Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 21:08 2 449 31

ДКК: Ръководството на „Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната

  • мляко-
  • ел би булгарикум-
  • николай маринов

Компанията публикува данни от разпоредената проверка на държавното млекопреработващо предприятие

Освободеното ръководство на „Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната и е закупило автомобили за над 1 млн. лв. още в първите дни от встъпването си. Превозните средства все още не са доставени в дружеството, а цялата сума е платена авансово. Това показват данните от разпоредената проверка на ДКК.

Данните показват още, че веднага след встъпването си в длъжност изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е прекратил договорите за доставка на българска суровина и са заменени с вносна суровина. Без конкурс и мотиви са избрани две фирми за доставка, като едната от тях е била учредена дни преди да получи договор от държавната компания.

Цената по договорите за доставка е 1,52 лв. на литър сурово мляко. В момента средната цена на българското сурово мляко е около 1 лв., а на вносното се достига и до стойности от 0,70 - 0,80 стотинки на литър. Разликата в цената по договорените от Николай Маринов условия за доставка е близо 40%. Заедно с това по договорите се плаща 100% авансово за всяка доставка.

Заедно с това се залага изискване дружеството да закупи съответно над 2 500 000 литра мляко за 12 месеца от едната фирма-доставчик и 3 000 000 литра мляко - от другия доставчик за 6 месеца. Ако това изискване не бъде изпълнено държавната компания ще дължи неустойка. За сравнение „Ел Би Булгарикум“ използва средно по
600 000 литра мляко месечно.

Най-вероятно, за да се изпълнят изискванията по договорите се произвежда в пъти по-голямо количество продукция от възможната за пласиране в търговската мрежа. В резултат на това в момента голяма част от нея е складирана, няма да може да се реализира и тепърва ще се установят щетите за дружеството.

Едно от първите управленски решения на Николай Маринов е да закупи моторни превозни средства за компанията. Общата сума по тях е за над 1,16 млн. лв., а избраният доставчик не е оторизиран дилър. Предложената и избрана от него посредническа фирма има 200 000 лв. оборот за миналата година.

По договора трябва да бъдат доставени три товарни и два леки автомобила. Около два месеца след плащането на цялата сума по договора не е доставено нито едно превозно средство в „Ел Би”. В случая ръководството на дружеството не е предвидило никакви механизми за защита на държавния интерес.

Все още се извършва проверка на цените, на които са поръчани специализираните автомобили, но за леките вече е събрана достатъчно информация. По договор се предвижда закупуването на 2 леки автомобила Шкода, модел “Фабия”. Цената на всеки от автомобилите е близо 100 000 лв., оборудването им е базово. Проверка при производителя на този автомобил показва, че днес същият може да бъде закупен за около 60 000 лв. Заедно с това производителят дава много повече гаранции от избраната от Николай Маринов фирма.

След постъпили множество сигнали, на 23.01.23 г. от ДКК са изискани документи и допълнителна информация, но Николай Маринов умишлено забавя предоставянето им. Оттогава започват и медийните му акции. Те преминават от лична доставка на кисело мляко в търговската мрежа до обявена война с търговските вериги.

На 10 февруари се издава разпореждане от ДКК да се спрат всякакви плащания до предоставяне на всички документи за съмнителните практики в дружеството. Заповедта не е спазена и на 17.02. Маринов прави разплащане в размер на 132 000 лв. за плащане към фирма „ИСАК-БГ“ - един от доставчиците на сурово мляко.

В деня, в който Маринов е уведомен за решението на ДКК, че е освободен от поста изпълнителен директор, той обявява намаление на продуктите на компанията с 30%. За производството на килограм кашкавал са необходими 10 литра прясно мляко.

Съобразно подписания от Николай Маринов договор за доставка на мляко, само суровината, необходима за производството на 1 кг кашкавал е на стойност от около 15 лв. В тази сума е включена само стойността на суровото мляко и не са калкулирани никакви други разходи.

Действията на Маринов са изцяло популистки и целят публичната му защита след установяване на всички порочни практики, които е развил в дружеството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    23 1 Отговор
    Колите действително са шкода,но не са Фабия,а Октавия...И не са чисто нови... Реалната им пазарна цена е около 35хил лв...А са платени 100хил.лв за автомобил втора употреба...Това си е пладнешки обир....Дори шкода суперБ чисто нова е на цена 78хил лв в еуратек....
  • 2 Васил

    51 0 Отговор
    Ти да видиш цена на млякото 0,80 ст. а на витрината на магазина 4 лева и после нямало картели и спекула!!!
  • 3 Токсик

    40 11 Отговор
    Евроатлантиците не искат и помен да остане от България, не трябва да остане нищо българско. Като започнат от млякото и се стигне до българския Лев. Поставили са им задача името България трябва да бъде заличено в много кратки срокове! Обзалагам се,, че този измамник е човек на шарлатаните от ПП.

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    44 6 Отговор
    Всички евроговеда трябва да бъдат обесени и България да излезе спешно от ЕС.

    Коментиран от #14

  • 6 Гост

    25 3 Отговор
    Българска работа, веднага почнаха да се плюят. Ама тия дкк ли са, кви са, ако са държавни, мафия са, така че не им вярвам! Момъка е прав

    Коментиран от #28

  • 7 123456

    24 3 Отговор
    Аз днес гледах пресконференцията на Маринов - доста неща каза , които поставят под голяма въпросителна и министъра и този шеф на ДКК ... Сега е ясно , че ще го готвят на бавен огън ...
  • 8 Лъжете

    32 5 Отговор
    Няма как да купува скъпо и да продава евтино.
    Лъжете! Всичката печалбата давате на гадните урки. Затова крадете от нас.
  • 9 089954

    29 0 Отговор
    Тоест , цялата инфлация от далавери
  • 10 ЛАКТОЗA:

    1 15 Отговор
    ПУ.РУ.ФИЛИТЕ
    ПИЯТ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
    И ПУСКАТ ГАЗОВЕ
    И ЗАМЪРСИТЕЛИ НА
    ВЪЗДУХА В БЪЛГАРИЯ СТАВАТ☝

    Коментиран от #19

  • 11 Гост 0

    12 3 Отговор
    До сега къде са спали та не са правили проверки??? Станеш ли неудобен и си аут от всякъде, изкарват кирливите ризи, а до вчера са били заедно.
    Има една приказка:прее Би другарчето!
  • 12 И кво?

