Отидете към основна версия

18 483 175

Атаката срещу еврото не е за запазване на Лева, а за спасение на долара

  • възраждане-
  • лев-
  • евро-
  • долар-
  • сащ

"Възраждане" обслужва доминацията на долара в целия свят

Снимка: БГНЕС

Близките години не са удачни за приемане на общата европейска валута в България. Не е разумно страната ни да става част от Еврозоната преди да достигне едно средноевропейско развитие на икономиката си. Въпреки това решение за отказ от Еврото за период от 20 години напред е неразумно и обслужва предимно интересите на САЩ, а не тези на България.

Това коментира маркетологът Николай Аргиров.

Организации, подкрепяни от САЩ като партия "Възраждане" работят активно във всички държави в ЕС.

Представяща се за българска патриотична партия, организацията на Костадин Костадинов скоро ще се опита да проведе референдум за спиране на Еврото в България под предлог, че защитава българския национален интерес.

Припомням, че същата партия участваше в свалянето на правителството, което не даваше оръжия на Украйна под претекст, че е имало незаконен износ на оръжия и боеприпаси, който не е установен дори от руските власти.

Отново "Възраждане" се пребори за удължаване функционирането на американските електроцентрали, чрез които печалбите от производство на електроенергия се изнасят към САЩ.

Извън Европа САЩ извършва военни операции срещу държави, които изнасят петрол срещу Евро. По този повод се проведоха войните в Ирак и Либия. Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи взеха решение да продават петрол срещу втората най-използваема валута в света и платиха с животите си и сигурността на държавите си.

Ако държавите от Еврозоната нямаха ядрено оръжие в лицето на Франция, САЩ биха могли да проведат бруталния Ирако-либийски сценарий и в сърцето на Стария континент, за да запазят безусловната доминация на Долара.

Еврото е единствената валута, която доближава Щатския долар по размер на международните плащания. По данни за януари 2023 г. - 45,40% от международните плащания са извършени с Щатски долари, в Евро са платени 33,34%, а останалите валути остават много назад с 4,46% за Британския паунд, 4,26% за Японската йена и 2,23% за Канадския долар, като петото място в някои месеци се заема от Китайския юан. От всички валути на света, най-опасна за американската валута е Еврото.

Опасността за Щатския долар произлиза от това, че той може да изгуби своето "великолепие" ако изгуби първото си място. Най-ценното в Щатския долар е това, че може да бъде използван за почти всичко. Популярността на американската валута я държи ценна. Всеки, който продава стока или услуга на международните пазари знае, че приемайки долари, тези парични знаци могат да се използват навсякъде.

Ако Щатският долар изгуби това свое „великолепие“ това ще го превърне в нормална национална валута, която е широко разпространена, но ще трябва да се подчини на някои от пазарните принципи. Такъв принцип е обезценяването при повишено предлагане.

Ако Доларът изгуби първенството си, тогава при всяка емисия нови напечатани долари от Фед, САЩ ще трябва да плати за това с обезценяване на валутата си (Ефект познат на българите от инфлацията през 90-те години на 20 век).

Подчинението на този пазарен принцип ще породи нужда от ограничение на печатането на Щатски долари и САЩ ще трябва да ограничи икономикта си до реалните ѝ размери.

Затова най-големият противник на Еврото е САЩ, а не друг.

Какво още прави правителството на САЩ, за да спре развитието на Еврото.

Правителството на САЩ не може да влезе в директна конфронтация с Еврозоната, но може да води косвени политики, да подкрепя фондации и лидери на мнение, които да работят срещу втората най-използваема валута в света.

Така например най-верните партньори на САЩ в Европа са държавите, които не приемат европейската валута, а най-близкият партньор дори напусна ЕС. Обединеното кралство излезе от Европейския съюз и дори е в основата на нов военен съюз с Австралия и САЩ, който изключва несигурните партньори от ЕС. Други държави в ЕС, които не приемат Еврото са Полша и Чехия, които се явяват най-мощният проводник на американската политика в континентална Европа. Полша и Чехия изключват възможността за мир в Украйна, докато Русия не напусне всички територии, които според САЩ са украински (включително и Крим). Друга държава, която не приема Еврото е Дания, това е държава, която се бореше активно срещу строителството на газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 211 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове