Отидете към основна версия

2 453 31

ДКК: Ръководството на „Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната

  • мляко-
  • ел би булгарикум-
  • николай маринов

Компанията публикува данни от разпоредената проверка на държавното млекопреработващо предприятие

Освободеното ръководство на „Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната и е закупило автомобили за над 1 млн. лв. още в първите дни от встъпването си. Превозните средства все още не са доставени в дружеството, а цялата сума е платена авансово. Това показват данните от разпоредената проверка на ДКК.

Данните показват още, че веднага след встъпването си в длъжност изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е прекратил договорите за доставка на българска суровина и са заменени с вносна суровина. Без конкурс и мотиви са избрани две фирми за доставка, като едната от тях е била учредена дни преди да получи договор от държавната компания.

Цената по договорите за доставка е 1,52 лв. на литър сурово мляко. В момента средната цена на българското сурово мляко е около 1 лв., а на вносното се достига и до стойности от 0,70 - 0,80 стотинки на литър. Разликата в цената по договорените от Николай Маринов условия за доставка е близо 40%. Заедно с това по договорите се плаща 100% авансово за всяка доставка.

Заедно с това се залага изискване дружеството да закупи съответно над 2 500 000 литра мляко за 12 месеца от едната фирма-доставчик и 3 000 000 литра мляко - от другия доставчик за 6 месеца. Ако това изискване не бъде изпълнено държавната компания ще дължи неустойка. За сравнение „Ел Би Булгарикум“ използва средно по
600 000 литра мляко месечно.

Най-вероятно, за да се изпълнят изискванията по договорите се произвежда в пъти по-голямо количество продукция от възможната за пласиране в търговската мрежа. В резултат на това в момента голяма част от нея е складирана, няма да може да се реализира и тепърва ще се установят щетите за дружеството.

Едно от първите управленски решения на Николай Маринов е да закупи моторни превозни средства за компанията. Общата сума по тях е за над 1,16 млн. лв., а избраният доставчик не е оторизиран дилър. Предложената и избрана от него посредническа фирма има 200 000 лв. оборот за миналата година.

По договора трябва да бъдат доставени три товарни и два леки автомобила. Около два месеца след плащането на цялата сума по договора не е доставено нито едно превозно средство в „Ел Би”. В случая ръководството на дружеството не е предвидило никакви механизми за защита на държавния интерес.

Все още се извършва проверка на цените, на които са поръчани специализираните автомобили, но за леките вече е събрана достатъчно информация. По договор се предвижда закупуването на 2 леки автомобила Шкода, модел “Фабия”. Цената на всеки от автомобилите е близо 100 000 лв., оборудването им е базово. Проверка при производителя на този автомобил показва, че днес същият може да бъде закупен за около 60 000 лв. Заедно с това производителят дава много повече гаранции от избраната от Николай Маринов фирма.

След постъпили множество сигнали, на 23.01.23 г. от ДКК са изискани документи и допълнителна информация, но Николай Маринов умишлено забавя предоставянето им. Оттогава започват и медийните му акции. Те преминават от лична доставка на кисело мляко в търговската мрежа до обявена война с търговските вериги.

На 10 февруари се издава разпореждане от ДКК да се спрат всякакви плащания до предоставяне на всички документи за съмнителните практики в дружеството. Заповедта не е спазена и на 17.02. Маринов прави разплащане в размер на 132 000 лв. за плащане към фирма „ИСАК-БГ“ - един от доставчиците на сурово мляко.

В деня, в който Маринов е уведомен за решението на ДКК, че е освободен от поста изпълнителен директор, той обявява намаление на продуктите на компанията с 30%. За производството на килограм кашкавал са необходими 10 литра прясно мляко.

Съобразно подписания от Николай Маринов договор за доставка на мляко, само суровината, необходима за производството на 1 кг кашкавал е на стойност от около 15 лв. В тази сума е включена само стойността на суровото мляко и не са калкулирани никакви други разходи.

Действията на Маринов са изцяло популистки и целят публичната му защита след установяване на всички порочни практики, които е развил в дружеството.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове