Интересът към провежданото на събитието DiVino TOP 50 е огромен, каза пред Радио "Фокус“ Емил Коралов, сомелиер и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste.
"Интересът е създаден от българското вино и от хората, които седят зад вината. Ние сме медиатори в цялата работа. Вече за втора поредна година правим церемония, която е отворена за публиката“, поясни Коралов.
През последните години, със създаването на много винарни из цялата страна, се повиши и конкуренцията, като най-вече се повиши и качеството на виното, каза още Коралов. "Българското вино е по-добро от всякога". Тази година, освен старите категории за видовете вина бяло, червено, розе, пенливо и десертно, натурално, има и една нова награда 10 000+. Това е наградата за най-добро вино, което е направено в много по-голям тираж. Тази награда е важна, защото е по-лесно да направиш много хубаво вино от 1-2 бъчви, и много е по-трудно ако трябва да направиш 30-40 или 50 хиляди бутилки. И когато качеството на такова голямо количество вино е много високо е нещо, което заслужава адмирации“, добави експертът.
Всяка страна си има свои специфични сортове, като за България това са мавруд, мелник, рубин. А от белите вина е мискетът.
"Много е важно, когато отидеш някъде навън, да бъдеш разпознат по нещо специфично. Миксът между международни и местни сортове е винаги е най-доброто, което може да бъде представено на чуждия потребител, за да може той да ти оцени виното, съответно да го купува“, каза още Емил Коралов.
Според него, конкурентните предимства на България във винопроизводството са много доброто качество на вината на конкурентна цена.
"Но тук идва проблемът със субсидиите. Ако ние имаме субсидии като в Западна Европа, или пък ако те имат нашите, тогава цените биха изглеждали по различен начин и съответно нашето вино би било по-конкурентно.
Основен проблем на българското вино навън е имиджът на България. Най-важното нещо за едно вино е произходът му. И когато западноевропеец види вино от България, той веднага прави асоциация каква държава стои зад това вино. И когато за него държавата е свързана с корупция, сива икономика, няма как да очакваме той да каже, че виното ни е супер“, смята сомелиерът.
Според него, докато България не си смени генерално имиджа, няма да имаме добър износ на български вина.
Отидете към основна версия
10 Март, 2023 14:51 1 744 19
Сомелиер: Българското вино е по-добро от всякога
През последните години, със създаването на много винарни из цялата страна, се повиши и конкуренцията, като най-вече се повиши и качеството на виното, каза още Коралов
Снимка: shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.