    3 3 Отговор
    Малко далаверки, нема лошо 🤣
  • 13 Абе идиот тундросибирски

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "Токсик":

    какво общо има евроатлантик с корумпиран шеф ! Вие от Възраждане сте най- големите загубеняци на Вселената, полегнали сте най-явно на чужда комунистичческа хрътка, а имитирате независимост, само овца може да се закачи на тъпите ви манипулации, за съжаление много се оказаха овцете в България !

    Коментиран от #18

  • 14 Нали ядете чисто

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    български ИМИТИРАЩИ млечни продукти бе пингвин, какво те интересуват евроатлатиците, че се хранят с истинска храна и са достойни за уважение хора и държави, щом целият свят бяга към тях ? Да ми кажеш коя амазонска или африканска маймуна бяга към Русия да яде снаг и лед?

    Коментиран от #17

  • 15 ЕлБи може да изнася закваска в цял свят

    9 0 Отговор
    И сухо кисело мляко както навремето за космонавти
  • 16 Развигор

    7 3 Отговор
    Този Маринов , дали ще го съдят и ще лежи ефективна присъда или пак ще ударят българина по джоба ненормалните политизирани правораздавателни органи.
    И да попитам , този изверг на коя политическа формация е човек?
  • 17 Смотаняк

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нали ядете чисто":

    Нали за да ядат евроатлантиците био мляко , то затова българите получават вносно нискокачествено, а произведеното у нас заминава за господарите
  • 18 Падар

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Абе идиот тундросибирски":

    А ти каква порода си, след като сме ние овце?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лакомг.зглавазатрива

    7 0 Отговор
    Смесването на полуистини с откровени лъжи се нарича манипулация! Кило кашкавал от 10 литра мляко? Това и айтитата няма да повярват! Ел Би от години, работи с вносно мляко от Унгария и други европейски държави, доставяно с цистерни, на смешни цени, в сравнение с търговските им цени в мрежата. Работниците им са с мизерно заплащане, печалбите им са солидни. Във фирмените им магазини цената на продукцията беше еднаква или по-висока от цената във веригитите. Вече е ясно защо?! Човекът е купувал цистерни. Вероятно и далавери си е позволявал в контекста на българската реалност... Срамно е държавата да подкрепя спекулата и да не санкционира картелите. Грабят безочливо в трудни времена. Държавата наблюдава грабежа, а ние с данъците си субсидираме лични печалби. Много пазарно и демократично, нали? Няма да им се размине!

    Коментиран от #24

  • 22 стани шеф

    11 0 Отговор
    Този явно са го натиснали с машината и няма измъкване сега ...
    То сделки, то коли, то вносове - изкараха го мулти милионер - а кой знае кой е земал парата за всичко!
    Затова шеф не съм искал да бъда никога - щото най-често си сапун в ръцете на други!
    САМО СИ МОЛ - материално отговорно лице...
  • 23 Оракула

    4 1 Отговор
    "Мирише" на тотално източване на Елби Булгарикум !
    Маринов , може да "изяде яко тоягата"!
    Това което четем, ако е вярно ,тежко му и горко!
  • 24 Оракула

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лакомг.зглавазатрива":

    Парите, които крадат са наши!
  • 25 И затова

    4 2 Отговор
    Трябва новоназначените да са от ИТН.Новия основите в борда хабер си нямат от мляко и те ще оправят предприятието.Служебните,които ги назначавате сте мафия и идиоти.ПП и ДБ търсете отсега кадрите си за смяна.
  • 26 Пауло Куелю

    8 0 Отговор
    Всичко е нагласено и лъжа, атаката срещу Маринов и свалянето му идва от търговските вериги на Модерна търговия където искат от производителя от40 до 60%такса от стойността на продукта за даго допуснат на рафта. Така генерираните стотици милиони печалба за веригите на практика ни бъркат в джоба и раздухват спекулата. Но това няма кой да го каже защото спекулан тите корумпират тези от които това зависи...
    А пък вие скоро започвате да ядете "еврохрана" с "протеини" от хлебарки, червеи, стоножки и гъсеници... БонАпети наЕвроматряла!
  • 27 ТрифонЗарезан

    8 0 Отговор
    За закупуването на колите по завишени цени Маринов обясни, че са закупени по подписан договор от предишното ръководство, но на това надали някой ще обърне внимание щом картела на търговските вериги с благословия "отгоре" вече са му скрили капата...
  • 28 Аз пък

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    купувам кисело млако от фирмрния магазин на Ел Би и цената на млякото не е променена почти от една година. Та не знам как го прави с 40% по-скъпа суровина. В същото време в останалите магазини тяхното мляко се продава с поне 20% по-скъпо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 наш

    1 0 Отговор
    Автора на статията явно е взел някой лев да пише глупости.Авторе,вчера имаше пресконференция и да беше я гледал,че да не лъжеш хората.
  • 31 Иво

    0 0 Отговор
    Интересно е как са купували мляко с 40% по съпо а са свалили цената на готова продукция с 30 % ! ДКК какво е това ? С какво се занимава ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове