Отидете към основна версия

1 069 30

Пламен Димитров: Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде

  • пламен димитров-
  • средна работна заплата-
  • изоставане-
  • нси

По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не говорим за стоки, които ги караме от хиляди километри. Не е възможно това да бъде обяснено чисто пазарно, коментира президентът на КНСБ 

Снимка: БГНЕС

"Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение".

Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Средствата за издръжка на живот продължават да растат - вече с близо 15% на годишна база, обясни той. И добави:

"Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, особено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги".

В предаването "Неделя 150" Димитров подчерта, че има стоки и услуги, които са 2 пъти по-евтини в Испания, като даде пример с яйцата. Той нарече това спекула:

"По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не говорим за стоки, които ги караме от хиляди километри. /.../ Не е възможно това да бъде обяснено чисто пазарно".

Държавата, макар да се опита да направи някакви мерки, не успява да се пребори със спекулативното нарастване на цените, което продължава, категоричен е президентът на КНСБ. Според него забавеният ръст на цените означава, че с по-малки темпове, но цените продължават да растат нагоре.

Спестяванията намаляват драматично, отчете още Пламен Димитров и обясни:

"3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми - 1000-2000 лв.".

Пламен Димитров коментира и бюджета за годината:

"Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи".

Според него политиците трябва да направят така, че или да намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или да направят по малко от двете.

По думите му данъкът върху свръхпечалбите трябва да бъде въведен, защото той е справедлив.

Президентът на КНСБ смята, че една част от тези 6 млрд. трябва да бъде намерена през приходната част. Но и в разходната част има 2 големи пера, които са необясними, добави той. И е категоричен, че имаме буфери, които могат да балансират бюджета.

Пламен Димитров отбеляза още, че с увеличението на пенсиите през 2022 г. е компенсирана годишната инфлация. С увеличението от 1 юли на пенсиите ще се компенсира около 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г.

Най-зле са заплатите в публичния сектор - там са 8-9-10%, категоричен бе той.

След 1 май ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета, обяви Пламен Димитров и добави, че предложението ще е свързано с повече разходи за заплати и с премерени и преструктурирани приходи от данъци.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол