Отидете към основна версия

874 0

Таяни номиниран за почетен член на Клуб - Журналисти срещу корупцията

  • антонио таяни-
  • номиниран-
  • почетен-
  • член-
  • клуб-журналисти срещу корупцията

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, е номиниран за почетен член на българския Клуб –  Журналисти срещу корупцията.

Вицепрезидентът на ЕК Антонио Таяни е отличен от журналистите за големия му принос като заместник-председател на Европейската комисия и бивш журналист в борбата срещу корупцията и измамите, по-специално за организирането на първата кампания на ЕС срещу фалшифицирането на промишлени продукти – EU Stop fakes, и за успешното популяризиране на политиките на ЕС посредством медиите и социалните мрежи.

Научавайки за номинацията, вицепрезидентът Таяни заяви: „Борбата срещу корупцията и фалшифицирането са два аспекта на борбата за достойно, морално и справедливо общество. Чрез кампанията на Европейската комисия срещу фалшифицирането ние се стремим да се променят нагласите, да се преборим срещу тази глобална вълна от престъпност – в защита на нашето здраве и на нашите икономики. Вярвам, че пресата заема централна роля, каквато само тя може да заеме, за да доведе това послание до съзнанието на обществеността. Ние подаваме  приятелска ръка на журналистите от антикорупционния  клуб, тъй като те стоят до нас в тази кампания.“

На 24 септември 2013 г. Антонио Таяни ще посети България, където ще се срещне с журналистите от клуба и официално ще му бъде връчен сертификат за почетен член. Вицепрезидентът на ЕК, в чийто ресор са индустрията и предприемачеството, ще бъде в страната само за четири часа, през които ще вземе участие в третия дискусионен форум „Строителството през 2014 г. Европейските перспективи и предизвикателства пред икономиката и строителната индустрия в контекста на новия програмен период 2014-2020 г.“, организиран от Камарата на строителите в България. Събитието ще се състои в столичния хотел „Шератон“ и в него ще участват още председателят на КСБ инж. Светослав Глосов, вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, министрите на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов, на регионалното развитие Десислава Терзиева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на АПИ инж. Стефан Чайков, изп. директор на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

Посещението на вицепрезидента Таяни в София е свързано с кампанията на Европейската комисия за повишаване на информираността по отношение на икономическите загуби, причинени от разпространението на фалшиви стоки, и как може да се сложи край на това. Организацията на обединените нации е изчислила, че обемът на търговията с фалшиви стоки е повече от 200 милиарда евро всяка година, обем, сравним с незаконната търговия с наркотици. Кампанията „Европейският съюз срещу производството на фалшификати” има за цел да се насърчи по-тясно сътрудничество между комисията, държавните органи и търговските организации, за да спре производството и разпространението на фалшиви стоки. Най-важното е, че има за цел да накара потребителите да осъзнаят щетите, които фалшифицирането нанася, и да им напомни, че те разполагат с правомощия за борба с тази дейност чрез собствените си действия и решения.

В програмата на заместник-председателя Таяни са включени също така кратки срещи с вицепрезидента на Република България и с министър-председателя.

Клуб – Журналисти срещу корупцията е нестопанска организация, основана през 2004 година. Сред почетните членове на клуба са:

Франц-Херман Брюнер (1945 – 2010) – генерален директор на OЛАФ до януари 2010 г.

Розалинд Райт – председател на Надзорния съвет на OЛАФ до 2010 г.

Н. Пр. Джон Байърли – посланик на САЩ в България до 2008 г.

Н. Пр. Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания в България до 2009 г.

Aйдан Уайт – генерален секретар на Международната федерация на журналистите до 2011 г.

Майкъл Фриц – директор на мисията на USAID на ААМР в България

Съдия Кенет Стюарт – директор на проект „Инициатива за укрепване на съдебната власт“

Кристофър Томпсън – ръководител на проекта за реформа в търговското право

Алесандро Бутиче – оглавяващ отдел „Комуникация” на OЛАФ и неин говорител до 2009 г., в момента съветник в Главна дирекция „Предприятия и промишленост“ към Европейската комисия

Тиери Критин – директор „Разследвания и операции” към OЛАФ до 2010 г., в момента ресурсен директор на Главна дирекция „Правосъдие и вътрешни работи” към Европейската комисия

Председателят на Управителния съвет на клуба Ренета Николова е Европейски журналист на 2007 година в класацията на изданието European Voice (част от групата на „Икономист”) „Европейци на годината” за личности с най-голям принос към европейския дневен ред. Тя бе избрана за усилията си да постави въпросите за корупцията на вниманието на политиците.  Член е на Комуникационната мрежа на ОЛАФ, както и на Комисията по правата на жените и равенството между половете към Международната федерация на журналистите.

За повече информация по отношение на кампанията на Европейската комисия за борба с фалшифицирането, включително брошура (на български език) и видео:

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове