Отидете към основна версия

15 561 106

И Швеция ни реже за Шенген?

  • шенген-
  • швеция-
  • блокиране на приемането

Обвиняват ни в "мащабната корупция и липсата на борба с организираната престъпност"

Предложението на шведското правителство за приемане на България, Румъния и Хърватия в т.нар. Шенгенско споразумение вероятно ще бъде отхвърлено от парламента в Стокхолм. Причината е, че социалдемократите и шведските демократи не са съгласни със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни.

Това означава, че Нидерландия няма да е единствената страна в ЕС и Шенген, която няма да даде съгласието си на очакваното в началото на декември гласуване по въпроса, съобщи "Дневник". Трите страни имат подкрепата на Европейския парламент и позитивни сигнали от Европейската комисия. Но национални правителства могат да спрат процеса.

Авторитетното издание "Дагенс Нюхетер" и шведската обществена телевизия SVT съобщиха за този развой на събитията, позовавайки се на депутати в парламента в Стокхолм. Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, каза, че "според нас трябва да изхождаме от шведските национални интереси", казва той и SVT коментира, че това сочи към първото поражение на правителството в Риксдага.

Шекараби напомня, че критики за корупцията и организирана престъпност се съдържат в последните два доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

"Имаме нужда от инструменти за борба с престъпността и предотвратяването ѝ, както и добър контрол над това кой влиза и излиза от страната ни", допълва той и припомня за случаи на експлоатация на работници от България и Румъния в страната. "Въпросът не е маловажен. На практика това би означавало да свалим контрола над влизането и излизането от Швеция."

Всекидневникът "Дагенс Нюхетер" съобщи в петък, че несъгласие с разширяването на Шенген има в правната комисия на парламента. Адам Мартинен, член на комисията от групата на Шведските демократи, казва: "Що се отнася до външната политика и когато става дума за въпроси, свързани с проблемите на ЕС, Шведски демократи ще действат според собствената си политика, която сме обявили предварително. Няма да се чувстваме ограничени от това, че в Тидьо се споразумяхме по други сфери". Принципната позиция на Шведски демократи е, че правото на отделните държави в ЕС да засилват граничният контрол трябва да се уважава, а не да се отслабва.

Мартинен обвини освен това румънците, че създават проблеми в Швеция: "По отношение на България и Румъния, Швеция в момента е изправена пред големи проблеми с граждани от тези страни, които злоупотребяват със съществуващата директива за мобилност и са предизвикателство за обществения ред в Швеция." В Споразумението от Тидьо например по настояване на Шведски демократи е включено изискване правителството да проучи въвеждане на национална забрана върху просенето по улиците.

Той също така споменава "мащабната корупция и липсата на борба с организираната престъпност" и казва, че е загрижен от това, че присъединяването на Румъния ще премести външната граница на Шенген до тази с Украйна.

Шведски демократи е определяна като крайнодясна, евроскептична и ксенофобска партия, която години наред бе изолирана от останалите партии. Но в сегашното правителство тя получи възможност да диктува някои политики заради договорен особен формат. Според него Социалдемократите, Умерената партия и Либералите ще управляват с правителство на малцинството, но Шведски демократи ще му дават парламентарна подкрепа срещу назначаването на негови предложения в администрацията.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове