провеждане на референдум за преминаване към президентска република.

„Газпром” отговаря на кабинета дали ще се върне на масата за преговори

Очаква се от „Газпром” да отговорят на България дали ще се върнат на масата за преговори, предаде NOVA.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол