Отидете към основна версия

1 812 62

Бойко Борисов представи законодателната програма на ГЕРБ

  • герб-
  • закони-
  • инициатива

Пакет от мерки за бюджета, отбраната и енергетиката

Снимка: БГНЕС

Няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката, са подготвили от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката са подготвили от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Ананиев обяви предложенията на партията в сферата на бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. Делян Добрев говори за седем мерки, свързани с енергетиката. ГЕРБ имат и план за модернизация на армията, който още в началото на следващата седмица ще бъде внесен в Народното събрание, уточни БТА.

Това се мерки, насочени изцяло към хората, към потребителите и към преодоляване на кризата, обобщи лидерът на ГЕРБ. Трябва да гарантираме на хората, че ще овладеем инфлацията, ще покрием дефицита и да посрещнем зимата, каза още Борисов. По думите му това са темите, по които партиите в парламента трябва да търсят единство. Той даде задача на съпартийците си да направят контактна група и с президента Румен Радев по отношение на проектобюджета за догодина.

Докато се губеше време с избора на председател на парламента, министерството на финансите даде заявка за проектобюджет, министерството на отбраната също заяви своите предложения, каза Борисов и даде думата на бившия финансов министър Кирил Ананиев, когото представи като "най-добрия бюджетар“ на държавата.

Докато избирахме три дни председател, държавата фалира. Министерството на финансите представи проектобюджет с бюджетен дефицит от 6,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което представлява 11,6 млрд. лева, обяви Ананиев. По думите му така се влошава дефицитът от миналата година с 5,3 млрд. лева. Предлагат също да се тегли и нов дълг от 16 млрд. лв. Кои финансови институции имат доверие на българската държава, за да финансират този дефицит и при каква доходност, попита Кирил Ананиев. Според него това ще се отрази негативно върху нашето желание на 1 януари 2024 година да станем редовен член на еврозоната. В законопроекта не са предвидени нито увеличение на минималната работна заплата, нито увеличение на заплатите в публичния сектор. Всичко това е в резултат на управлението на публичните финанси от Асен Василев, който според мен е най-слабият финансов министър в последните години, допълни депутатът от ГЕРБ.

Томислав Дончев говори за спешното приключване на редакциите по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му трябва да използваме адекватно европейското финансиране от над 50 млрд. лв., но "нещата са в тотален застой". По тази причина ние внасяме проект за решение в Народното събрание, с което задължаваме служебното правителство да внесе в най-кратки срокове всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Дончев. Ще настояваме и служебното правителство да представи анализ от риска за загуба на средства и мерки как това да бъде преодоляно. Това, което зависи от нас, ние сме готови да го сторим, заяви той и добави, че ГЕРБ са отворени за разговори с всички парламентарни групи.

В понеделник ще внесем мерки, които няма да струват нито лев на държавния бюджет, но ще задвижат икономиката на страната, заяви от своя страна Делян Добрев. Първата мярка е за компенсации на бизнеса, свързани с цената на тока. Предлагаме тази компенсация да продължи и през следващата година, каза бившият министър на икономиката и енергетиката. Второто ни предложение е забрана за либерализация на тока за бита до 1 януари 2026 година. От ГЕРБ настояват също Министерският съвет да въведе мито и да изземе свръхпечалбата на доставчиците на горива, което да доведе до един лев намаление на цената на горивата на литър. От партията ще предложат и проект на решение, който да възложи на Министерския съвет да избере дългосрочен доставчик на неруски газ. Следващото им предложение е за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране на неруско ядрено гориво.

В сферата на отбраната ГЕРБ-СДС ще настояват за завършване на процедурата по добиване на осем изтребители F16. Плащанията по този договор за следващите четири години са малки, а следващите договори ще са на разсрочено плащане, заяви депутатът Христо Гаджев. Другата спешна задача пред парламента, според ГЕРБ, е приемане на проект за модернизация на българската армия. Проект на решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна също ще бъде внесен в парламента още следващата седмица.

За последните две години упражнения, държавата е в застой, българите получиха дълг, дефицит и огромни сметки за ток и други хранителни продукти. Изборите минаха, но е много вероятно да се задават нови. Искам да направите контактна група и с президента Радев, обърна се Борисов към парламентарната си група. Ако се вкара наново популистки бюджет, ще стане пожар, който ще гасим с бензин. Колегите да не се чувстват толкова обидени, че са загубили изборите, а това, което са сътворили в бюджетните комисии, да седнат и да го поправят заедно с нас. Но повтарям – тези разговори за числата трябва да се проведат и с президента, и със служебния премиер. Все още Европа ни желае в еврозоната, но ние трябва да им демонстрираме, че ще овладеем инфлацията и дефицита.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове