Отидете към основна версия

5 123 92

Съперник на Ердоган пристига на Тюркян чешма

  • тюркян чешма-
  • могилино-
  • възродителен процес-
  • мухаррем индже

Държавата трябва да бъде слуга на своя народ, като изгражда пътища, прекарва електричество, разкрива работни места, осигурява качествено здравеопазване и образование

Снимка: 24rodopi.com

Мухаррем Индже, съперникът на Ердоган на президентските избори в Турция през 2018 година, е в Кърджали. Той ще се включи в отбелязването на 38-годишнината от мирните протести срещу смяната на имената на турците в България, ще посети Тюркян чешма в село Могиляне, съобщи 24rodopi.com.

Това съобщи Бейхан Мутлу от областното ръководството на „Партия на родината“ в Измир. Мухаррем Индже (Muharrem İnce) беше кандидат на Републиканската народна партия (СНР) за президент, но през май 2021 година регистрира Memleket partisi (Родина). Семейството на 58-годишния Мухарем Индже е имигрирало в Турция от района на Драма, Гърция, а тъстът му е син на изселници от Кърджали.

Един от най-добрите оратори в Турция, който държа речи в две поредни години на митинги край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, казва: „Турците в България заслужават Нобелова награда за мир, защото извоюваха тази демокрация без кръвопролития“. Мухаррем Индже е гостувал и в Кърджали.

Да си припомним и думите на Мухаррем Индже в Могиляне на 26 декември 2016 година (след като стана ясно, че партията на Ердоган стои зад проекта ДОСТ):

„Религията, вярата и етническата идентичност на хората са в основата на силната демокрация. Тези принадлежности се представляват от честта на отделната личност. Никой не трябва да се интересува от моята вяра и религия, защото те принадлежат към моята личност. Държавата също не трябва да се занимава с тези принадлежности. Гъркът трябва да бъде горд със своята етническа принадлежност, така както българинът или турчинът - със своите етноси. Това се отнася и за религиите – и за мюсюлманина, и за християнина.

Държавата трябва да бъде слуга на своя народ, като изгражда пътища, прекарва електричество, разкрива работни места, осигурява качествено здравеопазване и образование. И това се отнася за всяка една страна – и за Турция, и за България, и за Гърция, Германия, Русия. Държавата трябва да бъде сляпа и необременена, когато обслужва своите граждани. Не трябва да ги определя по етнически или религиозен признак. Това трябва да се постига чрез политика на равнопоставеност сред гражданите ѝ. И ето, ако успее да осъществи тези цели, една държава ще бъде могъща, а нейните граждани – щастливи.

Вие сте български граждани, но етническата ви принадлежност не е българска. Трябва да изразявате това без да се страхувате, но и да работите устремено за просперитета на България, защото сте български граждани

Ние политиците, които идваме от Република Турция, сме с вас не за да ви даваме насоки, а защото сърцата ни са сплотени и обединени. Трябва да пренебрегнете със силен замах всички онези политици, които са тук, за да ви направляват, и които искат да ви управляват. Нашите приоритети са съвсем различни, а именно да осъществим силна връзка с вас, като сме заедно, рамо до рамо. Ако ви забодат с трън, ще ни отнемат сърцето, ако ви отрежат пръстите, ще откъснат нашите ръце. Точно това е причината да бъдем тук, за да обединим нашите сърца, а не за да ви даваме насоки, да ви управляваме или ви използваме като инструмент във вътрешнополитическите проблеми на Турция, или пък да събираме гласове от вас.

Човешката история е изпълнена с борби за свободи и демокрация, каквато борба водите вие от дълго време насам. Ние следим тези процеси и ви уверяваме да не се страхувате, защото историята е свидетел, че времето е най-добрият измерител за правотата на борците за свобода. Вашата борба е справедлива и правилна. Не се отказвайте от вашия път.

Вижте какво казва Пир Абдал Султан (известен турски поет от Средновековието): Ако кадиите и мюфтиите пишат фетва (б.р. становище по теологичен или правен въпрос), ако ще с кама да отрежат главата ми, ако ще всеки се откаже от своя път, аз не бих се отказал от моя път“.

Според неофициална информация Индже е пристигнал в Кърджали вчера и се настанил в малък хотел в центъра на града край Арда.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове