Отидете към основна версия

3 034 23

В МО на Нидерландия не знаят, че ще ни даряват изтребители

  • изтребители-
  • нидерландия-
  • украйна

Страната ни е поискала още през юни от Министерството на отбраната на Нидерландия предоставяне на F-16 втора ръка, но засега няма предложение от Хага

Снимка: БНТ

Правителството на Нидерландия обмисля предоставянето на своите излишни F-16 на съюзници от Източна Европа, за да могат те да предоставят своите изтребители МиГ на Украйна. Това пише нидерландското списание "ЕВ Магазин". Изданието не споменава България, но страната ни още през юни изпрати писмо до Нидерландия с искане за предоставяне на F-16 за нуждите на ВВС, предаде БНТ.

На 3 ноември Народното събрание одобри проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.

Публикацията в нидерландското издание се позовава на неназовани източници като се уточнява, че Хага очаква планът за предоставяне на F-16 на съюзници в Източна Европа да бъде одобрен от Вашингтон.

"Нидерландското правителство обмисля да предостави излишните F-16 на източноевропейските съюзници, а те на свой ред да дарят изтребители МиГ на Украйна. Депутатите са били поверително информирани за този план”, пише "ЕВ Магазин".

Говорител на министерството на отбраната на Нидерландия коментира пред БНТ, че не знае на какво се базира информацията в нидерланското издание.

От съображения за сигурност военното министерство на страна избягва предоставянето на информация, свързана с предоставянето на оръжие на Украйна.

“Не знаем на какво се базира публикацията в списанието "ЕВ Магазин". Освен това не даваме информация, с малки изключения, за нидерландските доставки на оръжие за Украйна”, каза Том Кюмел - говорител на Министерството на отбраната на Нидерландия.

Българското военно министерство припомни, че още през юни страната ни е поискала от Министерството на отбраната на Нидерландия предоставяне на F-16 втора ръка, но засега няма предложение от Хага.

"В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Както не веднъж сме посочвали, още през юни е изпратено писмо до Министерството на отбраната на Нидерландия за предоставяне на F-16MLU втора ръка за нуждите на ВВС на България. Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", пише в съобщението на МО.

В България в момента тече едномесечният срок, в който Министерството на отбраната трябва да да представи план в изпълнение на решението на Народното събрание за предоставяне на оръжие на Украйна.

През последния месец се появи информация, че Словения също е готова да дари на Украйна своите съветските си изтребители в замяна на други от западните страни. Румъния обяви в началото на месеца, че замени остарелите си МиГ-21 с употребявани F-16 от Норвегия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове